Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento film je inspirován skutečným příběhem, který se odehrál v zákopech První světové války na Štědrý večer roku 1914. Když v létě 1914 vypukla válka, překvapila a pohltila miliony mužů. Přišly Vánoce, sníh a spousty balíčků od rodin a armády. Ale překvapení nečekalo uvnitř dárečků, které ležely ve francouzských, skotských a německých zákopech. Tu noc jedna významná událost změnila osudy čtyř postav: skotského kněze, francouzského lajtnanta, výjimečného německého tenora a té, kterou miloval, nádherné dánské sopranistky. Během onoho Štědrého večera se nemyslitelné stalo skutečností: vojáci vystoupili ze svých zákopů, své pušky nechali za sebou a podali si ruce se svými nepřáteli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (268)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to ušlo. A je fakt, že scéna, kdy německý tenor vystupuje ze zákopu se stromečkem v ruce a zpívá s doprovodem dud má hodně do sebe. Dále bych na si na obhajobu filmu dovolil parafrázovat pana Vinkláře z jiného příběhu z první světové Dialog s doprovodem děl: že si normální lidé pokecají a vymění fotky někomu přijde nenormální, zatímco pokud po sobě tito lidé střílejí je všechno v pořádku. Na druhou stranu se nemůžu zbavit dojmu, že hlavní síla spočívá v události samotné, ne v (tomto) jejím natočení. Abych nebyl špatně pochopen - rozhodně nemyslím více sentimentu a patetických scén, toho jsem se přes velké obavy nedočkal. Ale přesto, že má film zobrazovat lidskost, je tak nějak málo o lidech. Trochu nerozvedené postavy, ke kterým si moc nevytvoříme vztah. Že jsou ale ty vánoce a že to je trochu jiný vánoční příběh vyčnívající z televizní šedi, jsem tentokrát hodně mírný a uštědřuji 4*. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Laciný kalkul. Kdyby to ovšem nebyl kalkul pravdivý (a že to nebylo vše až tak černé a bílé je celkem jedno). Nevím, jestli je to časem vánočním, ale i navzdory strašnému „všechny tři národy šprechtí krásná česka“ dabingu mě tahle bakalářská historka z fronty dojala. Ne moc, ale přeci jen. Možná v tom hraje svou roli i to, že ji znám z jiného, a nutno podotknou lepšího, zpracování. Včetně jednoho výtečného britského (?) dokumentu. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála válečných filmů, který ukazuje, že v zákopech proti sobě stáli normální chlapi, kteří k sobě necítili hlubokou ideologickou či politickou nenávist. Většina z nich narukovala, protože dostala povolávací rozkaz a jediné, po čem opravdu toužili, bylo vrátit se ve zdraví domů. Jenže války vedou a organizují jiní, kteří v lidech programově probouzejí špatné stránky a lidskost hodnotí jako vysloveně škodlivou a nebezpečnou vlastnost. Oslovila mě myšlenka, zpracování bylo slabší. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Když odhlédnu od toho, že Diane Kruger a druhý operní pěvec opravdu ani trochu nepůsobí, že zpívají (prostě ten playback je neskutečně nápadný a ty dva by se aspoň mohli zajít před natáčením podívat na nějaký koncert), jde o hodně příjemný film. Přestože je válečný, je naplněný optimismem a pohodou. Odehrává se sice skoro celý v zákopech a na bojišti, ale střílení a mrtvých je docela málo a hlavně ukazuje, že přestože byli lidé na opačných stranách fronty formálně protivníci, za jiných okolností by se mohli stát i nejlepšími přáteli, ale válka jim to nedovolila. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh slavné a neuvěřitelné světlé chvilky během Vánoc 1914 na frontě, kdy mezi vojáky došlo k svátečnímu bratření se přímo na “zemi nikoho”. Film sice malinko těžkopádný a vleče se víc než by musel, pak ale přeci jen dojímá a má co nepřímo vypovědět o první světové válce. Solidní průměr, cením sympatickou trojjazyčnost. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Film je věnován všem vojákům, kteří během Vánoc roku 1914 bojovali na různých místech fronty. (ČSFD)
  • Filmovalo sa vo Francúzsku, Nemecku, Škótsku a taktiež vo filmových štúdiách v rumunskej Bukurešti. (MikaelSVK)
  • Když nadporučík Audebert (Guillaume Canet) pochválí Horstmayera (Daniel Brühl) za jeho francouzštinu, Horstmayer odpoví: "Vaše žena není Němka." Guillaume Canet je ale ženatý s německou herečkou Diane Kruger, která také hrála ve filmu. (ČSFD)

Související novinky

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

14.12.2005

16. února 2006 proběhne v Los Angeles 63. ročník slavnostního udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Těm letošním zřejmě bude dominovat (alespoň, co se počtu nominací… (více)

Reklama

Reklama