Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

choze 

všechny recenze uživatele

Trochu překombinovaný, ale výborný komorní thriller pro jeden byt a pár skvělých herců, který svým minimalismem a ukecaností nezapře svoje divadelní kořeny. Alan Arkin se sugestivně zhostil nevděčné role nelítostného zabijáka, který terorizuje nevidomého miláčka publika Audrey Hepburn (Crenna je ale taky vynikající). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Šedesátá léta a stará drsná škola v celé své kráse. Drsný, mrazivý a naprosto vynikající psychothriller o mladé ženě, která přišla o zrak a čelí sama ve svém bytě třem zločincům, jimiž jsou neohrabaný tlouštík Carlino, charismatický pragmatik Talman a bezcharakterní psychopat Roat. Její závěrečný, asi čtvrthodinový nerovný boj o holý život, je jedna ze scén, na kterou do smrti nezapomenete. Audrey Hapburn byla v roli slepé Susy naprosto úžasná a v žádném případě bych jí nehádal 38 let. Škoda, že to byl její poslední velký film, podala zde jeden ze svých nejlepších výkonů. Čekej do tmy je zároveň nejlepším filmem Terence Younga a Roat je životní rolí Alana Arkina. Za málo peněz hodně muziky - zde k tomu stačí pouze sedm herců a jeden byt. 95%. P.S.: Velmi vydařený je i dabing ČST. Takhle slizký hlas jsem od Pavla Trávníčka, zde coby Roata, ještě neslyšel. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

První věc: Změňte či odeberte nějaký samozřejmý element (zrak titulní hrdinky) a obyčejný nápad náhle skýtá nové možnosti. Druhá věc: Doba pokročila. Herecké výkony jsou místy přepjaté a postup tří grázlíků občas malinko komický. Naštěstí je tu Alan Arkin - jeho zloduch s černými skly je ztělesněný satan a hlavně díky němu není povinný konfrontační závěr trapný. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z několika filmů, které si pamatuji z nejútlejšího dětství. Obvykle jsem znal jen útržky, výjimečně název, ale ne tak u Čekej do tmy. Nemyslím, že jsem se u tohoto filmu někdy bál, čistě jsem jenom nesnášel Alana Arkina a ten jeho mastnými vlasy rámovanej slizkej ksicht (nic proti Alanovi, třeba v Útěku ze Sobiboru se mi líbil). A je to zvláštní, ale ani hrdinství Audreyiny postavy mě v dětství nijak zvlášť nepřipoutalo k sedačce. Já totiž vždycky strašně fandil Richardu Crennovi. Chtěl jsem, aby nakonec vstal a zachránil ji, aby to nebylo nic vážnýho. Možná kvůli jeho tunajší roli mám slabost pro takové ty tragické hrdiny, kteří nedokáží čelit osudu ani jej ovlivnit. Galantní, rytířští, i když dokážou být tvrdí, nikdy nejsou krutí a zlí. Lidi, které na špatnou stranu postavil osud a náhoda... Pak jsem se později dozvěděl, že místo Crenny ho mohl, kdyby neodmítl, hrát Robert Redford. Čekej do tmy je původně úspěšná broadwayská divadelní hra a je to na výsledku poznat (málo postav, jednota místa i času, hodně mluvení a ještě víc herectví). Kdyby tenhle film dostali do rukou horší tvůrci, skončilo by to fiaskem (A vím o čem mluvím.). Ale naštěstí aspoň tehdy nedostali a tak se můžeme stále nechat mrazit v zádech Audreyiným čekáním na smrt. Za zmínku taky stojí malá Julie Herrod, problémová holčička ve žlutých šatech, která si svou roli Glorie předehrála i předtím na Broadwayi. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Skvělá thrillerová, místy znepokojující a až hitchcockovská podívaná na výtečnou Audrey Hepburn, která na ploše jednoho malého bytu čelí třem fikaným darebákům (Arkin, Crenna, Weston), kteří zde hledají herákem nacpanou panenku, o které nebohá Hepburnka ani neví, že ji má v bytě. Film má velmi propracovaný scénář a dialogy, čímž maximálně poutá pozornost po celou dobu svého trvání. Vše je podtrženo špičkovými hereckými výkony a vygradovaným finále, za což nemůžu dát nic jinýho než plnou palbu. Doporučuju! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Titulky neuvádějí žádnou osobu zodpovědnou za kostýmy. To proto, že Audrey Hepburn (Susy Hendrix) si sama vybrala šaty v Paříži. (HellFire)
  • „Wait Until Dark“ mělo jako původní hra od Fredericka Knotta premiéru 2. února 1966 v divadle Ethel Barrymore Theatre v New York City a odehrálo se 374 představení. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama