Reklama

Reklama

Existuje tajemství, kvůli kterému byste zabíjeli? V tomto napínavém a vzrušujícím thrilleru od režiséra Christophera Nolana uvidíte Hugh Jackmana a Christiana Balea v rolích dvou soupeřících kouzelníků, jejichž snaha předčít jeden druhého se změní ve smrtelnou past. Scarlett Johansson jako půvabná asistentka se stane figurkou i hráčem v jejich soupeření. Skvěle obsazené vedlejší role v čele s Michaelem Cainem a Davidem Bowiem. Geniální příběh a úžasný zážitek. Přichází Dokonalý trik, pozorně se dívejte. (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (2 140)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jonathan Nolan, Christopher Nolan .. Díváte se pozorně? Pohlcující atmosféra vládne pevně tomuto snímku po (ne)celé dvě hodiny a drží pozornost tak intenzivně, že těm, pro které je popcorn a cola nedílnou součástí návštěvy kina hrozí, že svoji porci tentokrát dojí až cestou ze sálu (nebo v jeho závěru, kdy se bohužel poleví a začne těm málo všímavým popisně ukazovat každá spojitost a tajemná finesa). Bratrům Nolanům jejich kouzelnické představení o rivalitě vyšlo skoro na výbornou. Stejně jako každý „poctivý trik“ má i tato podívaná všechny potřebné ingredience, které důmyslně kryjí hlubší rozměry celého představení. Sice mohl být scénář prost některých závěrečných odhalení, ale režie vše vynahrazuje - typicky temná atmosféra, chladnější styl vyprávění s propracovanou výpravnou stránkou a neméně výtečnými hereckými představiteli (a mě víc mi sedl Bale:o)). 95%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan natočil znovu po formální stránce dokonalý film, ale tentokráte nedokázal vystavět především strhující příběh, pravda, souboj dvou rivalů na poli magie je sice nosný, ale přes všechny ty brilantní posuny dějových os a skvělé herecké výkony mne trochu nudil, vyzněl totiž tak trochu akademicky. Nolan tradičně nestavěl svůj příběh lineárně, ale použil dvě dějové osy, přičemž jedna následuje v určitém zpoždění druhou a doplňuje a interpretuje dříve zjevené věci a okolnosti. Pakliže ale scénárista a režisér v jedné osobě (motiv dvojnictví si vysvětlíme na konci komentáře) použil příměr magie k filmového umění a obé se mu prolíná v metonymickém propojení, pak zachyboval v poslední části výstavby svého kouzelnického filmového triku, totiž při tzv. ,,vrcholu" - natočil tak doslovnou a zároveň nevěrohodnou pointu, že ta zkazila dojem z předváděného čísla. Dokonalý trik je zajímavým dramatem, ale pro znalého diváka odkryl tenhle trik něco, co už dávno ví - že stejně jako existují dvojníci v tomhle filmu, tak podobní se pohybují i na druhé straně kamery, v reálném světě, jen veřejnost často vnímá toho viditelnějšího coby jediného - přesně jako při kouzelnickém představení. Ale svět kinematografie je takovým kouzelnickým číslem. Bratři Nolanové by o tom mohli vyprávět (především pak Jonathan Nolan)... Každopádně tenhle motiv byl dotažen k dokonalosti jinde, kupříkladu v Kaufmanově Adaptaci, kde je hlavně postmoderně nejednoznačný, tenhle Dokonalý trik úplně dokonalým nebyl... Podobné filmy: Iluzionista ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) "Are you watching closely?" Posedlost. Šílenství. Opravdové osudové ženy. Je zajímavé sledovat, jak jsou na první pohled každá jiná - blondýnka a zrzka, jiné role a jinak načrtnuté životní dráhy, čím blíž se ale film posunuje spirálou k tragédii, tím více se sobě začínají přibližovat, osudem, povahou i rysy v obličeji najednou tvoří jedinou bytost. Jejich muži jsou na tom podobně. Místo popisu jejich proměny bych ale chtěla mluvit o proměně, která se za osm let odehrála ve mně jako divákovi. V době premiéry jsem vášnivě milovala Christiana Balea (díky výkonům, které prováděl ve svých raných filmech, jmenovitě třeba Equilibrium, Swing Kids, Americké psycho, Mechanik) a proto u mě nad Hughem Jackmanem vyhrával