Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 104)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Kritici, kteří podrobují "Apocalypto" odpovědnému rozboru a zvažují, zda jeho režisér je šílenec, nebo génius, skládají oběma nezaslouženou poklonu. Gibson nepřichází s ničím novým a nic neriskuje. Bere si tu z "Posledního Mohykána" (hon na tapíra v úvodu), tam z "Faraona" (zatmění slunce), onde z "Ramba" (finále) atakdál, jen všude přitvrzuje - sází totiž na stále propastnější nudu svých bližních a z ní vyplývající potřebu stále mocnějších smyslových podnětů. Jeho krvavá peepshow, ob tu chvíli přeskakující do nechtěné parodie (karikatury Mayů, věštící děvčátko, porod,...), se zaštiťuje lecčím od historie a etnografie přes mytologii, alegorii a společenskou kritiku až po umělecký naturalismus. Nic z toho však není s to - a ani nemá ! - překrýt podprahový pach samčích hormonů, který se filmem táhne jako slimáčí stopa. "Apocalypto" je jako "Salambo" vyprávěná vzrušeným pubescentem na diskotéce, svojí podstatou však náleží jinam - do oblasti kšeftu. Jde už jen o zboží, s nímž má distributor k užitku svému a výrobcovu naložit stejně, jako nakládal pouťový stánkař s barvotiskovými obrázky Panenky Marie. Ten poslední ovšem prodával něco, v co ještě mohl věřit. ()

rebel2009 

všechny recenze uživatele

Typická ukázka, že když to chceš mít nejlepší, udělej to sám. Výprava, kostýmy jsou perfektní, ale děj občas pokulhává, nechápu jak po perforaci střeva s následným krvácením usnout cca 100 km... Zřejmě Aztecky Rambo...... ()

Hansolo35 

všechny recenze uživatele

Brutální poezie ze života Mayů a jejich otroků. Po shlédnutí je člověk rád za ten náš šílený svět bez vytrhávání srdcí. Dokonce i ten překvapivý skorokonec se Španěly se do filmu hodí. Nenudil jsem se. To je jiný kafe, než nuda v Umučení Krista. ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Zábavná honička za zánikem. Během tohoto filmu jsem si řekl, že bych měl více běhat. Historii moc neznám, takže nemůžu posoudit na kolik ji Mel zase přemrvil k obrazu svému. Ale dívá se na to dobře a to i přes jeho otevřený přístup k násilí. Nic pro slabý žaludky. ()

Kolakao 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je film z trochu jiné várky,avšak velicé povedený především stvárněnou kulturou a hereckým obsazením..Originál jazyk s titulky jsou opravdu BEST..Příběh který zdobí jaguáří tlapa rozhodně zaslouží 5***** ()

Dzejar 

všechny recenze uživatele

Apocalypto : Náhled do světa Aztéků kde lidský život neznamenal oproti " božskému fanatismu " nic.Skvělý film kde člověk nemusí číst a sledovat tu přeloženou hatatipilpičovinu aby pochopil děj.Je to docela drama o křovákovi,který natrtkal křovačku a měli spolu malé křováčky . Po přepadení jejich kmene tlupou Romáku z Chánova ( hledali si nové bydlení,protože to svoje si zdemolovali ) se křováci ocitli pod palbou kopí a šípů a docela to obsrali . . . Starý křovák Jaguár se dostal společně ještě s dalšími do zajetí odkud se mu jako jedinému podařilo utéct,vrátit se domů a zachránit svoji ve studni ukrytou manželku s dětmi.Závěr filmu s připlouvající lodi k pobřeží byl trošku nadbytečný úlet a klidně by se to bez něj obešlo.Proto hvězdička dolu. ()

machopoltar 

všechny recenze uživatele

pre mna sa jedna o jeden z najlepsich filmov vobec,,,,,,,,tesil som sa nan uz od rozhovoru pred tym ako mel g. daval dokopy vypravu a ako ropravali v tomto dokumente ludia, historici, ktrorí mali za ulohu na uzemi majov nazbierat cim viac materialu o tejto zvlasnej civilizacii,,,,,nieje to len tupo spravena zalezitost ako citam v niektorych komentaroch,,,,,mel g. pracoval v extr tvrdeho pralesa s nehercami a domorodcami, kde stravil str vela casu a skumal bytie a zivot domorodcov a ich rozpravanie o svojich predkoch,,,,je jasne ze trosku mu z toho preplo ked sa vratil do konzumnej spolocnosti a videl mechanizmus akym je nadstaveny,,,nedokazal to zvladnut a nadaval na vse co mi prislo do cesty zvlast zidov , krestanov atd atd,,,to ale nema vplyv na to ze spravil neopisatelne dielo fantastickej atmosfery,,inakosti ,,,,,,,,,,,nadherne dobove kostimy,,tetovania,,zvlast móda indianov a vobec vs od A po Z,,,,ja mu tak strasne dakujem za tento film,,,,,,,,,,,mel si king ()

