Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Výpravný film z období pádu Římské říše, který se nedávno natáčel i na Slovensku (Spišský Hrad, Červený Kameň). Když se začne Římská říše rozpadat, opustí mladý Romulus Augustus město a vydá se na nebezpečnou cestu, aby vytvořil legii věrných - POSLEDNÍ LEGII. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Kevin McKidd je ten nejúžasnější psychopatický barbar s obrovskou sekyrou, pro kterou stále nachází nějaké smysluplné využití, navzdory ztrátě prstu v důsledku nepříjemného střetu s dvanáctiletým císařem, kterého hrál toho času šestnáctiletý Thomas Sangster. Mezi nejvroucnější tužby Kevina McKidda patří okamžik, kdy svou obrovskou sekyru zaboří do malého císaře, v čemž mu usilovně brání znuděný Colin Firth, fanatický Ben Kingsley a skupina bojovníků, které by lépe nespojil stroj nepravděpodobnosti. Bez Kevina McKidda by to bylo neskutečně nudné, tak to bylo jen neskutečně hloupé a podfinancované. A teď si jdu pustit Řím! ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Poslední legie není dokonalá podívaná, ale je to taková hezká zábava. Film nesmíte srovnávat s prvoligovými záležitostmi typu Gladiátora, Království nebeského a jim podobnými. Je to čistokrevná popkornovka s dobrými herci (z Firtha jsem měl ze začátku trochu strach, ale zbytečně, Kingsley mě překvapil tím, jak byl sympatický), skvělou hudbou Patricka Doylea, scénářem, který sice není extra nápaditý, ale rychle odsýpá a tu a tam je i vtipný. Scéna ukázky Římské obrané želvy mě opravdu nadchla. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"César je slovo z minulosti !! Žádný César není.." Slova zde hrají poměrně zásadní roli, když Poslední legie sice platí za dost špatnou adaptaci Manfrediho románu, a to i v tom smyslu, že film jako takový vypadá nejsilněji právě v pasážích bez dialogu, a zároveň nejvíce baví právě beze slov.. Dlouho jsem vlastně neviděl snímek podobných ambicí s podobně vystavěnými gagy, to jej činí do jisté míry paradoxně velmi ozvláštňujícím a zajímavým.. A Colin Firth v roli akčního hrdiny ?? Matthew Vaughn později se svým Kingsmanem dokázal, že i tohle spojení nemusí vypadat jako nonsen či castingový přešlap, béčková a laciná Poslední legie ovšem podobnou sebereflexi a vkusný nadhled zcela postrádá.. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

A sakra! Čo to spravili s mojou obľúbenou knihou od Valeria Massima Manfrediho?! Predloha je výborný historický (autor je archeológ a odborník na staroveký Rím) a zároveň dobrodružný román (akcie je v ňom naozaj požehnane a svojimi vizuálnymi popismi vyložene prosí o sfilmovanie). Lenže všetky zmeny, ktoré scenáristi urobili, posúvajú príbeh do pozície fantasy báchorky á la Xena, takže fanúšikovia predlohy i znalci histórie môžu vyjsť z kina ruku v ruke a spoločne sa hodiť pod prvú električku. Na druhej strane, vyhodením polovice knižného deja (putovanie polkou Európy je tu zhrnuté do jediného záberu na hrdinov prechádzajúcich cez Vysoké Tatry... ehm, Alpy) film aspoň získal svižnejšie tempo a skôr vám utečie. Doug Lefler je celkom zručný v akčných scénach (veľmi mu pomáha bombastická hudba Patricka Doylea), ale atmosféru a hercov už nezvláda. Čo je celkom škoda, lebo Colin Firth je charizmatickejší než Clive Owen v Kráľovi Artušovi (čo je nepriznaná adaptácia toho istého románu), Ben Kingsley si úlohu Merlina celkom užíva, Kevin McKidd je ako záporák Wulfila zábavne komicko-hrozivý (ako každý správny béčkový zloduch) a na Aishwaryu Rai sa fakt dobre pozerá. Lenže čo narobíte, keď ostatní herci hrajú ako ponocní, dej je blábol, dialógy blbé a film celkovo lacný až hanba (tragické CGI, smiešne masky, príšerné kostýmy a rekvizity a fakt nemožný komparz)? Vidieť Spišský hrad ako súčasť Hadriánovho valu je možno zábavné, ale zároveň aj rušivé a určite sa kvôli tomu neoplatí kupovať lístok do kina. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na komentářích k Poslední legii je velmi dobře vidět, co filmovým fanouškům připadá na žánru fantasy jako nejpodstatnější - to znamená výpravnost. Poslední legie je levnější záležitost, ale to mi osobně nijak nevadí. Horší je to se scénářem, který recykluje motivy už mnohokrát viděné a používá tupým způsobem řadu obvyklých žánrových klišé. Jde o případ tzv. historické fantasy, která se snaží svůj děj umístit do konkrétní historické epochy a využívá konkrétních historických postav, pohříchu nanejvýš povrchním způsobem. Jediným světlým bodem jsou áčkoví herci, kteří se sice v tomhle kousku opravdu ocitli spíše omylem, ale předvádějí slušný standart a po pravdě řečeno po herecké stránce hravě předčí řadu známých fantasy minulosti (Ničitele Conana například). Jenže co naplat, tam, kde se objevuje jako bojovnice štíhlounká krásná Indka, která bez uzadýchání vyřídí dvanáct po zuby ozbrojených hromotluků, zkušených válečníků, a tváří se přitom, že by stihla zároveň uštrykovat svetr, tam jenom krčím rameny a tvrdím, že tehnle druh pohádky už jednoduše není pro mě. Celkový dojem: 35 %. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Socha Gaia Julia Caesara nebyla hlavní sochou použitou v Tunisku. Taková, jakou vidíme ve filmu, byla dotvořena speciálními efekty. A především, když se socha převážela z Tuniska na Slovensko, ztratila se. (NinadeL)

Související novinky

Další maso od Marshalla

Další maso od Marshalla

29.01.2009

V ultimátním béčku Soudný den se skotský hrdlořez Neil Marshall podíval do nepříliš vzdálené budoucnosti. Ve svém novém filmu nazvaném Centurion se naopak vydá do hodně vzdálené minulosti. Konkrétně… (více)

Z Říma na skotskou Vysočinu

Z Říma na skotskou Vysočinu

26.08.2008

Může být jenom jeden! A není vyloučeno, že tím vyvoleným bude skotský herec Kevin McKidd, kterému byla nabídnuta hlavní role v chystaném remaku Highlandera. V historickém seriálu Řím, kde ztvárnil… (více)

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (více)

Reklama

Reklama