na celé čáře. Potom, jak se čas posunul a Christiánova kariéra šla dál čím dál podivnějším směrem (Temný rytíř povstal, Veřejní nepřátelé, Fighter, čtvrtý Terminátor), se mi jeho herecký styl něčím znechutil (hlavně ten Fighter byla poslední kapka) a teď zpětně zjišťuju, že když se nyní podívám na Dokonalý trik, moje sympatie se úplně samovolně přesunuly na stranu Hugha Jackmana. A tím nemluvím o výběru mezi jejich postavami, Velkým Dantonem a Profesorem, protože oba se do svých rolí fyzicky hodí perfektně, ale o preferenci hereckého přístupu nebo nějaké tvůrčí aury nebo jak bych to řekla. Protože ve výsledku, když srovnám jejich pohledy, tak u Christiána vidím býčí, tupé oči, kdežto u Hugha lze najít jakousi jiskru. Bratři Nolanové jsou zejména konstruktéři a toto je poslední film v jejich kariéře, kde je pro mě jejich komplikovaný výtvor ještě snesitelný, a dokonce ho snáším s radostí. Bohužel postupem času získali dojem, že si mohou dovolit cokoliv, a já jako divák už si z jejich projektů nemám co vzít. Nicméně to tady ještě neplatí. Zbožňuji prohlášení: "Abrakadabra." ♥♥♥ ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nolanův film je tak trochu jako kouzelnícké kejkle, o kterých vypráví. Nejprve nám předvádí věci zcela obyčejné - dva muže, kdysi přátele, mezi nimiž nyní zuří rivalita nejtěžšího kalibru. V druhé části nám tito muži začnou předvádět věci, nad nimiž zůstává rozum stát. V okamžiku, kdy nastupuje vyvrcholení, skutečný šok, "the Prestige"... Začíná první velké zklamání roku 2007. Dlouho se Dokonalý Trik tvářil jako majstrštyk nejtěžšího kalibru... Zrada nastala v okamžiku, kdy se projevila pointa. 2 šokující odhalení, každé zvlášť na jednoho z hlavních protagonistů hází zpětně na celý film přímo monstrózní stín, který nezachraní ani několik opravdu velkolepých záběrů a scén (velkolepost je spojena s jejich jednoduchostí a genialitou, nikoliv montrózností). Co se herců týče, Jackman je skvělý, Caine jakbysmet, Bowie velmi zajímavý, Christian Bale mne ovšem zcela zklamal, což považuji za další velké klopýtnutí, které Nolanův film definitivně shazují až kamsi na hranici 3 a 4 hvězdiček. P.S. Motiv ptáčku, obětovaných ve prospěch efektu, aplikovaný na vyšší úroveň je geniální! UPDATE Na podruhé konečně vyplyne dokonalá promyšlenost tohoto snímku, který s v ničem nezadá s pozdějším Inception. Tohle není jen film. To je fascinující veledílo!!! ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalý film. Musím dát čtyry hvězdičky, ačkoliv sám nevím proč. Film mě celou dobu bavil, byl bravůrně ztvárněný, měl skvělou zápletku a zajímavé rozuzlení. Přesto jsem nebyl nadšen a nebyl schopen dát plný počet. Film je velice zálůdný, diváka staví do pozice soudce, který za každou cenu musí stát na jedné straně. Výběr zdánlivě jednoduchý. Dva kouzelníci, dva styly, dvě povahy, ovšem děj si s náma pohrává tak neuvěřitelným způsobem, že názory a obliba se přelévá z jedné strany na druhou. To mě na tomto snímku neuvěřitelně bavilo. Když už přišla ta chvíle a já nabyl dojmu, že jsem rozpoznal toho "dobrého" a on pravděpodobně bude klaďasem, přišel zvrat, který mé přesvědčení roztrhal na kousky a otočil. Tohle se opakovalo nejméně čtyřikrát, což je na dvouhodinový film naprostá šílenost (úžasná šílenost). Závěr, který byl absolutně dokonalým (trikem), do toho nepočítám, ačkoliv tenhle závěrečný twist mě rozsekal nejvíce. 80% 19.01. 2010 ()

Galerie (74)

Zajímavosti (57)

  • Ke konci filmu zvedne Alfred Borden (Christian Bale) svou dceru do náručí a na okamžik je v záběru jeho levá ruka, na které má herec všech 5 prstů, ač by měl mít pouze 3. (cihlenka)
  • Scény z Colorado Springs, kde býva Tesla, boli zámerne natáčané v zime. Vŕzgajúci sneh, keď sa za ním vydáva Angier, má zdôrazniť jeho samotu. (Biopler)

Související novinky

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama