Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Lee Hall .. Velké talenty se rodí kdekoliv a kdykoliv. Billy Elliot ho dostal požehnaně, narodil se však do těžké doby sociálního neklidu v Anglii let osmdesátých. Jeho vášeň pro tanec však nešla přehlédnout.. Výborně napsaný snímek, plný nefalšovaných emocí s obrovským trumfem v podobě mladého Jamie Bella. Nejenže dokázal utáhnout prakticky celý film, ale zvládá parádně všechny taneční čísla a baletní výstupy. Mimo něj si pochvalu zaslouží všudypřítomná hudba a režisérem přesně vykreslená retro atmosféra. Neoriginalita a dojemnost jdou ruku v ruce do omamných výšin. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Veľa chlapov robilo balet.“ – „Kto napríklad?“ – „Tu nikto. Ale inak veľa.“ Parádny, nádherný, úžasný film. Možno jeden z najlepších filmov z rokov 2000 – 2010. Už po prvom pozretí som bol nadšený, ale dalo som „len“ 4*. Potom som Billyho Elliota 12 rokov (!) nevidel a hovoril som si, či som to neprehnal. Či by nestačili 3*. V r. 2017 som si ho ale pozrel zas a hoci som sa snažil nedať sa, nakoniec ma Stephen Daldry dal dole ako decko na preliezačke... a ja zvyšujem na 5*! Dokonalý Jamie Bell, vynikajúci kasting vedľajších rolí (najlepší kamoš, rodič, brat, babička), výborné epizódne postavy (unudené dievčatko postávajúce na ulici). Veľmi veľa tomu dáva depresívne prostredie baníckeho mesta, v ktorom kvôli štrajku skapal nielen pes, ale aj nádej, finančné konto a ružová budúcnosť. Práve vďaka tomu Billy Elliot pripomína o tri roky staršie Do naha! Kontrast pôvabnej komédie a ponurých, ťažkých sociálnych podmienok a pokazených medziľudských vzťahov, dodáva beztak silnému scenáru presah. Ten mu dáva aj postava učiteľky, ktorá je v konečnom dôsledku (a veľmi odvážne) poňatá vlastne ako smutná, starnúca žena, ktorá má najlepšie roky za sebou, vyhliadky na budúcnosť prakticky žiadne a Billyho učí prekvapivo nie kvôli nemu, ale kvôli vlastnej, nadobro stratenej minulosti, kedy z nej niečo mohlo byť, ale tie časy sú dávno preč a ona zostarla. Zbožňujem tento film, všetky tie pohybové šialenosti, aké vtedy 14-ročný Jamie Bell predvádza. Spočiatku je to drsné, až si vravíte, či sa z toho nestane čosi ako Malý mäsiar. Ale postupne do toho vnikáme a atmosféra začína byť nebezpečne dojemná. Veľmi pekne napísané boli postavy otca a brata, ktorí dlho hrajú tvrďácku formu, ale nakoniec povolia a docvakne im, že kým oni už asi žiadnou veľkou nádejou nedisponujú, nemajú právo vziať ju aspoň svojmu malému synovi a súrodencovi, ktorý ešte má ako-takú šancu. Koniec je potom už vyložene slzový bitúnok („Mám strach.“ – „To nevadí. Všetci máme strach.“). V neposlednom rade poteší pol tona hlášok („Nosíš balerínky? – „Si debil?!“). ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Už když jsem si přečetl, že snímek režíruje Stephen Daldry, tak jsem čekal neobyčejný filmový zážitek, kterého se mi také dostalo! Příběh o chlapci, který se místo otcem prosazovaného boxu, rozhodne pro balet, je natočen skvěle. Ani nevím, proč nedávám pět hvězdiček, ale zkrátka mi v tom filmu něco k dokonalosti chybělo. I přesto se ale jedná o film, který sice nemusí každému sednout, ale který rozhodně stojí za zkouknutí :).......... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud bych v dětství dostal na výběr, zda budu raději boxovat či baletit, tak bych se asi pověsil na nejbližší lustr. Jednak to bolí méně než pravidelná masáž hlavy cizími boxerkami a jednak bych přitom nemusel poskakovat za zvuků šmrdlání vážné hudby. Naštěstí jsem si mohl zvolit sporty dle svého uvážení a tak jsem mohl fandit i Billymu, aby se z něj jednou stal úžasný labuťák. To však bylo jediné, co mne na tomto snímku bavilo, protože sociální dramata v sobě musí mít hodně humoru, abych si neukousal nehty nudou. Tentokrát to nebylo tak hrozné, protože při inventuře po titulcích jsem zjistil, že mi zůstaly alespoň ty na nohou. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Billy Elliot je nezávislý film přímo prodchnutý indie esencí. Asi tak prvních 30 minut mi přišlo geniálních a říkal jsem si, že něco tak zajímavého a zároveň skvěle natočeného jsem už dlouho neviděl. Pak se to poněkud zvrtlo, to když se objevily takové scény, kdy se spolu dva lidi začnou prudce a sprostě (feck off!) hádat, jeden dá druhému facku a pak se okamžitě usmíří... Celá druhá půlka filmu pak byla až zbytečně schematická, předvídatelná a naplňovala klišé daného žánru, nicméně stále mě snímek dost bavil. Poslední scénu pak ale považuji za naprosto zbytečnou až nevhodnou tečku, která docela výrazně kazí dojem z konce. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)
  • Jamie Bell byl v době natáčení v pubertě, proto byly menší problémy s jeho hlasem a musel si holit nohy. (griph)
  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)

Reklama

Reklama