Rozpolcený
M. Night ShyamalanScénář:
M. Night ShyamalanKamera:
Mike GioulakisHudba:
West Dylan ThordsonHrají:
James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson, Betty Buckley, Jessica Sula, Brad William Henke, Sebastian Arcelus, Neal Huff, Lyne Renee, M. Night Shyamalan, Kim Director, Bruce Willis, Peter Patrikios, Leah Roberts, Amy Ferguson, Shayna Ryan, Maria Shamkalian, Alok TewariProducenti:
M. Night Shyamalan, Jason Blum, Marc BienstockStřih:
Luke CiarrocchiScénografie:
Mara LePere-SchloopKostýmy:
Paco DelgadoPlakáty
V Kevinovi se skrývá 23 různých osob. Každou chvílí se má objevit čtyřiadvacátá... Tu pochybnou čest se s ním seznámit dostanou tři studentky, které původně vezl domů na prázdniny otec jedné z nich. Stačila chvilka a místo něj seděl za volantem podivný chlapík, který je místo vysvětlení uspal chemikálií. Později se probudí zamčené ve sklepní místnosti, kam za nimi záhy dorazí i jejich věznitel. Z rozhovoru s ním ale rozhodně nejsou o nic moudřejší, protože Kevin je evidentní magor. O nic lépe na tom nejsou ani jeho matka nebo malý Hedwig, kteří za nimi do podzemí chodí. Nenechte ale splést, přelidněno tu rozhodně není, všichni tito další věznitelé jsou jen produktem Kevinovy poruchy osobnosti. Pomoci se mu sice snaží psycholožka (Betty Buckley), ale zdá se, že na jeho mimořádné rozpolcení nestačí ani její letité zkušenosti. Vyznat se v něm pokouší i jedna z vězněných dívek, Casey (Anya Taylor – Joy), která chce Kevinova stavu využít k útěku. Jakožto holka s mučivým traumatem z dětství je navíc mimořádně odolný a vynalézavý druh se silně vyvinutým instinktem k přežití. Bude ho potřebovat. Kevinova čtyřiadvacátá osobnost se má každým dnem probudit a vše nasvědčuje tomu, že to rozhodně nebude kladný hrdina.(CinemArt)
- Scenárista/režisér/producent M. Night Shyamalan se vrací s originálním thrillerem, který zkoumá temná zákoutí choré, ale zároveň výjimečné duše. Přestože Kevin (James McAvoy) své psycholožce odhalil 23 osobností, které v sobě skrývá, stále ještě v něm přebývá jedna, vždy připravená se zhmotnit a ovládnout všechny ostatní. Když Kevin jednoho dne unese tři dospívající dívky, začíná opravdový boj o přežití jeho samotného i těch, kteří mu jsou nablízku.(Bontonfilm)
- Kevin (James McAvoy) má nejméně 23 odlišných osobností. Jednoho dne unese za denního světla tři dívky. Zatímco jsou dívky drženy v zajetí, přicházejí na to, že Kevin je pokaždé někdo jiný a nemůžou tak vědět, kdo přijde příště. Je možné, že to bude 9leté dítě nebo snad starší dáma. Kevin se svými mnohonásobnými identitami dokáže pouhými myšlenkami změnit vlastnosti svého těla, a dokáže tak vlastně téměř cokoliv. Dny se chýlí ke konci a na povrch vyplouvá, proč byly dívky uneseny. Poslední a nejhorší identita se blíží – "zvíře".(Reesam)
- V Kevinovi sa skrýva 23 rôznych osôb. Každú chvíľu sa má objaviť dvadsiataštvrtá... „Česť" sa s Kevinom zoznámiť dostanú tri študentky, ktoré pôvodne viezol domov na prázdniny otec jednej z nich. Stačila chvíľka a namiesto neho sedel za volantom zvláštny chlapík, ktorý ich namiesto vysvetlenia uspal chemikáliami. Neskôr sa prebudia zamknuté v pivnici, kam k nim pribudne aj ich väzniteľ. Z rozhovoru s ním ale rozhodne nie sú o nič múdrejšie, pretože Kevin je evidentný magor. O nič lepšie na tom nie sú ani jeho matka a malý Hedwig, ktorí za nimi do podzemia chodia. Nenechajte sa ale pomýliť, preľudnené to tu rozhodne nie je. Všetci títo ďalší väznitelia sú len produktom Kevinovej poruchy osobnosti. Pomôcť sa mu síce snaží psychogička (Betty Buckley), ale zdá sa, že na jeho mimoriadne rozpoltenie nestačí ani jej dlhoročné skúsenosti. Vyznať sa v ňom pokúša aj jedno z uväznených dievčat, Casey (Anya Taylor-Joy), ktorá chce Kevinov stav využiť na útek. Ako dievča, ktoré si prežilo mučivú traumu z detstva je naviac mimoriadne odolným a vynaliezavým druhom so silno vyvinutým inštinktom na prežitie. Bude ho potrebovať. Kevinova dvadsiataštvrtá osobnosť sa má každým dňom prebudiť a všetko nasvedčuje tomu, že to rozhodne nebude kladný hrdina.(CinemArt SK)
- Kevin unesie tri študentky a uväzní ich u seba v pivnici. Do podzemia za ním chodí aj jeho matka a malý Hedwig, no ani tí mladým ženám nepomôžu. Sú totiž produktom Kevinovej psychickej poruchy. V Kevinovi sa skrýva 23 rôznych osôb a každú chvíľu sa má objaviť dvadsiata štvrtá...(MFF Cinematik Piešťany)