J.Trinity 

všechny recenze uživatele

Dosti drsný film, ale na to jsem od Mela Gibsona zvyklý už z dřívějška. Po zhlédnutí jsem si odnesl neuvěřitelný zážitek a rozhodně se na něj v nejbližší době opět kouknu. Společně se Statečným srdcem je to nejlepší Gibsonův režijní počin. ()

Ganka 

všechny recenze uživatele

Jsem člověk otrlý, ale při mnoha záběrech z filmu se mi vracela večeře zpátky, aby se taky podívala, co za hnusárny tam indiáni dělají. Když jsem zjistila, že film režíroval Mel Gibson, tak už mi to jako taková nechuťárna nepřišlo. Hezký příběh, ale trochu zdlouhavý. ()

Fraktální 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem,že to bude něco o apokalypse Májů, Aztéků, Inků či kdo to vlastně byl a zatím to byla nejlepší roadmovie hned po Revenantovi... ale asi nic zásadně proti... ()

BStone 

všechny recenze uživatele

Napínavý, přímočarý snímek s poměrně neobvyklým námětem. Výborně natočeno, vypiplaný vizuál a taky skvělá ukázka toho, co všechno člověk dokáže, když přemůže strach. A především to, co Mel umí skvěle - násilí, akci a krev 75% ()

Felsenberg 

všechny recenze uživatele

Nevím, za co jiného už by se měly dávat oskary a za co jiného by se mělo dávat pět hvězdiček. Kdo viděl, ten tam byl. To je atmosféra. A Jaguáří tlapa je borec! ()

Lubyk 

všechny recenze uživatele

Je to zde zmíněno dostkrát. Mayská civilizace je do filmu naroubovaná dosti uměle. Četl jsem o tom, že byly civilizace, které se zničily tím, že se uobětovali bohům, protože neznali jinou cestu léčby. Nicméně vykreslení tohoto nebo tomu podobného aspektu civilizace je vyhnané ad absurdum a Mel si to mohl odpustit. Pojetí mě dalo by se říct až vykolejilo. Toť ale vše. Děj je přímočarý, nemá hloubku. Vše je ale uvěřitelné, naturalistické a baví po celou dobu. Slabší nátury odvraťte zrak, vy ostatní si to užijte. ()

L.O.T.R 

všechny recenze uživatele

Majstrovský počin od majstra. Gibson si skrátka točí svoje vlastné látky a je vidieť, že je do nich plne ponorený. Samozrejme príbeh je veľmi jednoduchý a nedočkáme sa žiadneho dejového zvratu ale pýtam sa, potrebujeme to? V jednoduchosti je krása a práve tento film to dokazuje. Je priamočiary s jasným cieľom, avšak dokáže diváka dostať a preniesť priamo do situácie. Hlavný hrdina, ktorý takmer nehovorí, no všetko mu vyčítate z tváre. Možno je škoda, že sa Gibson vybral touto striktne jasnou cestou a nepokúsil sa o bočné dejové linky, to by sme však tento film možno hodnotili celkom inak. Za mňa super. 90% ()

hovnocuc 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý, ALE... hraje si na originalitu, ale ten příběh jako takovej je stokrát přežvejkanej, přičemž přidaná hodnota je téměř nula. Tohle už jsme viděli miliónkrát. Spousta historicko-faktickejch přešlapů. A některý pasáže jsou zbytečně natažený. Na druhou stranu prostředí, do kterýho je ten "přežvejkanej příběh" zasazenej za originální pokládám, je to hodně sugestivní, syrový (i když v tomhle směru se Gibson překvapivě docela krotil) a na vykreslení některejch scén si dávali fakticky záležet. Přes všechny neduhy mě to oslovilo, bavil jsem se, cejtil, co jsem cejtit měl, takže za čtyři. Jo... a životní výkon Jana Krause ()

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Gibson už možná nebude režírovat

Gibson už možná nebude režírovat

16.03.2010

Ale až poté, co konečně natočí svůj vysněný projekt. Už jsme o něm psali – půjde o prozatím nepojmenovaný historický velkofilm o Vikinzích, ve kterém by si měl zahrát Leonardo DiCaprio. Zdá se, že to… (více)

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

17.12.2009

Vypadá to, že obojí. Mel je definitivně zpátky, jako herec (napjatě čekáme na zlehka problémový thriller Edge of Darkness) a brzy opět i jako režisér. V březnu se vrátí do Mexika i s většinou štábu,… (více)

Reklama

Reklama