Reklama

Reklama

Pouta války

  • Jižní Korea Taegeugki hwinalrimyeo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina archeologů najde kostru, která je identifikována jako ostatky Lee Jin-seoka. Potíž je ovšem v tom, že Lin Jin-seok nezemřel, nýbrž se ve zdraví dožil požehnaného věku. Zato jeho bratr, Jin-tae, zmizel v korejské válce. Vracíme se do minulosti, píše se rok 1950. V době vypuknutí války oba bratři narukují a jsou odveleni na frontu. Jin-tae uzavře se svými nadřízenými dohodu -- pokud vykoná dostatečný počet hrdiských činů, pošlou jeho mladšího bratra dříve domů. Starší bratr se tedy účastní všech misí, zatímco svého sourozence div neudusí návalem bratrské lásky a péče. Potom ale Jin-tae padne do nepřátelského zajetí... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (403)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Překvapivý válečný nářez, který zaujme výpravnými bitevními scénami i drsným příběhem dvou bratrů, z nichž scénář nedělá bůhvíjaké hrdiny a terminátorské nabušence, ale celých 140 minut je ukazuje především jako obyčejné lidi. Celé mi to připadlo jako kříženec Vojína Ryana, Olověné vesty, Čety a Dopisů z Iwo Jimy (které jsou ještě lepší), ale pocit, že bych sledoval snímek vykrádající své slavnější bratříčky, jsem neměl. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem s válečnými filmy kamarádka teprve krátce, posadí mě na zadek asi úplně každý. Jenže tenhle příběh mě díky své uvěřitelnosti a reálnosti hodil přímo do děje. Scénář sice může znít jako ošoupaný klišé, ale v tomhle případě prostě rozhoduje způsob podání. Ten je chvilkami drsný, chvilkami dojemný, ale hlavně pořád blízko divákovi. Samozřejmě musím pochválit nádhernou hudbu a nadprůměrné herecké výkony obou bratrů. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Ryanem tenhle film vystihuje dost přesně - bohužel až příliš. Technicky precizní, sugestivní válečné scény a vkusně dávkovaná emocionalita, ale pro mě osobně až příliš konvenční výstavba příběhu. Rámování do současnosti, (zpomalené a prosluněné) flashbacky do krásných dob míru, to už jsme ve válečných filmech viděli mnohokrát. Stačí si spojit výstavbu scénáře Ryana, Kulky v hlavě a Narozen 4. července a Je-gyu vás nemá čím překvapit. Trochu škoda, že se při té realizační jistotě nezmohl i na trochu originality co se kompozice děje týče. Tohle je takřka klasický "hollywoodský válečný film", snad až oldschool - myslel jsem si, že podle tak provařených mustrů se už filmy ani netočej (v zákopech hrdina vzpomíná nad fotografií, vzpomíná jak po sobě cákali vodou... eh :-). Ale i tak velmi suverénní čtyři hvězdičky. Skvěle natočené, city nabušené. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Filosofická hloubka u válečných filmů je mi celkem putna, hlavně když mne snímek svou dramatičností a působivým zpracováním dostane do kolen. A to se Taegukgi povedlo dokonale. Jak je už u Korejců dobrým zvykem, emocemi ve filmu nešetří a vám nezbyde, než s pusou do "O" sledovat vypjaté drama dvou bratrů, jihokorejských vojáků, na pozadí velmi krutých, povětšinou zákopových bojů. Některé scény jsou neskutečně silné.. Na nelítostné souboje zoufalých vojáků na bodáky v mazlavém bahně zákopů, popravy lidí, kteří se z nedostatku jídla stali členy komunistické strany či se účastnili komunistických demonstrací, Young-shin a závěrečnou konfrontaci Jin-tae a Jin-seoka, na to jen tak nezapomenu. A že bych místy nedokázal potlačit slzy dojetí, to se mi ještě u válečného filmu nestalo. V mých očích byl vojín Ryan tímto korejským blockbusterem překonán. Král je mrtev, ať žije nový král! ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nádherný silný příběh, který je pohledem na korejskou válku z té druhé strany. Zaujme od prvního okamžiku a už vás nepustí až do konce. Válečné scény jsou velmi drsné (slabším povahám nedoporučuju), vykreslení charakterů postav velmi dobré, hudba výborná. Dlouho se mi nestalo, že by mi na konci filmu tekly slzy. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (6)

  • Na začátku filmu je v protestním průvodu proti korejské válce vidět cedule s anglickým nápisem „Give arms to us fight million youths“. (Duoscop)
  • Korejská válka byl válečný konflikt, který probíhal od 25. června 1950 do 27. července 1953 mezi Jižní Koreou podporovanou OSN a Korejskou lidově demokratickou republikou neformálně podporovanou Sovětským svazem a Čínskou lidovou republikou. (Duoscop)
  • Spojené státy americké vyslaly na korejský poloostrov 302 tisíc vojáků, kteří spolu s menšími jednotkami dalších dvaceti států pomohli jihokorejským jednotkám. (Duoscop)

Reklama

Reklama