Reklama

Reklama

Poslední kat

  • Velká Británie The Last Hangman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se věnuje životnímu období 1933 - 1950 Alberta Pierrepointa, anglického kata. Ve svém oboru byl nejlepší a dokonce byl pověřen popravami německých válečných zločinců. Tuto práci vykonával s láskou a vždy měl na paměti, aby obsouzenci při výkonu trestu netrpěli a po smrti se jim dostalo náležité úcty, protože trest si již odpykali. Žádný sadistický vrah ale lidská bytost, která během těchto let pomalu dochází k přesvědčení, že smrt nic neřeší a sám proto podává rezignaci. Za zmínku stojí herecký výkon Timothyho Spalla. (Pizza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok stojí hlavne na výraznej a výborne zahranej hlavnej postave v podaní T. Spalla. Všetko mimo neho bavilo menej, ale všetky scény s ním zase stoja za to. Nestačím sa čudovať, v čom všetkom je možné dosiahnuť rekord. Na druhú stranu, film sa nevyhol istej jednotvárnosti. V zásade to ale na nadpriemer stačí. 70/100 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trochu krejčí, trochu funebrák, občas neproplacené cesťáky. Zdá se to jako normální povolání, ale to zatáhnutí za páku dělá z jeho řemesla psychicky náročný unikát. Klientela prosí o pomoc, naříká, mlčí, modlí se, vyžaduje rychlost a Albert Pierrepoint ve své profesionální chladnokrevnosti tlačí časy dolů jak mechanici od Ferrari, jenže.., i když se tomu snaží usilovně vyhnout, jeho duše je na místě exekuce i s tělem mistra popravčího.. Nesedla mi mrazivá strojovost obsahu (i když chápu, že nejlépe vyjádřila podstatu katova zaměstnání spojeného s nepřipouštěním si možnosti justičního omylu) a abych pravdu řekl, jisté pochyby budilo i Mydlářovo přesvědčení, že okamžikem smrti jsou odsouzení nevinní. Nikdy je totiž nelze stavět na stejnou úroveň s obětí, už kvůli té možnosti volby, co činu předcházela.. Nicméně Timothy Spall je ve své roli (i díky vizáži uzenáře od vedle) zcela přesvědčivý. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pestrý ''dokument'' o životě jednoho z nejlepších katů Velké Británie. Docela mě překvapilo, že i v tomhle řemesle se dá vymyslet nějaká fajná soutěž ( za jak dlouho oběsíte odsouzeného). Škoda jen, že jak popsal někdo z předchozích uživatelů začal být tenhle film postupně stereotypem. Proto jsem s velkým díky přijal výlet do Německa a sledování popravování nácků. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Profesionál, se kterým by se snad člověk nebál ani viset. Ušlechtilý muž s respektem k živým i mrtvým ("Svůj hřích zaplatili, teď jsou nevinní"). Z obdivovaného kata nacistů se však najednou stává opovrhovaný vrah, protože zemí se šíří hnutí bojující proti trestu smrti. Najme si hospodu a věří, že bude žít dále v klidu. Dokud v cele pro odsouzené na smrt nespatří svého přítele. Obdiv tvůrcům a hlavně Timothy Spallovi. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, smrt byla jeho řemeslem. Už od začátku filmu je zřejmé, že jde o psychologicky působivou záležitost. Musím přiznat, že můj obdiv má především Timothy Spall, který kata ztvárnil. Přesto vše se mi zdá, že film se snaží vsugerovat zjednodušený pohled na Alberta Pierrepointa. Ve filmu není vůbec hlubší zmínka o jeho postojích k nevině popravených lidí a k justičním omylům, které zůstaly zde nezodpovězeny. Přesto, že s tím ve své duši během své profesní dráhy zápasil. Dokonce ve svých pamětech o těchto problémech psal. Neobvyklý životopisný příběh je zajímavým způsobem natočen. Ještě dodám. Trest smrti je velké dilema. Obzvlášť, když mnozí zločinci dnes mají dost často lepší život než jejich oběti. Bohužel již zmíněný justiční omyl je velký strašák. Tak sám nevím…. I když se v duši trochu vzpírám takovému závěru. Tak ten, kdo zabije zvláště surovým způsobem, by měl sám asi taky zemřít. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama