Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh začíná roku 1318, za vlády Jana Lucemburského, kdy se česká šlechta proti králi vzbouřila. Zlenický pán Oldřich ze Zlenic se k odboji ale nepřidal. Svolal na svůj hrad okolní velmože k rokování… a ráno byl nalezen mrtev. Byl zavražděn ve své zevnitř uzamčené komnatě! (Bohemia MP)

Recenze (73)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Nevím o trapnějším zabíjení času, než je četba tzv. středověkých detektivek. Ale jako film pěkný, pěkně zahraný, odhlédnu-li od toho, že je to jeden velký anachronismus a taky od těch několika fejlů, z nichž největším je fakt, že přepadení v lese nebyli zabiti, nýbrž jen spoutáni. Finální rozuzlení si přímo říká o nějaký ten hlubší ponor do duše doby, ale to bych chtěl po kriminálce trochu moc. Viz též kom. vypravěč. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Byl to vrah. Za své činy zaplatil vlastním životem. Spravedlnost vždycky zvítězí, jenom jí to dá někdy hodně práce. Bylo jistě těžké vyšetřovat zločin v době, kdy lidé neznali daktyloskopii, rozbor krve a podobné vymoženosti. I bez ohledu na fakt, že podobných filmů je pramálo, se jedná o vynikající dílo. Atmosféra a duch doby jsou jedinečné, zápletka zapletená tak akorát a celou dobu je na co se koukat. Dokonalému hereckému obsazení vévodí herecké výkony Petra Kostky, Jaromíra Hanzlíka, Otakara Brouska a Míly Bessera. I přes pár nepatrných mušek (hodně naivní akční scéna) vynikající film. 100%. ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Historická detektivka, která se od tehdejší běžné televizní produkce lišila jen zasazením do středověku a příslušnými kostýmy a kulisami. Dialogy však byly spíš současné a stejně tak divadelní herectví sice vesměs známých herců, kteří však odvedli jen průměrné výkony. Tato inscenace ničím výjimečným neuchvátí, ale ani neurazí. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých prvních rozhlasových detektivek. S filmovou podobou jsem se seznámila dost pozdě, ale pokaždé si ji ráda připomenu. Tři výhrady: výkon (či spíš nevýkon) Karly Chadimové, šermířský souboj a pak jízda, či spíše ploužení koní, skupiny Petra Ptáčka za Oldřichem z Týnce, zdůrazněná komentářem "cesta byla obtížná". Podle mého cesta nebyla obtížná natolik, aby koně nemohli jet svižněji. Inu, divák míní, režisérka mění. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Dokonale napínavá historická detektivka. Příběh je velice zajímavý, v hlavní roli skvělý Petr Kostka. Ostatní většinou hrají svůj vysoký standard - všimněte si, s jakou ohromnou hlasovou kulturou a hereckým mistrovstvím svou postavu na nevelkém rozsahu rozehrála třeba má milovaná paní Fabianová. Vytknout by se dala značná míra klišovitosti některých dialogů (ať už v Kostkově voice-overu či v rozmluvách postav) a dosti toporná paní Chadimová, ale jinak lze prakticky jen a jen chválit. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Ve scéně, kdy Petrova družina projíždí lesem těsně před přepadením, je na jednom stromě vidět turistická značka. (honajz)
  • Román Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 (1940 časopisecky, 1941 knižně) Radovana Šimáčka předběhl svou dobu a stal se zakladatelským počinem české historické detektivky. (NinadeL)

Související novinky

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

18.08.2018

Napínavá dramata z vězení, rebelství Samuela Fullera, charisma Roberta Ryana, bojovnost Idy Lupino, emancipace nových osudových žen, šílenství noirových psychopatů, temné příběhy ze severu Evropy a… (více)

Reklama

Reklama