Reklama

Reklama

Klíč

  • USA The Skeleton Key (více)
Trailer

Obsahy(1)

Caroline si užívala bouřlivé roky mládí a nebyla se svým otcem, když umíral. Stala se ošetřovatelkou, která pečuje o přestárlé a umírající. Je odlišná od svých cynických kolegyň z domova důchodců, protože každou smrt prožívá a bere ji jako prohru. Nakonec už to tam nevydrží a přijme práci jako ošetřovatelka ochrnutého starce Bena v osamělém domě uprostřed bažin, kde on žije se svou manželkou Violet. Dům je velký, ponurý a má spoustu místností. Caroline dostane od Violet univerzální klíč, ten odemyká všechny místnosti v domě. Jen do jediné Violet nesmí. Zvídavá mladá dívka použije univerzální klíč a vstoupí do dveří, které by raději nikdy otevírat neměla. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (491)

k212 

všechny recenze uživatele

Mé druhé setkání s tvorbou Iana Softleyho dopadlo překvapivě pozitivně. I přestože jsem se trochu polekala, když jsem v titulcích uzřela jméno Ehrena Krugera, který je značkou dobrého předělavače (americký Kruh), průměrného adaptéra (Impostor - P.K. Dick) a špatného pokračovatele (Kruh 2 , Vřískot 3). O práci režiséra jsem se tolik nebála, obzvláště tomu napomáhal jímavý vizuální styl předchozího dílka K-Pax, který jsem měla před shlédnutím Klíče ještě v živé paměti. A i v tomto dílku Softley překvapí občasnými vizuálními nápady, dokázal využít silný potenciál výpravy, protože právě prostředí, v němž se děj odehrává, je hlavním zdrojem despesivně strašidelné atmosféry. Klíč je víceméně originální film na pomezí žánrů. Není to rozhodně horror a co si budem nalhávat není ani tak moc strašidelný jako spíše tajemný, tajuplný, napínavý... A má skutečně romanticky-nekorektní závěr, který mě kupodivu i překvapil. Myslím si, že kdo není příznivcem infarktových lekacích vyvražďovaček, přijde si na své. A přiznávám, že kdyby se Skeleton Key dostal do spárů nějakému průměrnému nádenickému béčkaři, nedala bych tak vysoké hodnocení. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Problém Kľúča je ten, že sa v ňom celý čas relatívne nič poriadneho nedeje a potom naraz bum prásk, príde finále ako víno​​. A hneď po ňom sakramentsky pôsobivá pointa (aj keď ak pozeráte na horory často, jednoduchou kombinatorikou sa na ňu dá prísť už niekde za polovicou). Práve tento dravý prerod ilustruje, o koľko mohol byť prvý polčas lepší. Režisér si dáva až príliš načas, na to, že má v skutočnosti k dispozícii niečo málo pod deväťdesiat minút a ešte v polovici vlastne neviete, čo sa bude diať. Chýba tu nejaký spínač, ktorý by uviedol vaše nervy do pohybu a držal v takej tej (ne) príjemnej neistote, nahlodával, naznačoval. Takto zostal Softleyho počin medzi vydeseným a spokojným divákom len niekde na pol ceste. Čo je ale v tomto kvalitnom remesle stále dosť na to, aby ste si ho pozreli, pretože šanca, že vás dostane, je oveľa väčšia, než že sa na poli hororov urodí ešte niečo šťavnatejšieho. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

New Orleans je ako najeurópskejšie americké mesto preplnené snáď všetkými rasami a miešancami sveta vďačnou kulisou pre tvorcov romantických horrorov. Priznám sa, že na kľúč som šiel len a len preto, lebo trailer mi chcel nahovoriť, že scenárista asi príliš čítal Riceovej Mayfairské čarodejnice. Našťastie som sa však mýlil. V niektorých kulisách síce je poznať inšpiráciu, napriek tomu ostáva Kľúč pomerne originálnym príbehom. Bohužiaľ originalitu príbehu udupala pod zem rozťahanosť scenára najmä v prvej polovici. Film plynie brutálne pomaly a strach nikde. čo na tom ,že na močiare sa pekne pozerá, hrá vám do toho striedavo výborné blues, jazz a prekrásne znepokojivá gitarová vybrnkávačka. Kate Hudson síce chce vyzerať pekne ale nie je pekná. Ešteže je celkom slušná herečka. Čo film v mojich očiach vytiahlo je záverečné rozuzlenie. Síce ma nijak neprekvapilo (som zvyknutý z Riceovej kníh na podobné záležitosti), zato milo potešilo. Kľúč je jedna neuveriteľne spálená šanca, pretože s námetom aký mal sa dal vytvoriť kultový romantický horror. Každopádne je to najlepší predstaviteľ žánru horror v roku 2005. 6/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli mě nějaký film v poslední době příjemně překvapil a v rámci svého žánru mi udělal opravdu radost, pak je to hororově laděný Klíč. Chytrý film s atmosférou jižanského New Orleansu s černou magií, tajemnými rituály, mysticismem a černošskými animistickými kulty. Připomíná vzdáleně vysokorozpočtový Angel Heart. Postupně budované napětí, slušné herectví a překvapivá pointa. Film, kde si tvůrci dokážou pohrávat s očekáváním diváka i s tradičními žánrovými rekvizitami a schématy. Navíc ona pointa je prosáklá černočerným sžíravým humorem. Není to snímek, který by si liboval v množství lekaček, jde spíš o hororový thriller, který ocení žánrový fajnšmekr. Celkový dojem: 80 %. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Úprimne? čakal som viac... podľa daného hodnotenia som sa konečne odhodlal na "bu bu bu" kľúč a čakal som... nič však nenastalo. Prvá polovica filmu takpovediac spĺňa kritéria mystery až na pár kliše, avšak v druhej nečakaný zvrat... uuu tzv. thriller! Radím do fronty priemerný + sem, tam vydarená scéna. 4/10 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (6)

  • Scény z města byly natáčeny v New Orleans. (Michelle75)
  • První polovina filmu se natáčela v Luisianě v domě naznaveném Felicite, který nechal postavit v roce 1847 Luis XIV. z Luisiany jako svatební dar pro svoji dceru. Bažina, která ve skutečnosti za Felicite není, byla vytvořena uměle. (Michelle75)
  • Kniha, kterou čte Caroline Panu Talcottovi při první scéně, je "Ostrov pokladů" od Roberta Louise Stevensona. (Valsadora)

Reklama

Reklama