Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Po smrti novinářky, která se stala terčem útoků v sociálních médiích, začnou zkušená detektivka a její technologicky zdatná pomocnice odhalovat krutou pravdu. (Netflix)

Recenze (108)

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Detektivní příběhy se o mě otírají jen zřídka, ale když se objeví nějaký povedený, většinou nepohrdnu. Brooker v dosud nejrozmáchlejším díle skládá poctu severským fenoménům poslední dekády a i přes příjemně znepokojivou atmosféru si ukusuje příliš velké sousto. Devadesát minut je v tomto případě skutečně nezvladatelná dávka, která potvrzuje, že hlavní tvůrce seriálu je chtě nechtě megaloman, který ve výsledku téměř pokaždé všechno přestřelí. Tentokrát se mě navíc pokouší přivést k šílenství tím, že si během vyšetřování jako vypravěč snad čtyřikrát vypomůže některou z postav, která jen vyjeveně zírá na monitor na nějakou právě pro tu chvíli průlomovou informaci a všem okolo nahlas sděluje, že teď už je případ konečně rozlousknutý. Black Mirror má něco do sebe, ale právě touhle unavenou poctou každé druhé kriminálce se mi definitivně poněkud zprotivil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nielen vzhľadom na britské kulisy mi to trochu pripomenulo Sherlocka. Lenže tu ani celý tím vyšetrovateľov nedisponuje rovnakým dedukčným potenciálom, takže zločinec je stále poriadny kus pred prenasledovateľmi. Či je na vine technológia, alebo ľudský faktor, je myslím zrejmé, v tomto smere to trochu, ale iba trochu, pripomenie Ja robot. No a má to určitý snowdenovský nádych, ale rozvinutý iným smerom. ()

Reklama

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A že já se vždycky od Black Mirror nechám "napálit"! Pokaždé, když mi námět přijde výborný, pokazí to zpracování, pokud mám ale už od začátku předsudky, vždycky se z toho vyklube absolutně luxusní díl. Prostředí kriminálky mě ze začátku vůbec nenadchnul, spíš jsem si říkala, že Black Mirror dochází náměty. Víc jsem se ale splést nemohla. Ze začátku me sice díl moc nebavil, hned s první vraždou mě ale nakonec vtáhl maximálně do děje. Dokonce mi ani stopáž nevadila, spíš právě naopak. Námět luxusní, atmosféra dokonalá a výsledná pointa naprosto geniální. další luxusní epizoda, na kterou budu ještě hodně dlouho vzpomínat. ()

