Reklama

Reklama

Epizody(5)

Dramatický příběh herců kočovné společnosti z druhé poloviny devatenáctého století na motivy stejnojmenného románu Adolfa Branalda je především holdem všem těm velkým i malým průkopníkům dramatického umění, kteří pomáhali šířit a udržovat kulturní identitu českého národa i mimo hlavní kulturní centra, kteří často za velkých obětí táhli káru umění vysokého i lidového, kteří mohli klesnout i na kolena, aby znovu vždy vstali, neboť sílu jim dodávala láska k divadlu.
Scénář Ondřeje Vogeltanze se soustřeďuje zejména na ústřední motiv životní lásky stárnoucího ředitele společnosti Matyáše (Boris Rösner) k subretě Magdě (Petra Jungmanová), vycházející hvězdě činohry a i tehdy módní operety. Vedle milostného dramatu seriál nabídne i atraktivní kostýmní podívanou a neodolatelnou romantickou atmosféru dávno zapomenutých štací.
Do rolí herců společnosti obsadil režisér Jan Schmidt Dagmar Bláhovou, Bohumila Vávru, Lubomíra Kostelku, Oldřicha Vlacha, Marka Vašuta, Kláru Jandovou, Jakuba Haise, Kláru Issovou a další. Důležitou roli v příběhu sehraje i Josef Abrhám a Bohumil Klepl.
Vedle literárních hodnot dnes již klasického díla české literatury je cenný zejména široký autentický materiál, neboť román vznikal ještě v bezprostředním kontaktu s pamětníky doby. Ani televizní seriál nemůže zachytit epickou fresku románové předlohy v celé její šíři a proto se soustředí zejména na ústřední motiv životní lásky stárnoucího ředitele společnosti Matyáše k subretě Magdě, vycházející hvězdě činohry, ale i tehdy módní operety. A tak vedle milostného dramatu seriál nabídne i atraktivní kostýmní podívanou a neodolatelnou romantickou atmosféru dávno zapomenutých štací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele sportovec k tomuto seriálu (1)

Stříbrná paruka (2001) 

Musím s Radkem souhlasit. Literární předloha tuším Adolfa Branalda, dnes doyena českých spisovatelů (zanedlouho 98 let), je poctou všem bezejmenným dělníkům české Thálie z nejrůznějších nespočetných kočovných hereckých a divadelních společností, které kdy táhly českými a moravskými krajinami. V pojetí hlavních postav objevíme bez větších nesnází řadu tylovských reflexí. Mimo vynikajícího Rösnera, který tu hraje jednu ze svých nejlepších rolí, je nutno upozornit na dominantní brněnskou herečku středočeského původu Petru Jungmanovou. Režie Kdysiliberečana Jana Schmida původní Branaldův raný román posunula do vyšší kvality a dále umocnila tento neokázalý hold všem, kteří se kdy postavili na prkna, o nichž se tvrdívá, že znamenají svět. Neiluzívnost, syrovost tohoto pohledu niternost a přesvědčivost holdu lidsky prohloubila a proteplila. ()

Reklama

Reklama