Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh...). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel... Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (87)

Maq 

všechny recenze uživatele

Kriminální a tak trochu i politický příběh. Realita napsala parádní zápletku a scénář podle Irvingovy knihy je podle mne velmi dobrý. Navíc zachovává Irvingovu vzrušující pointu: „Lhal jsem? Ano, ale i Hughes a Nixon měli dobré důvody hrát falešně, takže čemu vlastně uvěříte?“ --- Film komerčně ani u kritiky dvakrát neuspěl. U mě ano. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně natočený snímek o muži, který přes své slabé knihy dostane nápad napsat fiktivní životopis velikána své doby. Z dnešního pohledu nepochopitelně mu to všichni uvěří a stává se z něj spisovatel, který je každým okamžikem sledován a jehož dílo by se mělo stát bestsellerem. Richard Gere se vrací ze svého důchodu, aby předvedl, že s Alfredem Molinou umí ještě velmi dobře hrát. Rozhodně tomu prospívá i režie Lasse Hallströmea, Ten filmu vtiskl velmi příjemný retro vzhled a dotahuje všechny stylistické detaily k dokonalosti. Bohužel, tento snímek nemá potenciál být bestseller a ani extra kvalitní dílo. Film je příliš přímočarý a scénář hercům ani režisérovy nedává moc šancí na pořádnou přehlídku jejich talentu a zkušeností. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Gere hraje spisovatele, jenž vydal smyšlené paměti miliardáře Howarda Hughese, opravdu dobře. Hlavně v pasážích, kdy bezděčně přejímá Hughesův slovník, dikci i myšlení. Nicméně Molina třeba ve scéně kamarádovy zrady Gerea nenápadně překonává. V každém případě Skandál přináší solidní film se solidním základem skutečného případu; alespoň se tu lyricky neběhá v parku a bezstarostná jízda literárních šejdířů má půvab uličnické hry nezodpovědných dětí věřících, že podvod tak drzý nemůže prasknout. Škoda, že se něžné pečlivé retro, jež režisér Lasse Hallström umí, časem promění v moralitu o politickém spiknutí. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Solidně odvedená filmařská práce o zajímavém tématu podle skutečných událostí. Takový malý film o velkém Hughesovi, ovšem bez něj :-) Ústřední herecký tandem Gerea s Molinou dobře funguje a hlavně Gere zase jednou dokazuje, že o něm jako o charakterním herci netřeba pochybovat. Atmosféru doby se podařilo dobře nasnímat a já osobně jsem rád, že se mi to podařilo vidět v kině (i když mi dalo velkou práci přemluvit promítače aby to i přes nedostatek diváků - jejich téměř absolutní absenci - vůbec zpustil). Hudba: Carter Burwell. 70% ()

sharky 

všechny recenze uživatele

75%Téměř šedesátiletý Gere s obarvenými vlasy nalíčený na čtyřicet vypadá fakt divně, ale Hoax (český distributor opět boduje dalším příšerným překladem názvu) má jeden zásadní plus, který pozvedá všechny ostatní jinak průměrné složky, naprosto skvělý scénář, plný vtipů, nápadů a samozřejmě lahaní, o kterém je celý film. Život zas jednou ukázal, že nejlepší příběhy, jsou ty, které se opravdu staly. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Okrem New Yorku a Kalifornie pracovali filmári aj na karibskom ostrove Portoriko. (MikaelSVK)
  • Vo filme je pripravovaná autobiografia označená krycím menom "Projekt Octavio". Alfred Molina, ktorý si v tejto snímke zahral Dicka Suskinda, stvárnil doktora Otta Octaviusa vo filme Spider-Man 2 (2004). (MikaelSVK)
  • Příběh je založen na skutečných událostech ze života amerického spisovatele Clifforda Irvinga, který je známý hlavně díky “ověřené biografii“ Howarda Hughese. Ukázalo se však, že šlo o jeden velký promyšlený podvod. (becki_tu)

Reklama

Reklama