Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Hodiny líčí jeden den v životě tří různých žen obývajících tři různé časoprostory, které sdílejí pocit, že zasvětily svůj život někomu jinému. Richmond, Anglie 1923. Spisovatelka Virginia Woolfová píše v azylu svého venkovského domu jedno ze svých vrcholných, nejintimnějších a vnitřně nejkomplikovanějších děl, Paní Dallowayovou. V Los Angeles roku 1951 si touto knihou prosvětluje depresi každodenního stereotypu těhotná žena v domácnosti Laura Brownová, připravující narozeninovou oslavu pro svého manžela. Také moderní paní Dallowayová - Clarissa Vaughnová, emancipovaná nakladatelka z New Yorku roku 2001 - chystá oslavu pro muže, kterého miluje: pro básníka Richarda umírajícího na AIDS. Tři ženy, které od sebe dělí téměř osm desetiletí a které musí čelit podobným krizím, spojuje jediné literární dílo. Snímek si vysloužil devět nominací na Oscara, včetně kategorie Nejlepší film, a Nicole Kidmanová získala Oscara za ztvárnění Virginie Woolfové. (HBO GO)

(více)

Recenze (790)

Lennie 

všechny recenze uživatele

Film, který prostě nestačí vidět jednou. Napoprvé mě dostaly nejen tři vzájemně propletené příběhy tří žen, ale také úžasné herecké obsazení (kromě hlavních hrdinek se "povedl" také Ed Harris) a hudba. Uvidíme, co obejvím dál. ()

petite fille 

všechny recenze uživatele

stálo ma to viac projekcií a prečítanie knižných predlôh, kým som pochopila to, čo som prv iba tušila: výnimočný film, do detailov prepracovaný a kompozične vybrúsený s neskutočnou precíznosťou. chváli sa jednoducho ...ale prečo je to tak? to, čo obvykle spĺňa rolu rekvizity, sú v tomto prípade samotné postavy. ich rozmiestnenie a gestá fungujú ako alúzia na román Virginie Woolfovej a v dešifrovaní týchto čiastočiek spočíva postmoderná krása tohto diela. príbeh sa s nami hraje, nie je tým, čím si prvoplánovo myslíme, že je, mnoho vrstiev ukrýva pod povrchom. každý kúsok funguje osamote ako zaujímavé svedectvo o vnútornom prežívaní ženy minulého storočia. pred nami stoja tri otázky v jednej [ ako uniknúť z korzetu tradičnej ženskosti? (zblázniť sa? stať sa lesbičkou? či v mene slobody nesmierne raniť a naveky s tým žiť?) ] a sloboda vlastnej odpovede. ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Budu se opakovat, ale je to tak - pro film není nad to mít kvalitní předlohu. A když se k tomu pak přidají skvěle hrající herci, výrazná hudba atd., vznike něco jako Hodiny. Tři stejné životy, jen v jiných kulisách, rafinovaně propojené... Čím to, že jsem měl při některých scénách strach? Čtyři a půl. P.S. Nicole Kidman se mi za celý film nepodařilo najít:) ()

Daxus 

všechny recenze uživatele

Skvělý výkon všech hlavních protagonistů podtrhuje Ed Harris, který se snad pro tu roli někde fakt nakazil. Tři linie příběhu se krásně a mistrně proplétají při skvělé hudbě Phila Glasse až do velkého finále. Virginia Woolf by měla radost. Krásný, čarovný film. 100% ()

Marrianna 

všechny recenze uživatele

Drama nabité emocemi .... Dlouho jsem se nějak s osobností Virginie míjela, takže jsem k tomuto filmu přistupovala jako dokonalé holátko nevědíc co čekat, a ta síla emocí mě naprosto odrovnala........... ()

