Reklama

Reklama

V Kevinovi se skrývá 23 různých osob. Každou chvílí se má objevit čtyřiadvacátá... Tu pochybnou čest se s ním seznámit dostanou tři studentky, které původně vezl domů na prázdniny otec jedné z nich. Stačila chvilka a místo něj seděl za volantem podivný chlapík, který je místo vysvětlení uspal chemikálií. Později se probudí zamčené ve sklepní místnosti, kam za nimi záhy dorazí i jejich věznitel. Z rozhovoru s ním ale rozhodně nejsou o nic moudřejší, protože Kevin je evidentní magor. O nic lépe na tom nejsou ani jeho matka nebo malý Hedwig, kteří za nimi do podzemí chodí. Nenechte ale splést, přelidněno tu rozhodně není, všichni tito další věznitelé jsou jen produktem Kevinovy poruchy osobnosti. Pomoci se mu sice snaží psycholožka (Betty Buckley), ale zdá se, že na jeho mimořádné rozpolcení nestačí ani její letité zkušenosti. Vyznat se v něm pokouší i jedna z vězněných dívek, Casey (Anya Taylor – Joy), která chce Kevinova stavu využít k útěku. Jakožto holka s mučivým traumatem z dětství je navíc mimořádně odolný a vynalézavý druh se silně vyvinutým instinktem k přežití. Bude ho potřebovat. Kevinova čtyřiadvacátá osobnost se má každým dnem probudit a vše nasvědčuje tomu, že to rozhodně nebude kladný hrdina. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 066)

bigmatko 

všechny recenze uživatele

McAvoy skutočne zahviezdil. Pre mňa osobne výnimočný film plný ukrytého napätia, ktoré vyvrcholí odhalením beštie. Nie je to strašidelné, ale skôr tak zdravo tajomné a dej Vás udrží v napätí celý čas. Dokonca sú tam aj úsmevné situácie, ktoré to celé mierne nadľahčujú. Samotný Kevin sa tam objaví iba na krátku chvíľu a celý čas sa stretávate striedavo z jeho hlavnými temnými alter egami, ktoré preberajú kontrolu. Dejová Fantazy v záveroch je s celým príbehom dobre spojená a do obrazu Zla zapadne vďaka tomu posledná skladačka. Tento film určite stojí za to. Trocha ma zmiatol úplný záver ale možno to predpovedá nejaké prepojenie s pokračovaním v súvislosti s iným starším filmom režiséra Shyamalana. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Já mám tyhle psychologické snímky ráda a tohle byla velice dobrá sonda do nitra narušené osoby. Jako "horor" bych to ale neoznačila, je to psychothiller jako vyšitý a přesně podle názvu - rozpolcený, a to teda až na dřeň:-)). Od začátku jsem byla dějem zaujata, plynul hned napínavě (podle mě tak jak měl) a na konci efektivně (a poprvé násilně) gradoval. Bavila mě i Kevinova sezení s psycholožkou i jeho bezvadný herecký výkon, resp. výkon jeho a některých z 24 osob v jeho mysli. ()

AmunRa 

všechny recenze uživatele

Úžasná exhibice Jamese McAvoye, kterému zdatně sekunduje Anya Taylor-Joy. Předpoklad, že duch (ve smyslu myšlenky, žádný spiritismus) dokáže ovlivňovat tělo není nijak nový a dá se považovat za vědecky prokázaný. Jediná nevyjasněná záležitost je hranice, nakolik dokáže duch proměnit tělo. Shyamalan se domnívá, že hranice jsou mnohem dál, než by většina považovala za možné a na tom postavil koncept filmu. Nedá se říci, že by šlo vyloženě o horor - děsivých prvků je poměrně málo a převažuje spíš thriller promíchaný s černým humorem a prvky SF. Bez vynikajícího ztvárnění hlavní postavy Jamesem McAvoyem by film ani zdaleka nedosáhl takového hodnocení a neznámá Anya Taylor-Joy překvapivě dobře sekunduje. Technicky je film zpracovaný na výbornou a dodržuje svá nastavená pravidla, takže v rámci vnitřní logiky nijak nekazí dojem. Rozhodně stojí za shlédnutí! ()

Lasa 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem o něm, neviděl trailer...do půlky filmu jsem se smál a bavil, postupem jak začalo vše zapadat a vyjasňovat se už jsem jen čuměl s otevřenou pusou. Vytknout tomuto dílu snad jen přehnanou scénu lezení po zdi jinak skvělý psycho thriller,dopočučuju. ()

lubica1995 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že som očakávala viac od Jamesa McAvoya... ale rozhodne to bolo dostačujúce na mojich 5 hviezd. Dobre...mením na 4.... neverím, že ešte niekedy bude mať možnosť natočiť film, kde by mohol preukázať herecké umenie tak, ako to mohlo byť v tomto prípade. Naopak, herečka Anya Taylor - Joy bola excelentná. Tajomná, strašideľná, komická, uveriteľná, sexi, vystrašená a dokonalá postava. V dobe, keď sme mali možnosť odpozorovať množstvo filmov, ktoré skončili predvídavo, nepredvídateľne, neurčito, zamotane, bez konca, definitívne...bol pre mňa tento film príjemným prekvapením. Skutočne som neodhadla správne, ako sa bude rozvíjať a to je pre mňa osviežujúca zmena. Klobúk dolu. PS: Ak tak si neviem predstaviť, kto by sa úlohy Kevina zhostil lepšie ako James. ()

mahatma 

všechny recenze uživatele

I když se může jevit jako zfilmované horké společenské téma, tak v reálu ho hodnotím celkem kriticky. Jde v podstatě o negativní reklamu na DID s dopadem podobně histerickým jako Čelisti. A to je škoda. Po shlédnutí jsem si řekl, kdo s DID Shyamalanovi ublížil? Celkem stylově se pomstil? Nebo jsem to nepochopil a šlo hlavně o vypíchnutí tématu "V co věříš, stane se"? Nebo obojí. ()

ChmelovaZ 

všechny recenze uživatele

Já nevím, když jsem viděla hodnocení na ČSFD, očekávala jsem něco lepšího. Možná to bylo tím, že režiséra tolik neznám, možná tím, že tomu zkrátka něco chybělo. James McAvoy byl skvělý, to nepopírám. Ostatně, zatím se mi líbil snad ve všem. Proměnu osobností zvládl na výbornou a opravdu jsem si to užívala, ale to bylo tak jediné, co se mi ve filmu líbilo. Děj se táhnul a pak jakoby se snažili nacpat celou akci a podstatu filmu do posledních 20 minut, plus přidat nějaké ty hororové prvky, aby se teda neřeklo. Myšlenka zajímavá, byť nedotažená. Mohlo to být lepší. :/ ()

Fhilipo 

všechny recenze uživatele

Ak máte shyamlana aspoň trochu napozeraného, tak v okamihu kedy vo filme prvý krát zaznie beast, viete veľmi dobre predpokladať čo Vás čaká na konci. Napriek tomu sa tam režisér dopracuje celkom dramaticky a s vyváženou mierou napätia počas celého filmu. McAvoyov prejav pri stvárnení toľkých postáv mi tak nesedel. Chcelo to viac diverzity. Pre mňa absolútny top filmu je záverečný zimomriavkový záber. Dopredu som si totiž nepozrel celý cast a urobil som dobre. Od toho okamihu pre mňa táto scéna predstavovala 80 percent celého filmového zážitku. WELL DONE M.N. ()

kamislava 

všechny recenze uživatele

Koukám, že tu je dost pochvalných komentářů, ke kterým se bohužel přidat nemůžu. James McAvoy mě dostal, herecky naprosto bezchybné, troufnu si tvrdit. Ale co ten zbytek filmu? Postavy chovající se absolutně nelogicky a hloupě a příběh dost slabý vzhledem ke skvělému námětu. A konec to rozbil úplně. Vrcholem je, že si to někdo dovolí nazvat horor. Tomu skutečně nerozumím. Dvě hvězdičky jsou za skvělého Jamese, který ale celý film opravdu sám neutáhne. ()

Evee04 

všechny recenze uživatele

Výborné,užastné a excelentne zahrané.McAvoy splnil čo som od neho očakával a Anya Taylor-Joy je mojim prekvapením roka.Dufal som že tento film bude návrat Shyamalana a splnilo sa mi to.Už teraz sa teším na jeho dalši počin. ()

Nathaniel8 

všechny recenze uživatele

Dlouhé a tak dlouhé, že jsem u toho skoro usnul. A dokud se neprobudila bestie tak to mělo aspoň nějakou úroveň, ale pak... to už nemělo nic co by mě zaujalo. A ta psycholožka když jsem viděl ten počet nelogických rozhodnutí... ach jo ()

HonziKaja 

všechny recenze uživatele

Smáli jsme se ale on čekal ve stínech a plánoval svoje second coming. Tohle je přesně ten styl co Shyamalan potřebuje, tenhle styl kdy vás vede po známé cestě ale na konci není nic jiného než útes. Útes ujetosti ale my nedokážeme odvrátit pohled. Close up za close upem, vtipné i creepy scény a hlavně napětí. Víme že tam ten řečený útes bude ale netušíme kdy a kde. James McAvoy bude do pár let stát na pódiu se soškou, už má na čase. ()

jenspifa 

všechny recenze uživatele

Nechápu jednu věc, kdo posuzuje shyamalanovy filmy. Jediný opravdu hororový film je 6.smysl. Tohle je zas jen thriller-drama, s prvky psycho a hororu. Pan mc avoy je zručný horolezec, a herec ještě lepší, jen podle mě mu chybělo více detailů, aby se jednotlivé osobnosti od sebe lépe rozeznaly, jinak finiš dobře napínavý, a mcAvoy se dobře předvádí. A hlavní hrdinka potěšila. Thriller, ne horor, a proto strhávám hvezdičku. 65% ()

WugWugs 

všechny recenze uživatele

Tiež som rozpoltený. Začiatok ma navnadil, poslednú tretinu som však len odkýval s tým, že by som už rád šiel spať. Shyamalan si vyberá zaujímavé námety, ale jeho spracovanie je vždy akési detské (too PG) a uhľadené, akoby sa nechcel zašpiniť v temných vodách a opustiť svoju kultivovanosť. Pritom sú to práve tie stránky, ktoré mu vyšli, na rozdiel od rozprávok (ktoré proste nevie). ()

Africanus1 

všechny recenze uživatele

No, já vám to nadšení z "geniálního snímku" a "nejlepšího filmu roku" neberu, ale já bych to hodnotil trochu střízlivěji. Podle mě to stálo za hovno. Všechno se točí kolem toho, že se v jednom psychopatovi skrývá třiadvacet duší a na cestě je i čtyřiadvacátá. A tady začíná první vážnej problém. Tohle se možná dobře vyjímá na plakátu, ale ve filmu se s tím nedá kloudně pracovat. Klidně jich mohlo být třeba stošedesát a bylo by to úplně jedno, stejně se projevovaly jenom čtyři nebo pět, protože větší počet už by tam stejně nikdo nedokázal smysluplně vecpat. Bohatě by stačilo, kdyby jedna z nich oživila třeba Caligulu nebo Markýze de Sade, potom by to bylo docela výživný. Jenže koukat se na to, jak jeden herec střídavě ztvárňuje devítiletýho spratka, dva tři nezajímavý magory a do toho ještě pokusy unesených buchet o útěk, to všechno dohromady bylo úmorný jak tropický vedro. A proč zrovna McAvoy? Vždyť furt vypadá jak poslíček s pizzou nebo student antropologie, ale vyšinutej jedinec, ze kterýho by měl jít strach? Sorry ako, to ani náhodou. Tímhle si u mě Noční Šalamoun reputaci teda fakt nevylepšil, přitom jeho poslední kus The Visit se mu docela povedl a vypadalo to, že konečně zase chytá druhej dech, jenomže tímhle směšným a zbytečným blábolem se opět propadl do hlubokých vod zmaru. ()

S_C_A_N_K 

všechny recenze uživatele

Jestli si někdo za posledních patnáct let vychutnal víckrát Nightův jiný "comicsový" kousek podobně jako já, tak pro něj bude Split něco jako zatmění slunce šlehnuté vánocemi. Snad se ještě jednou dočkáme.. I když takový Dunn vs. Beast.. No, přiznejte se. Kdo by to nechtěl vidět? ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Jamie Foxx si zahraje Spawna

Jamie Foxx si zahraje Spawna

30.05.2018

Comicsový tvůrce Todd McFarlane opravdu natočí reboot Spawna. Jeho brutální antihrdina se podíval do kin už v roce 1997, teď ho ale čeká velký comeback, v němž si zahraje Jamie Foxx. Jak možná víte,… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Reklama

Reklama