Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

de_FACTO 

všechny recenze uživatele

Obrovskej respekt. Crossover, kterej na papíru vypadá, že snad ani nemůže fungovat, ale v pohybu dává ránu za ranou, kombinuje noirový trademarky, přepisuje je do středoškolskýho univerza a vítězí na tolika směrech, že se mi to ani věřit nechce. A Joseph Gordon-Levitt je nejlepší noir hrdina asi tak od...padesátejch let. A to jsem ho nikdy nemusel. Ani nevim, proč nedávám pět. Za málo peněz, hodně (...). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmové experimenty a zkoušení nových věcí, proto se mi tenhle "high school noir" líbil. Atmosféru to má velice znepokojující, hlavně díky tomu, že středoškoláci mají společnost detailně rozdělenou na kasty a prakticky ovládají město, jelikož dospělé postavy se tu nenachází (asi jen dvě a ty mají téměř nulový význam a ve stopáži okupují minimum). Hlavní hrdina je zahranej přesvědčivě, to se ale nedá říct o hlavním drogovym bossovi s hůlčičkou (takhle trapnou postavu jsem snad ještě neviděl) a jeho hoperská gorila nedopadla o moc lépe. Přesto je to originálně pojatý film. 7/10 ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Lynch nelynch, noir nenoir, jedno je jisté. Jak je to, hlavně zpočátku, atmosférické, neubrání se to nakonec sklouznutí k prapodivně nijakému (ano, tohle slovo to celkem přesně vystihuje) artu. I ta lynchovská ujetost se moc rychle okouká. Nicméně Gordon-Levitt zajímavý ... a Nora Zehetner? Mmmmmmm. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ne zas tak špatný, naopak docela dobrý film. Skromnou vizuální stránku filmu vnímám jako velké plus. Jen hlavní postava mi připadala až moc sebevědomá a tak nějak jsem si nemohl zvyknout na pro tento druh filmu netypicky mladý věk jeho protagonistů a protagonistek. Ale jinak docela slušný pokoukání. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Když já prostě tyhle středoškolský detektivky můžu. Stejně jako jsem si užil tuhle srandu, tak i Brick mi prostě sedlo. Hrdina samotář, co je dost chytrý na to, aby přišel ledasčemu na kloub, dost divný na to, abych se s ním mohl ztotožnit a vždycky obsazený nějakým sympaťákem, kterému prostě musí člověk fandit. Pokaždé v tom má prsty holka, vždycky se to tam pere, je to na střední takže tam je spousta ulítlích vedlejších postav a pokaždé to skončí suprovým recapem. Jo, já to prostě můžu. PS. do každé té holky se po dobu celého filmu platonicky zamiluju i přesto, že vím, že na konci se z nich vyklubou mrchy. Otázka pro dnešek zní: "proč" ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)
  • Rozpočet filmu byl pouhých 475,000$. Scénář byl hotov v roce 1997, Rian Johnson na film sháněl peníze 6 let. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno