Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (899)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Popravdě, zklamalo.. Ve srovnání s knihou je to mnohem méně zábavné, méně logické (ano, opravdu) a zřetelně pro širší obecenstvo určené. Hloupé love story, hloupý happyend a hloupí vogoni.. Ale úvod je stejně jako ten knižní výborný, citace z Průvodce srážejí do kolen a při poezii teče krev z nosu. Takže na dobré 3 v pohodě. Ale heslo ručník chybělo znatelně. PS: Marvin nejsympatičtější postava filmu, přidaný Malkovich naprostá zbytečnost.. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Douglas Adams žije! V tomto filme určite! Aspoň mne tento vesmírny opus poskytol skvelý pocit, že sa nám na chvíľu vrátil zo záhrobia, aby nám pošepkal do uška, že jeho duch je tu stále s nami - pokiaľ budeme užívať život plnými dúškami a nezabudneme na kúsok z jeho odkazu pre ľudstvo - a síce, že život je často tragický, to však neznamená, že sa nenájde príležitosť vysmiať sa mu do tváre. Čítala som niekoľko názorov na filmové spracovanie Stopárovho sprievodcu po Galaxii a všetky boli prinajlepšom triezve. Išla som teda do kina s toleranciou nastavenou na maximálny výkon - ale nebolo to potrebné. Som veľmi spokojná, bavila som sa výborne a Douglasovu prítomnosť som cítila takmer z každej minúty filmu. Na scenári sa napokon podieľal a z môjho pohľadu sa napriek istým zmenám, novinkám a nečakaným kombináciám dejových súvislostí tvorcovia ani na chvíľu Adamsovmu odkazu nespreneverili a zachovali ducha jeho diel. Čo na tom, že témy neznalí mu vyčítajú epizódnosť a skalní adamsovci odchýlky od originálu? Nebuďme obmedzení a nebuďme hnidopišskí - ja som skalný adamsovec a užila som si to na plné gule! Martin Freeman ma svojím hereckým výkonom tak obrovsky a príjemne prekvapil, že mi doslova urobil radosť. Už dávno som taký fajn pocit z novoobjaveného herca nezažila. Jeho reakcie boli krásne prirodzené a zároveň komické. Angličan a stopár každým cólom. Bill Nighy bol takisto úžasný a Sam Rockwell ako Zafod bol výber par excellence. Aj keď občas pôsobí, že prehráva, všetko je to v súlade s obnoveným Zafodovým imidžom. A vôbec - dúfam, že budú pokračovania! ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Za estetickou a vizuální stránku, za odvahu tuhle adaptaci kultovní knihy Douglase Adamse natočit, za humanistické poselství, za postavu Johna Malkoviche a za těch několik skutečně vtipných vtipů dávám čtyři hvězdičky. Ale jinak lze jen konstatovat, že film se po slibném začátku rozpadá a jeho celistvost je navíc několikrát narušena základní otázkou: Je to skutečně tak průměrná slátanina, jelikož ji natočili víceméně Američané, nebo už nerozumím britskému humoru, který jsem měl vždycky tak rád? Nebo je to prostě čistý průměr, jelikož jde o britsko-americkou koprodukci? :-) Jaký počítač mi na tohle odpoví? ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů, jakým způsobem se tvůrců podařilo přenést předlohu na filmové plátno (i když scénář částečně vypracoval i sám její autor). Tohle však není další "Galaxy Quest" a už tak celkem úzký okruh příznivců sci-fi komedie je ještě zúžen o nasměrování někam k "Monty Pythonům". Škoda, že se ovšem drželi předlohy až příliš, větší uvolnění by jen prospělo. V předloze naprosto zásadní ručníky se ve filmu naprosto míjí účinkem a naopak, myšlenkové plácačky, v předloze nepřítomné, fungují z filmového hlediska perfektně a přitom krásně podtrhují jejího ducha. Více takových míst, delší stopáž, i pro větší rozvinutí charakterů a nebylo by co řešit. Naštěstí tu je ještě z anglické produkce seriál "Červený Trpaslík", který v lecčems film zaskakuje, neboť se mu podařilo ducha této ulítlé předlohy celkem vystihnout. Vždyť třeba Kryton pronese větu "Nepropadejte panice!" hned několikrát. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem četl a jsem přesvědčen, že se podle ní dobrý film natočit nedá. Lépe to asi fakt nešlo. Jde o to, že v knize má čtenář dost času poznat ujetost jednotlivých postav, jenomže ve filmu jsou jednotlivé charaktery jen tak lehce načrtnuté a divák, který knihu nečte si bude muset hodně snažit aby dobře pochopil například depresivního Marvina. Všechno je zde nevysvětlené a zkratkovité. Na druhou stranu je film výborně výtvarně vyveden. Efekty a masky atd. jsou na jedničku. Také citace jsou vyvedeny dobře. Jenomže to jako film nefunguje. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně, kde se Ford Prefect (Mos Def) snaží seznámit s autem, jež považuje za nejvyšší formu života na zemi, je vozidlo, které jej málem srazí, právě Ford Prefect vyráběný mezi lety 1953 a 1961. (Raztubyl)
  • V jednom záběru můžete vidět na boku obrovského počítače „Hlubina myšlení“ logo Apple. Autor knižní předlohy Douglas Adams totiž vlastnil první dva počítače této firmy dovezené do Anglie. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama