Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Svého času můj velice oblíbený román. I nyní do něho nahlédnu. A až nyní jsem pochopil, proč překladatel Nenadál o románu mluví, že je přesně na hraně umění a kýče... Film "Svět podle Garpa" je ale jen odvarem knihy. Zjevně šlo o snahu co nejrychleji využít popularitu knihy, která se i ČSSR prodávala v osmdesátých letech ve velkých nákladech. Je čtivá, je přitažlivá pro široké masy, neb s hlavním hrdinou se snadno ztotožňuje. Osobně se mi ale líbí vývoj a myšlení ženy GARPA, která patřila tehdy v mém dospívajícím věku k optimálnímu prototypu ženy, kterou bych si pro život přál. Ach, kde ty časy zmizely! Asi tam kde měly! Jestliže nic netrvá věčně, tak proč by měly ty mé představy, že? ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Krásný film, ve kterém ožívá jedna z mých nejoblíbenějších fiktivních postav - T. S. Garp. Robin Williams naprosto válí a Mary Beth Hurt je jako Helen naprosto okouzlující. Jen jedna výtka: ze zásady nesrovnávám film s knihou a ani teď tak neučiním, ale měl jsem po celou dobu sledování filmového Garpa pocit, že autoři prostě tak nějak počítali s tím, že diváci knihu znají. Nejsem si jistý, ale mám dojem, že bych všechny souvislosti a motivace postav úplně nepobral, nebýt tohohle knižního předporozumění. Myslím, že by nemělo být povinností číst knižní předlohu k plnému pochopení filmového děje. To ale nic nemění na tom, že film World According to Garp je pro mě naprosto výjimečný. ()

Reklama

Randyz 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem přečetl zhruba před půl rokem a teprve teď jsem zjistil, že byla i zfilmována. Film se mi poměrně líbil. Jak už to bývá, tak se do filmu rozhodně nevešlo všechno, tak jak to bylo psáno v knížce, ale myslím si, že se tvůrcům podařilo do filmu vměstnat všechny nejlepší momenty knihy a řekl bych, že se jim to povedlo poměrně kvalitně. Dokonce se mi asi některé zfilmované momenty líbily víc než jak jsem si je představoval při čtení, protože v knížce mi občas přišly možná až moc šílené a nepředstavitelné :-) Jen jsem si chvíli musel zvykat na Robina Williamse (v jeho scénách z mládí), protože ho znám už spíše jako staršího herce :-D ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Walt je Walt. Spodní výr opravdu není spodní proud. Vídeň není New York. A kde se ztratil TROP? A mnoho dalších gegů, které překladatel úplně přešel a nehodlal si předlohu přečíst. Ten film je zklamáním neuvěřitelným. Z Garpa udělali ufňukánka Robina Williamsa a celé to bylo divné, ošemetné a nejvtipnější scény úplně usekly. Tak neuvěřitelně to zklamalo... ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Není dobré přečíst výbornou knihu ( a to Svět podle Garpa od J.Irwinga je), a pak se s přehnaným očekáváním vrhnout na film. Na rovinu uznávám, že kniha, zejména v Americe, je z větší části nefilmovatelná. Přemíra opravdu drsné brutality a velmi otevřeného sexu by takový film odsoudila k razantní cenzorské úpravě a odsunutí na periferii obskurních kin, případně rozvíjejícího se videotrhu. Ovšem režisér nedokázal vyhmátnout podstatu a kouzlo knihy. A nepomáhají ani výborní herci, jelikož mnozí se na svou roli prostě nehodí. Do očí bijící je, pro mne velmi sympatický herec, R.Williams. Může se snažit jak chce, ale s literárním Garpem nemá společného nic....oba jsou naprosto odlišnými typy. Za sebe mohu jasně říci - velké filmové zklamání. Některé knihy by se prostě točit neměly... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • John Irving komentoval první pokus převést jeho knihu "Svět podle Garpa" na filmové plátno slovy: „Nevadí mi, co tam dali, ale to, co vynechali. Je to jako by hodili rodinu do pračky, ale čekal jsem neco horšího.“ (Zuzanka.R)

Reklama

Reklama