Echoes 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočené - *, dobře zahrané - *, poutavá hudba - *. Nic víc, nic míň. Jediné, co mě zaujalo, byl herecký výkon Nicole i přes to, že mi jako herečka nesedí. ()

uodevr 

všechny recenze uživatele

S dechem zcela vyraženým a chvilkovou neschopností dát v hlavě dohromady jakékoliv soudržné myšlenky napíšu jenom jedno - Glass je bůh všeho slyšení, Daldry je bůh všeho vědění, a Julianne Moore už nikdy nebudu podceňovat. ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Na The Hours mě oslovil vícerovinový děj. Jednotlivé roviny běží pěkně paralelně vedle sebe a pěkně na sebe odkazují. Na první pohled to vypadá úžasně, zajímavě. Ale samotný děj se mi nedostal pod kůži. Nedostal mě. Nezapůsobil na mě. Neviděl jsem v něm tu hloubku, tu myšlenku. Zůatal pro mě chladným vyprávěním. ()

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

tak jsem se po letech znovu podíval na tento film, skoro nic jsem si z něj nepamatoval už...no, je znát, že časem degeneruju...vážné filmy jsem měl raději jako menší a taky jsem si je lépe dovedl vychutnat, nevadil mi ten nával citů... Při dnešním shlédnutí jsem byl především uchvácen sexappealem "upravené" Nicol Kidman (vypadá PODSTATNĚ líp než ve skutečnosti) ...nejsem si ale jist, zda je to pro tento typ filmů dobrou vizitkou (možná by prospěla méně úchvatná herečka, aby se člověk mohl věnovat "závažným" věcem). Každopádně...byť jsem tedy nebyl tak nadšen, jako kdysi...neznám lepší film, který by se jasněji a správněji vyslovoval k tématu skoncování se životem. Nevím, zda je tedy tento film tak jedinečný a dobrý ve svém zpracování této existenciální otázky, nebo to bude spíš tím, že jsem spíše povrchnější divák a vyhledávám akční filmy, nikoliv vážné filmy (v nich nemám dobrý přehled..).....no..buď jak buď, pět hvězdiček, které jsem dal tomuto filmu kdysi, nakonec dávám i po druhém zhlédnutí. 90% ()

DjsVorel 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak brilantní podívaná. Tři úžasně zpracované příběhy, tři skvělé herecké výkony třech hlavních hrdinek a kromě toho i výborné vedlejší herecké výkony. Tenhle film miluji. Viděla jsem ho už asi 12x a pokaždé mě z něj mrazí. Ačkoliv se zdá, že jde pouze o ženskou záležitost, myslím, že tenhle klenot musí získat i mužskou přízeň a uznání. Naprosto dokonale provázané. Nejdřív ve 20. letech Virginie Woolfová napíše své stěžejní dílo Paní Dallawayovou (ačkoliv jsem knihu četla, nepatří k mým favoritům), v 50. letech si ji přečte matka v domácnosti, která hledá smysl života a snaží se uniknout každodennímu stereotypu a na začátku 21. století se setkáváme s novodobém pojetí Paní Dallawayové. Všechny tři příběhy mají společné prvky a několik paradoxů. Všechny tři dámy bojují se svou sexualitou. Virginie, která byla v mládí zneužívaná, inklinuje ke své sestře, Laura Brownová ke své kamarádce Kitty a pak Clarissa, která žije se svou partnerkou Sally. Všechny tři ovšem milovali i své muže. Vyvstává tu otázka paralelní k dnešní době. Byly jen zmatené, nebo skrývaly svou orientaci (ve 20.a 50. letech společensky nemyslitelné)? A co když nelze vše škatulkovat ! Prostě se jen zamilovaly do člověka, který jim byl blízký a je jedno, jestli je to žena nebo muž. I já jsem si tady uvědomila, jak těžké pro některé lidi dnes musí být ta "povinnost" se nutně identifikovat v dnešním světě. Dalším společným prvkem byl další poměrně aktuální problém, a to jsou deprese. Lidé si neuvědomují, že se to stává být jako globální problém a čím dál více lidí trpí touto "nemocí". Virginie Woolfová své deprese ukočírovat nezvládla a musela se pro to zabít, Laura se zabít pokusila, ale nakonec se rozhodla žít a opustila svého manžela a děti a Clarissa Dallowayová umřela především uvnitř poté, co muž, kterého milovala (Richard), spáchal sebevraždu, protože trpěl AIDS. A asi největším paradoxem bylo to, že Richard byl synem Laury, jejíž odchod od rodiny ho navždy poznamenal. Opravdu propracované k dokonalosti. Nicole Kidman namaskovaná k nepoznání byla naprosto dokonalá a přesně takhle bych si Virginii Woolfovou představovala - Oscar bez debat. Julianne Moore a další úžasný výkon. A dokonce bych řekla, že nejvíc se mně líbila ve chvíli, kdy přijela jako stará ke Clarisse kvůli pohřbu. A co dodat ke vždy úchvatné Meryl Streep? Její vysoký standard. Myslím si, že bychom marně hledali dnes i v minulosti komplexnější herečku. Nakonec nesmíme zapomenout na Eda Harrise, kterej postavu básníka, který umírá na AIDS zahrál naprosto přesvědčivě a s grácií. Nevím, co bych tomuhle filmu vytkla. Trochu mě mrzí, že tu nemá lepší hodnocení,ale je mně jasný, že tu přeci jenom dominuje ženský element, což dává předpoklad k tomu, že k filmu se budou hlásit spíše dámy. Hodnotím 95%. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Jak jen začít s komentářem a popsat toto nenápadně vypadající(nebo možná až tvářící se) dílo,které jsem dlouhá léta odkládal,samozřejmě bez pádného důvodu jako už hezkou řádku umění všeho druhu,na nějž musí zkrátka a dobře přijít ta správná doba.Toto dílko si hned na první shlédnutí zasluhuje plné plně plnohodnotné hodnocení za svoji neprůstřelnou a dokonale hutnou atmosféru,kterou vytváří na prvním místě neobyčejně silná hudba,originálně a skoro až nadpozemsky depresivně vyznívající symfonie mistra Phillipa Glasse(není nutno nikomu představovat).Nesmírně citlivý herecký koncert všech hlavních hvězd,v nesmírně citlivě charakterických postavách,ve mně vyvolal chvílemi dojem jako u většinové,především rané tvorby,Darrena Aronofskyho.Psychologie,citová (sebe)destrukce,pocit méněcennosti na tomto světě pohledem rozpolcených žen(Nicol Kidman,Julianne Moore,Meryl Streep),k tomu ještě A.I.D.S.(Ed Hariss),to vše rozpracováno až do mrazivých detailů,mrazivých pocitů deprese,několik dějových linií,vrstvených na sebe bez hluchích míst,perfektní a nápaditá režie....Film dominuje skutečně ve všech směrech,i když nemohu říct,že je zcela pochopitelný na první shlédnutí,či jestli je vůbec pro širší publikum.Tématikou bezesporu aktuální a stále diskutované,zpracováním emocionálně náročné,možná i těžko stravitelné pro pasivnější fanoušky filmů či dramat jako takových.Pro mne osobně třpytivá perla v mé sbírce filmových pokladů a cenností!!! ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo s dokonalými hereckými výkony. Film, na který nezapomenu, i kdybych ho viděl jen jednou. Už jen proto, s jakou empatií a pokorou se své role zhostila Nicole Kidman. A skvělý a stále nedoceňovaný John C. Reilly. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazené a velmi slušně zahrané. Akorát mě to už tolik neoslovuje, jako když jsem to viděl asi před 10 lety poprvé. Jeden z řady filmů, který tu místní mentoři dost vychvalují, jenže tenhle film spíš člověka dostane do deprese. ()

Demonn 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film, kterému však z mého pohledu něco chybělo a ani nevím, co vlastně (možná zajímavější konec...nevím)...nicméně všechny herečky v hlavních rolích excelují nevídaným způsobem a na Eda se taky nesmí zapomínat.. 82% ()

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama