Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britská dokumentární rekonstrukce přiblíží více jak dvacetileté sovětsko-americké soupeření o dobytí vesmíru. Ve čtyřech epizodách chronologicky odhaluje jednotlivé kroky znepřátelených velmocí, které vedly k úspěchům v raketovém průmyslu, přičemž se hlavní důraz klade na dva geniální konstruktéry, kteří stáli v pozadí úspěchů - na jedné straně geniální Sergej Koroljov, propuštěný z gulagu, na druhé Werner von Braun, průkopník a vizionář pronásledovaný nacistickou minulostí.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Souboj o raketu
2. Souboj o družici
3. Souboj o přežití
4. Souboj o Měsíc (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Zřetelně limitující hranice hraného dokumentu. Drama na úkor informací, emoce na úkor souvislostí a příběh na úkor času. Proti množství jiných, obsáhlejších a informativnějších dokumentů, které byly k tématu vesmírných závodů natočeny, dává tento maximálně pocit ušlechtile zabitého času. Nedokoukal jsem. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument BBC. Je na tom zejména vidět technologický souboj tehdejších mocností - USA a SSSR, nicméně USA technologie byly postavené na von Braunových znalostech a testování raket V1 a V2, tedy raket odplaty. Na straně SSSR je krásně vidět jejich specifické chápání světa - prostě urvat vše silou a se stálou hrozbou gulagu, kam svého špičkového technika zavřeli a na co nakonec umřel. Jako dokument je to však strhující. ()

Reklama

kwoky 

všechny recenze uživatele

Pekne zpracovany dokument. Libi se mi, ze spolu soutezi oba hlavni akteri na dalku a pritom musi prekonavat obrovske prekazky ve svych vlastnich zemich. Pekny pohled do minulosti, kde se rozhodovalo o nasi soucasnosti. Asi bychom nemeli zabery z druzic a satelitni televizi, kdyby nebyl Sputnik se svym "pip...pip...pip" :) ()

July 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument popisující soupeření Sovětů a Američanů o úspěchy v pronikání do kosmu. Jedná se o vynikající počin, který se soustředí na hlavní aktéry tohoto souboje (a to souboje bez uvozovek, bez nadsázky; tvrdého souboje na poli vědy, techniky a mezinárodní prestiže). Dozvěděla jsem se tu spoustu zajímavých informací – a bylo jich právě tolik, aby si je většina diváků zapamatovala a nepustila hned z hlavy. A Steve Nicholson jako Koroljov je skvělý. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Nechápem niektoré pohoršené reakcie. Zo seriálu je zjavné, že sa chcel zamerať na 50. a 60. roky 20. storočia. Dokumentov o kozmonautike v 70., 80. a 90. rokoch je plno, ale o prvopočiatkoch odvetvia je ich dodnes trestuhodne málo. Vďaka za to, že aj tento seriál trošku pomohol vyplniť tú medzeru... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Sergej Pavlovič Koroljov byl ve skutečnosti tlustší postavy než jeho představitel Steve Nickolson. (matej1995)
  • Pri štarte Sputniku 1 na Koroľjovovu žiadosť zneli slávnostné fanfáry na počesť začiatku kozmického veku. (corona)

Reklama

Reklama