majec4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobre detektivky mam rad a toto sledovat bol celkom zazitok. Myslim si, ze ide o vhodny zaver celej serie. Bolo to sice trochu feministicke, ale namet bol skvely a realizacia tiez. Dokazat take nieco tak polka zapadneho sveta by si vyskrabala dieru do hlavy. Trochu ma vsak mrzi ten uplny zaver. Zbytocne to tam tlacili do "akcie". Otvorenejsie konce su krajsie pre nasu fantaziu. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě jednoznačně nejslabší díl celý série - zato pro jistotu snad s nejpřepálenější stopáží. Tady se dokonce i ten nápad trochu ztrácí za všim tim možnym zbytečnym balastem, což se v BM teda většinou nestává - díl je rádoby sci-fi detektivka (ale sci-fi to je špatná kvůli množství nepřesností, zkratek a nepromyšlenejm zjednodušením) s touženym morálnim přesahem (ale ten mi zas nesedí proto, že moralista dávající lekci sám dělá to, za co druhým dává lekci - jo, vlastně počkat...). A jako detektivka to moc neobstojí taky, protože ta by sama o sobě nebyla zajímavá už vůbec ničim. Takhle to asi vypadá, jako kdybych tomu skoro chtěl dát Odpad, ale tak to samozřejmě neni - nápad s přebíránim zodpovědnosti i za online komunikaci, za slova pronášený ne pusou, ale vlastně jen virtuálně, jen pár klikama a jen pixelama na displeji, bez ústního vyřčení; zamejšlení se nad tim, jakou tohle všechno vlastně má nebo má mít váhu, to všechno samozřejmě zajímavý je, jen v rámci BM je to pro mě na jednoznačně slabší díl. WTF moments: Včely se prej orientujou podle vizuálu (bod 1) a lidi zabíjej tim, že se jim nějakou hlavovou dírou (nosem, pusou, uchem) dostanou do mozku (bod 2): To policajti věděli, už když jeli varovat tu holku, následující oběť - proč jí teda hned nedali nějakou helmu (ad 2)? Jinejma tělníma otvorama už by se ty včely do mozku dostávaly blbě. Možná by to nakonec taky skončilo smrtí, ale rozhodně by to nebylo tak přitažený za vlasy, jako když si policajti myslej, že od včel oběť ochráněj tim, že jí zavřou do koupelny, a pak u ní seděj a bezmocně rozhazujou rukama, když se včely začnou větráním, skulinama atd. prodírat dovnitř. A proč jí hlavně rovnou nenasadili kurva třeba nějakou masku, nebo proč jí nezabalili do nějakýho pytle znemožňujícího rozeznat charakteristický vizuální znaky, když se včely orientujou podle toho (ad 1) - nebo vodevr, cokoliv jinýho, obdobnýho? Východiska byly jasný, a z nich vyplývajících možností asi tak milion. Znemožnění vizuálního rozeznání a ochrana hlavy by byly přece první věci, který by napadly každýho, kurňa. A takovejchhle nedotažeností tam bylo víc: Nijak třeba nedával smysl policejní pokus ochránit jednu jedinou předpokládanou oběť, když všem jim muselo bejt jasný, že i kdyby tenhle útok na "vítěze" soutěže nakrásně překazili, že by to za absolutní hackerovy kontroly všech včelstev samozřejmě stejně vůbec nic neřešilo, protože v případě neúspěchu u jednoho by třeba moh zacílit hned na dalšího v pořadí toho jeho úchylnýho žebříčku. To neřešim další věci jako fyzický (ne)přesuny ohroženejch, který byly taky nějak nedořešený; pak třeba zkratky v technologickejch oblastech atd. (za všechny např. WTF konstrukt vystavěnej na blábolu, že IMEI je spojený s uživatelem, ne přístrojem, atd.). Tohodle všeho tam na mě bylo až moc na to, abych si to moh užívat naplno... Takže za mě nakonec asi slabší 3*. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (14)

  • Epizoda Zkušební verze (2016) je zmíněna skrze novinkovou lištu na televizi, která informuje, že Shou Saito (Ken Jamamura) oznamuje spuštění nového herního systému, který byl v epizodě testován. Znovu se pak v liště objevuje zmínka této postavy ve spojitosti s vypuštěním hry s názvem „Harlech Shadow VI“. Tato hra je pak i mezi hashtagovými trendy na Twitteru. (hansel97)
  • V této epizodě mají lidé možnost tweetovat o jimi nejnenáviděnější osobě, které přejí smrt. Jednou ze zmínek na zdi za hashtagem #DeathTo je jméno vražedkyně Victoriy Skillane (Lenora Crichlow), hlavní postavy z epizody Lovná zvěř (2013). Zmíněn je i Victoriyn snoubenec a komplic Iain Rannoch (Nick Ofield), kvůli kterému Blue Colson (Faye Marsay) odešla od policie. Ke konci epizody je v novinkové liště na televizi vidět ještě titulek informující o tom, že se Victoria pokusila o sebevraždu ve své cele, naznačující, že pokus přežila a stále žije. Mezi hashtagovými trendy na Twitteru se pak objevuje #FREETHEWHITEBEARONE. (hansel97)

Reklama

Reklama