Photo © Universal Pictures / John Baer
- Tématem disociativní poruchy identity (DID) se zabývá řada jiných filmů, například Já, mé druhé já a Irena (2000), Identita (2003) nebo Psycho (1960), které mělo stát na počátku zájmu filmařů o toto téma. (andriy)
- James McAvoy (Kevin) si během natáčení zlomil ruku, štábu to však zatajil a pokračoval v natáčení další dva dny, než se rozhodl jít do nemocnice. (Svarec)
- James McAvoy (Kevin) si zahrál postavu trpící poruchou osobnosti již dříve, a to ve filmu Sviňák (2013). (FAITH.BABE)
Nevhodný mládeži do 12 let
03.03.2021 Magic Box |
Podobné
- Intacto (2001)
novoten
Nekompromisní thriller o tom, že všechno zlé je pro něco dobré. McAvoy září naplno, vedlejší charaktery mu adekvátně přihrávají a nebýt toho, že scénář občas přitlačí na pilu až příliš, odcházím div ne s potleskem. Mně profesně blízký námět je navíc tak akorát přepálený na hranici nadpřirozeného pomrkávání, aby třeba dokázal pár lidem otevřít oči. Shyamalan je k mé velké radosti u veřejnosti opět za krále, ale vítat ho zpět nemám v plánu. Pro mě totiž nikdy neodešel.(19.1.2017)
tron
Spoilery. Nie je to až taký zázrak, ako The Visit (nevraviac o Šiestom zmysle, Vyvolenom a Znameniach), ale nejde ani o prúser á la Po zániku Zeme (o Poslednom vládcovi vetra nehovoriac, toho vraj niektorí diváci doslova neprežili). Čudný James McAvoy a neviditeľné dievčenské obete, ale tiež solídny psycho námet s „patričným“ finále a zábavným dodatkom v záverečných titulkoch. Ako samostatné dielo „iba“ veľmi ľahký nadpriemer s pár super momentami (a tuctami nesuper). Budete sa musieť preniesť cez úvodnú kolosálnu blbosť (tri baby by v pohode prebili 65-kilového magora), no ak to dokážete, čaká vás solídny psychotrilerový záhul. Ale to je všetko. No pokiaľ by Shyamalanovi bolo umožnené pokračovať v rozvíjaní daného univerza, tak by sme sa mohli dočkať veľmi zaujímavej a inovatívnej „komiksovej série“ so sekuriťákom Davidom Dunnom, naháňajúcim po Pensylvánii vyšinutých pošukov s nadprirodzenými schopnosťami.(11.2.2017)
*CARNIFEX*
Bez gore, násilia, či akejkoľvek akcie, no zato s dusnou atmosférou, ktorá dokonale obalila tému, ktorá je len zriedka kedy v hororovej brandži tak bravúrne spracovaná. Na druhú stranu však musím povedať, že toto nie je horor v pravom slova zmysle. Dej si v podstate len tak plynie, "nič sa nedeje", pričom základným pilierom je Shyamalan-ova myšlienka. Tú nech si samozrejme každý preberie po svojom, pričom k záveru len dodám, že nebyť pár detailov v správaní určitých postáv, ktorá ma mierne iritovali, zrejme by som s čistým svedomím udelil "jackpot" - 80%(25.3.2017)
LIVINGDEAD
Herecký výkon Jamese McAvoye skvělý. Ale jinak... v žádném případě to nebyl horror ani thriller. Psychologické drama, které se skládalo z 80% z rozhovorů s psychiatrem a z 20% nepovedené akce. Cituji: Thriller (z angl. thrill: otřást, vzrušit) je žánr filmu, který má u diváka vyvolat silné napětí a emoce. Thriller je žánr blízký hororu, s nímž často splývá....." - TAK TOHLE SE u sledování "SPLIT" rozhodně nestalo!(11.2.2017)
choze
Představte si, že by všechny postavy z HRY O TRůNY byly ve skutečnosti jednotlivými osobnostmi George R. R. Martina trpícího disociativní poruchou osobnosti a jejich boj o Sedm království Západozemí by vlastně byl bojem o to, kdo bude aspoň na chvíli tahat za provázky v Georgeově hlavě... To mě napadlo někdy uprostřed sledování ROZPOLCENÉHO a to je hlavní důvod, proč mu nemůžu dát pátou hvězdičku - protože tu podle mě byl potenciál na mnohem víc, než na jednu parádně atmosférickou, napínavou a nápaditou celovečerní šarádu (a McAvoyovu one DID man show) s příjemně aktivními hrdinkami a kvalitním záporákem. Další věc je, že pointa posouvá příběh do jiného žánru a zároveň je spíš na zamyšlení, než že by vás přetáhla kladivem po hlavě jako ve starých shyamalanovkách, takže jsem z ní byl v první chvíli dost na rozpacích. Na každý pád krásně děsivé - a typicky shyamalanovské - a to od úvodní scény s únosem na parkovišti až po megavtipné závěrečné pomrknutí. Shyamalan po loňském VISIT potvrzuje, že je zpátky ve formě.(7.2.2017)