foto

Petra Jungmanová

  • nar. 11.7.1971 (46 let)
    Kladno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Česká herečka, zpěvačka a moderátorka Petra Jungmanová se narodila 11. července 1971 v Kladně. Od 4 let navštěvuje kurzy tance, od dětství se věnuje také zpěvu. Po studiu Střední pedagogické školy v Berouně pracovala rok jako učitelka na základní škole. Poté vystudovala JAMU, obor muzikálové herectví. Během studií hostovala v Městském divadle Brno, kde později získala stálé angažmá.

V Městském divadle Brno herečka působila 10 let, zároveň hostovala v Národním divadle Brno, Hudebním divadle Karlín a G-studiu Centrum v Brně. V roce 1998 měl premiéru muzikál Babylon, kde ztvárnila zatím svou nejslavnější roli Harry, za kterou dostala cenu Thálie. Od roku 2000 hostovala v Karlínském divadle v Praze v roli Lízy v muzikálu My Fair Lady. S tímto muzikálem se zúčastnila měsíčního turné po Japonsku. Třikrát (v roce 1999, 2000, 2002) vyhrála v anketě Křídla Městského divadla Brno cenu pro nejoblíbenější herečku. Od roku 2003 je na volné noze. Nejčastěji se objevuje v pražských divadlech (Divadlo pod Palmovkou – muzikál Chicago) a stále hostuje na své původní scéně.

Na obrazovce měla premiéru v roce 1993 v TV inscenaci BRÉMSKÁ SVOBODA. Nejvýrazněji se představila rolí podváděné manželky podnikatele Rokyty v seriálu MÍSTO NAHOŘE (2002) i v následném pokračování MÍSTO V ŽIVOTĚ (2006). Jednu z hlavních rolí vytvořila v Českým lvem oceněném psychologickém dramatu PRAVIDLA LŽI (2006). Kromě herectví se věnuje dabingu, moderování benefičních koncertů a charitativní činnosti ve prospěch nadačního fondu dětské onkologie Krtek. V roce 2000 zvěčnila své dlaně na Chodníku slávy před Městským divadlem Brno.

V roce 2001 se při natáčení detektivky DEN, KDY NEVYŠLO SLUNCE (2001) blíže poznala se svým budoucím manželem hercem Vladimírem Dlouhým, vzali se v roce 2008. Dne 29. září 2006 se jim narodily dvojčata Jan a Jiří. Krásný idylický vztah rozbila předčasná hercova smrt, zemřel ve věku pouhých 52 let. Petra je rozená optimistka, bere život jak je, žije svou prací a péčí o děti. Nerada žehlí, preferuje saunu, jízdu na koni, tanec a sport. S rozvětvenou rodinou žijí v rodném Kladně. Osobní citát: „Každý si může rozhodnout, jak život brát a žít. Buď si ho užívat a radovat se nebo všechno negovat a prudit sebe i okolí.“

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2015 Svatojánský věneček (TV film)
2012 Stín smrtihlava (TV film)
2006 Pravidla lži
2004 Duše jako kaviár
2002 Babylon (divadelní záznam)
Koločava (divadelní záznam)
O princezně se zlatým lukem (TV film)
2001 Den, kdy nevyšlo slunce (TV film)
1998 Brouk v hlavě (divadelní záznam)
1996 Alžběta Anglická (divadelní záznam)

TV seriály

2017 Bohéma (TV seriál)
Dvojí tváře (E06)
Vyhrát za každou cenu (E05)
A přece se točí (E04)
další epizody (6)
Policie Modrava (TV seriál)
Magická síla (S02E03)
2015 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 4 (S01E04)
Epizoda 3 (S01E03)
Epizoda 2 (S01E02)
Mamon (TV seriál)
Kapitola 4: Děti (E04)
Kapitola 3: Oheň (E03)
Kapitola 2: Abrahám (E02)
další epizody (4)
Reportérka (TV seriál)
V souboji (E03)
V plamenech (E02)
Nad první kauzou (E01)
2013 České století (TV seriál)
Zabíjení soudruha (1951) (E05)
2012 Policajti z centra (TV seriál)
Jiné světy (E05)
Časová tíseň (E04)
O mrtvých jen dobře (E03)
další epizody (4)
2006 Místo v životě (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
Všechno je jinak (E13)
Konec světa (E12)
Poslední cesta (E11)
další epizody (13)
2001 Stříbrná paruka (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)

Dokumentární

2011 Příběhy slavných: Ten, který skákal přes kaluže (TV film)
2003 Muzikály na cestách (TV film)
2000 Zpívání na farmě (TV seriál)

TV pořady

1999 Zlatý oříšek 1999 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace