Jesus Camp (festivalový název)
Jesus Camp
Dokumentární
USA, 2006, 84 min
Plakáty
V Americe existuje stále sílící evangelická komunita, jejímž hlavním cílem není ani tak přivést Boha na zem, ale spíše vrátit celou zemi Bohu. Věří, že je třeba, aby konzervativní křesťané převzali vládu a podřídili ji vlastním pravidlům. Kromě politického programu se tato organizace zaměřuje i na výchovu dětí a nových členů. Nejenže jsou vlastní potomci často vyučováni doma, ale navštěvují i skupiny a tábory, kde je jim vštěpován jediný správný názor na svět. Není možné zůstat chladným pozorovatelem této mozaiky neotřesitelných pravd, vyprázdněných hesel a emocionálně vypjatých projevů. Před divákem se rozvíjí pásmo zachycující víru a její projevy, které bývají tradičně spojovány s pozitivními hodnotami. Zde však přerůstají ve fanatismus. Film ukazuje, jak je dětem odebírána svoboda volby, jak jsou násilně izolovány uprostřed jednoznačných tvrzení, pravidel a názorů, o nichž se nediskutuje. Tvůrci se do tématu pustili s neobyčejnou statečností a pevně se začlenili do uzavřené komunity, aby naplno odhalili neznámou a temnou stranu náboženské organizace.(oficiální text distributora)
- Stále sílicí komunita evangelíků věří, že se blíží obnova vedená oddanou křesťanskou mládeží. Film sleduje Leviho, Rachael, Tory a další mladé na letní tábor „Zapálené děti" u Ďáblova jezera v Severní Dakotě. Tam se děti, dokonce teprve šestileté, učí, jak se stát oddanými křesťanskými vojáky boží armády. Film jako první nahlédl do takovéhoto výcvikového střediska tzv. letničních, kteří verbují děti, aby se staly aktivní součástí americké budoucnosti.(Fresh Film Fest)
Photo © Haut et Court
žádní fanoušci
![]() |
15.09.2006 Magnolia Pictures |
---|
Související
- Zbav nás všeho zlého (2006)
Podobné
- I Pastafari: A Spaghetti Monster Story (2019)
- Kapela (2018)
- Stretko (2014)
- Súď ma a skúšaj (2013)
- Epizoda ze života sběrače železa (2013)
- Všechny moje děti (2013)
- Zdenka (2013)
- Je to jen vítr (2012)
- Prešiel som hranicu (TV film) (2012)
- Cigán (2011)
- Expelled: No Intelligence Allowed (2008)
- Proboha! (2008)
- Ježíš je normální! (2008)
- Nepřátelé rozumu (TV film) (2007)
- God Delusion Debate, The (2007)
- Kořen všeho zla? (TV film) (2006)
- The God Who Wasn't There (2005)
- Penn & Teller: Bullshit! (TV seriál) (2003)
- Marjoe (1972)
yakoob
Obraz a zvláště film dokáže na lidi zapůsobit mnoho...Dokonce i na ateistu či křesťana, který se dívá na dokument o rádoby "křesťanství"...Opět nemohu komentovat styl, ale spíše obsah...Stačí když napíšu: Nesouhlasím s těmito názory...Základy učení mají možná stejné, ale dával bych si opravdu velké bacha...a zvlášť, když v tom figurují děti...Děti se dají zneužít i v křesťanství, ale když se podíváme, jak jednal Ježíš s dětmi, vidím odlišné principy...a já se raději držím Krista, než vymýšlených prožitků...Ne nadarmo Ježíš říká:"...kdo by svedl k hříchu jednoho z těchto nepatrných, kteří ve mne věří, lépe by mu bylo, kdyby mu dali na krk mlýnský kámen a hodili ho do moře (Marek 9,42)"(28.1.2009)
cubajz
tak z tohoto dokumentu je mi opravdu na blití. Vidět, jak američtí evangelíci vymývají 7, 8, 9-ti letým dětem mozky a mění je ve stádo poslušných fanatiků je opravdu hardcore - ať kazatel (v tomto případě spíš nechutně tlustá kazatelka) káže co chce, pokud k tomu přidá dovětek "..ve jménu Ježíše Krista" děti začnou v tranzu vzpínat ruce k nebesům, řvát halelůja a brečet. Za nejlepší považuji finální rozhovor kazatelky Becky Fisherové s rádiovým hlasatelem, kdy se naplno ukáže co je to za svini "Proč si vybíráte tak mladé děti? Protože těmto dětem můžete říct cokoliv a oni se tím budou po zbytek života řídit". Očkují jim víru v Boha (ani ne tak víru, jako spíš pokrytecké kecy typu "Celého mě prostupuješ, ó Ježíši"), nutnost šíření jediného správného slova božího (děti otravují na ulici každého na koho narazí a nutí mu letáčky, brožurky atd.) a podporu Republikánů, protože jen ti jsou správní křesťané - jestli to takto bude pokračovat, určitě se časem dočkáme i novodobé Inkvizice. Slabou útěchou mi je, že si tato nová "boží armáda" zapíchá až po svatbě. Amen...(16.7.2008)
Kulmon
"Ježíši Kriste, modlíme se za našeho prezidenta Bushe ..." Nesnáším amerikanismus, fanatické křesťany a hlavně pitomce. Zde je všeho příliš. Být po mém tak většinu lidí objevujících se v tomto dokumentu zkopu do palice, aby se jim kurva rozsvítilo. Jsme v 21. století nebo ve středověku? Pro inspiraci něco podobného z českých luhů a hájů: http://www.youtube.com/watch?v=ABBtmEjXwmQ(16.11.2010)
snob
Podloudné nahlédnutí do kotlíku náboženského fanatismu západní civilizace, kde se vaří a míchá ta největší revoluce psychopatie. Pokud je někomu na zvracení z ničení dětí, tak po pozření tohoto dokumentu ze zvracení nevyjde minimálně měsíc. Seberte dětem dětskost a narvěte jim místo toho do hlav Ježíše. Kriste pane, měl jsem psychopatů plný monitor. Jak děsivé. Děsivější než Vymítač ďábla. Celé online tady.(25.4.2009)
Jennifer.S
"Otče, modlíme se za elektrický systém. Modlíme se za elektřinu v této budově. Nevypadne, ve jménu Ježíše. Ani kvůli bouřce nebo z jiného důvodu..." oh yeah! Tak tahle se to dělá! V tom případě, ve jménu Ježíše, nechť mi nepadá windows ani internet kvůli bouřce a nebo z jiného důvodu. Becky by si měla znovu přečíst Bibli, aby si oživila všechny smrtelné hříchy (hněv? obžerství?). A nebo se raději namísto toho zaměřit na sedm ctností a tím "zatěžovat" malé děti ve svém úchylném kempu.(25.2.2012)