Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Asi se tím prohřeším proti staromileckému fanouškovství Oldy Nového, ale jeho hlas mi sem neskutečně neseděl, vlastně celý dabingový ansámbl mi do filmu kupodivu moc neseděl. Rozhodně doporučuji těm, kteří alespoň trochu rozumí anglicky, aby si sehnali originální dabing a k němu případně alespoň anglické titulky (těch je venku dostatek). ~~~ Jinak jde o příjemnou anglickou kriminálku úzkostlivě puntičkářského úředníka, majícího dohled nad převozem zlata do banky, a také majícího velkou trpělivost. Když se ale sejdou dva postarší pánové a vymyslí brilantní plán, jak zbohatnout, nemá se na tom o zkazit. Skoro. Jen toho anglického humoru mohlo být trochu více, Mnohem více amatérská krimi (z pohledu postav) než komedie, které zde byl opravdu jen ždibíček. ~~~ SPOILER! Akorát mě mátlo, jak došlo k polapení a zatknutí někde v Jižní Americe (nebo kde) a proč nechal policista dopadeného ještě rozhazovat peníze. Spíš jsem čekal, že si bude Holland užívat peněz a ostatní tři spolupachatelé holt utřou. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Krimikomedie o geniálně jednoduchém plánu, jak ukrást zlaté cihly a propašovat je z Británie do Francie. Na dnešní dobu je možná příliš pomalá a prostá, ale na druhou stranu tak... britská. Realistický příběh se pomalu a nepozorovaně zvrhne v absurdní frašku, aniž by přitom Guinness a Holloway hnuli brvou. A v tom je to kouzlo! Sprostě okrádají banku a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělají to s vlídnou zdvořilostí anglických gentlemanů. U nás je to zachováno díky dobovému dabingu zasloužilých frakmenů Oldřicha Nového a Václava Vydry nejstaršího. 80 % ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Zločin se nevyplácí. Začne to zlatými cihlami, a končí pokusem okrást školačku. Objektivně za čtyři hvězdy, protože rozjezd filmu je docela pomalý, ale kvůli scéně, ve které Guinness uteče policistům tak, že se prostě zařadí mezi úředníky jdoucí do metra a splyne s nimi, musím dát pět. A vlastně taky kvůli Guinessovi samotnému, který si svoji roli dokonale průměrného úředníka "bez představivosti", vychutnal do poslední kapky. A film sám po půl století hořkne v ústech, neboť kam se Holland hrabe na dnešní bankovní žraloky ze City. Miliardové manipulace se sazbami, podvody, a policisté nikoho nepronásledují. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doplňuju resty. Loupež století, která však nespočívá v řízné akci, pyrotechnických schopnostech a adrenalinových honičkách. Taková věc se dá provést poanglicku inteligentně, s grácií i trošku nemotorně, ale vždy na úrovni a nevyteče při ní kapka krve. Přestože jsou hrdinové starší pánové, kteří nepatří mezi lvy salonů, já jim držel palce od samého začátku pro jejich originální a gentlemanský přístup. Pochvalu si zaslouží i vynikající dabing, v němž mimo jiné zaslechneme Oldřicha Nového. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že mě v jednom okamžiku začalo štvát, že plán nevychází, a od té stejné chvíle se celá akce dětinsky hroutí, užil jsem si to náramně. Oldřich Nový v jedné ze svých pouhých čtyř dabingových rolí, a je pochopitelně geniální, skvěle mu ale sekunduje Václav Vydra starší ve své jediné (opravdu?) dabingové roli - jeho hlas je zabarvený tak, že připomíná Svatopluka Beneše. Potěší i Sid James, kterého jsem poprvé slyšel mluvit česky, v originále má hodně specifický hlas, a ještě specifičtější smích. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu si svůj debut odbyla Audrey Hepburn. (Krissty)
  • Film vznikl v ateliérech Ealing Studios v západním Londýně.. (M.B)

Reklama

Reklama