Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (726)

Lima 

všechny recenze uživatele

Mezi 16.červencem 23:00 hod. a 23.červencem jsem se byl 23-krát vymočit. No řekněte, není to krajně podezřelé?? Přímo šokující!!!......Ne, teď vážně. Jim Carrey nečte scenáře, než podepíše smlouvu?? Joel Schumacher definitivné zblnul?? Ten je ale, i díky občas pěknému vizuálu, v tom myslím nevinně. Jenom ten scenář je strašná zhovadilost. Tady nejde ani tak o tu posedlost číslem (pár lidí ve svém okolí nemocných obsedantní poruchou znám, takže vím, co to je za peklo) a základní idea snímku není vůbec špatná. Ale způsob, jak je to odvyprávěno, vypointováno a zahráno (Carreymu ty kérky sice strašně seknou, ale jinak tady zahrál asi nejhůř co jsem viděl), to je prostě divácké utrpení. Nejhloupější film (nejen) tohoto roku. Tady se, dámy a pánové, navzdory silné konkurence LaButeho ´Rituálu´ budou na konci roku rozdávat Zlaté maliny!!! PS: Jim Carrey by se měl 23-krát pomodlit otčenáš, aby mu filmový bůh a jeho štěstěna prominuli.... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nechala jsem se obloudit tagem "matematika," s níž to má společného asi tolik jako pěstování rákosí na Kamčatce. Schumacher byl kvalitní režisér napínavých thrillerů, uměl budovat napětí, dobře vedl herce, ale s takovou slátaninou, jakou je tento scénář, si nedokázal poradit. Je otázkou, zda by si s takto slaboduchým scénářem poradil vůbec nějaký režisér. A ten závěr ve stylu "ťudliky, šmudliky, všichni še máme štrašně moč rádi a děláme jen ty nejšprávnější věči" postrádal pouze Anny Ondrákovou v hlavní roli. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher oprávněně platí za jednoho z nejméně vyrovnaných hollywoodských režisérů!! Jeho žánrově nepředvídatelná režie tentokráte zabrousila do vod ďábelského prvočísla (význam čísla 23 není scenáristickým výmyslem, nýbrž skutečně existující teorií – slušný potenciál by tu tedy byl), které se hlavnímu hrdinovi „dostane“ do rukou prostřednictvím knihy, kterou jeho manželka zahlédne v knihkupectví, když čeká právě na nedochvilného Jima Carreyho, kterého mezitím pokousal pes, sám se později do knihy začte, v detektivovi poznává sám sebe, začíná bláznit, hledat souvislosti atp. atp. Ocitáme se tak na hranici dvou světů, toho reálného a toho knižního, Schumacher ani v jednom z nich ale trestuhodně neudrží napětí ani stylově kompaktní celek. Jen něco naznačí, přeskočí do snového oparu, tam nešetří stylizací a následně odběhne zase opodál. Jiné pasáže jsou zase nesmyslně doslovné. Režisérův tvůrčí úsudek a invence vložená do filmu jsou minimálně matné. Vedlejší postavy jsou motivačně nevýrazné, ústřední herecké duo Carrey a Virginia Madsen (Bokovka) si ostudu rozhodně neuřízli, ale s přibývajícími minutami už lezou solidně na nervy. Jejich chybou to ale zřejmě nebude. 40%. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Vyzuál 7/10/// +líbil se mi Jim Carrey v dramatické poloze, bavilo mě to očekávání jakým směrem se to dál vyvine, závěr byl celkem logický a tudíž i docela překvapivý -dlouhou dobu tušíte a čekáte co že nám to chtějí filmaři naservírovat, v některých momentech už jsem propadal beznaději a nevěřil, že z toho bude něco zajímavého/// Byl jsem zvědaví co to bude a čekal jsem co z toho bude. Nakonec zklamaný nejsem i když si říkám, že z toho mohlo být něco víc nebo něco jiného. Je určitě škoda, že Joel Schumacher nedokázal navázat na mistrnou Telefoní budku. Škoda že se posledních pár let potácí v podprůměrných filmech. Samotný film asi neurazí a nejspíš ani nenadchne. Není špatný, není nejlepší. Alespoň u Carreyho to byla příjemná změna./// Celkem 63%/// ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Vyčítat tomuhle filmu zhovadilosti kolem čísla 23 je stejné, jako vyčítat Rain Manovi, že umí ve vteřině spočítat sirky v krabičce. Film není o čísle 23, ale o vztahu Carreyho postavy k tomuhle číslu. A protože je Walter Sparrow v podstatě cvok, nebudu se vysmívat nápadům chorobného mozku, ale soustředím se na film natočený o něm … Carrey je skvělý, Schumacher to v rámci nepříliš kvalitního scénáře zvládnul, no … a já moc nechápu velmi nízká hodnocení ... ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Při propagaci filmu se Jim Carrey (Walter Sparrow) zmínil o tom, jak často opravdu někde vídá číslo 23: „Před pár dny jsem požádal svou asistentku, aby měla připravený foťák a cvakla vždycky, když někde uvidíme třiadvacítku. Hned chvíli nato jsme seděli v autě a za sebou viděli náklaďák s číslem 23 na straně. Nejspíš to bylo pořadové číslo toho auta v nějaké společnosti. Pak jsme se podívali na auto před sebou a jeho poznávací značka začínala na 23. Pak jsme dorazili do hotelu a bydlel jsem v pokoji 1223. Vylezl jsem na balkon a číslo domu vedle hotelu bylo 323… (NIRO)
  • Elisabeth Shue měla původně hrát hlavní ženskou roli, ale musela odmítnout, protože byla těhotná. (Siriuss)
  • Třicetimilionový paranoidní thriller vydělal v USA během prvního víkendu v kinech (23.-25. 2. 2007) 14,6 milionu dolarů a figuroval na druhé příčce žebříčku návštěvnosti. Celkový výdělek v amerických kinech se vyšplhal na 35,2 milionu dolarů, celosvětový pak na 77,7 mil. (imro)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama