Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Psychologický thriller, který začíná spíše jako drama, ale vrcholí jednou z nejnapínavějších scén, kdy souboj nervů, světla a díky znalosti svého domova vyhrála perfektní Audrey Hepburn v jedné ze svých nejlepších rolí. Obrovská škoda pro celý filmový svět, že už se poté v žádné slavnější roli neobjevila. Navíc snímky, které se odehrávají téměř celé v jednom bytě, domě či místnosti mám velmi rád, protože mne baví pozorovat jak postupně houstne atmosféra a navíc herci mají možnost vystřídat mnoho poloh hraní. Alan Arkin v roli psychopatického Roat je opravdu děsivý a podal zde podobně jako Audrey jeden z svých životních výkonů. Ačkoliv je Terence Young známý především jako režisér prvních Bondů s Connerym, tak nepochybuji o tom, že Wait Until Dark je jeho nejkvalitnější snímek........ ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Možná příliš vykonstruovaný, ale stoprocentně na tvorbu napětí zaměřený psychologický thriller. Působivá hra nervů se odehraje na ploše jednoho pokoje, potažmo jednoho bytu. Z jednoho úhlu pohledu může Wait Until Dark připomenout Hitchcockův thriller Rear Window (také pětihvězdičkové), ale při bližším porovnání vychází najevo, že tyto snímky pracují s divákem úplně obráceně a nelze je tudíž řadit do jedné společné škatule. Tu čistě thrillerovou však jednoznačně lépe naplňuje právě Wait Until Dark. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdybych čekal do tmy v šedesátých letech v zatemněném kině, tak bych hodně dlouho otravoval všechny své známé tím, že jsem viděl vynikající thriller a posílal bych je do kina. Jenže já jsem do tmy čekal přibližně o čtyři desetiletí a mnoho viděných filmů později, takže jsem si to drama o slepé ženě ohrožované ve svém bytě třemi padouchy moc neužil. Možná je to tím, že složitě vymyšlená obelhávací hra zloduchů je totálně nevěrohodná, neboť jim stačilo vejít do bytu, pohrozit, ublížit, vzít si předmět zájmu a odejít. Místo toho padouši při nekonečném lhaní podceňují Susyno ušní vidění, čerstvě slepá Susy běhá po schodech jistěji než já a i při pochopení své situace nevyužívá žádné z jednoduchých řešení problému. Při spoustě nechtěně směšných situací pak působí dramatická hudba opravdu zábavně a při vrcholu večera, tedy leopardím skoku polomrtvého Roata, jsem smíchy spadl ze židle. To se asi nemělo stát. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

I když je Čekej do tmy z dnešního pohledu už docela předvídatelný film, je to stále skvělý thriller se sbírkou výborných herců a velmi zajímavým scénářem. Z celého snímku je vidět, že jde o divadelní hru, protože záběry jsou dlouhé a celý děj se odehrává až na pár scén na jednom jediném místě. Ačkoli je v obsazení na prvním místě Audrey Hepburn, tak tentokrát pro mne byly největší hvězdy filmu její mužští protivníci Alan Arkin a hlavně sympaťák Richard Crenna. Byl jsem spokojen, vůbec bych neřekl, že je snímek z 67. roku. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Způsob, jakým se trojice kriminálníků pokouší získat panenku, je možná zbytečně komplikovaný, nicméně z dané situace vytěžuje maximum napětí. Rozehrávají nevyrovnanou partii, jejíž pravidla nedávají větší šanci hrdince. Susy však není úplně hloupá, naivní a důvěřivá, a navíc má přinejmenším tu výhodu, že zatraceně dobře slyší a k tomu, aby se mohla pohybovat, nepotřebuje světlo (což je nádherně demonstrováno v posledních minutách, zahalených zčásti do úplné tmy). Způsob, jakým scénář staví na jejím handicapu hraničí s morbiditou a souvisí s tím i můj největší problém s tímto filmem. Dokázal jsem si jej totiž velice živě představit jako ztřeštěnou komedii. Stačilo, aby zloději byli větší sympaťáci a hlavní hrdinka větší naivka. Námět k tomu opravdu vybízí. Navíc zde hlavního padoucha hraje Alan Arkin, kterého mám stále zafixovaného jako pošahaného kapitána ruské jaderné ponorky z komedie Rusové přicházejí, Rusové přicházejí… 80% Zajímavé komentáře: monolog, sud, genetique, Cimr ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Audrey Hepburn (Susy Hendrix) a režisér Terence Young spoločne navštívili školu pre nevidiacich, aby sa dozvedeli viac o zrakovo postihnutých. Audrey sa naučila Brailleovo písmo natoľko, aby sa zdalo, že ho dokáže čítať a písať. Používanie Brailleového písma je zmena oproti pôvodnému scenáru z Broadwayu, kde Susy používala veci ako kocky cukru na sledovanie telefónnych čísiel. Písanie telefónnych čísiel v Brailleovom písme pôsobí reálnejšie a jeho zaradenie do filmu pochádza zo stretnutia Audrey Hepburn s nevidiacimi. (TheRoller)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama