Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Jesus Camp light, haleluja. Přestože tento film neobsahuje tak silné scény jako Jesus Camp, haleluja, tak tím, že se odehrává v ČR a SR, získává na, haleluja, působivosti. Je až děsivé si uvědomit, haleluja, že k tomu vymývání mozků malých dětí, haleluja, a nejen dětí, nedochází jen někde na druhém konci, haleluja, světa, ale přímo za našimi zády. Tereza Nvotová je talentovaná holka, haleluja, a kdyby šlo o její absolventský film, dal bych jí z fleku jedničku, haleluja, nicméně na plnohodnotný film pro kina je to trochu málo. Haleluja. Ale určitě bych ho nechal promítat ve školách, haleluja, pokud možno s vysvětlujícím komentářem, aby jej nějaká tupější děcka nepochopila špatně. Haleluja! Haleluja!! Ježíš je borec!!! Haleluja!!!! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nvotová si chce ujasnit svůj postoj k Bohu a zaznamenává si to. V jedná části sezve bývalé spolužáky z poněkud jiné církevní školy i bývalého třídního kantora. Konfrontují ho se svým pohledem na to, jak je "boží forma výuky" do života ovlivnila. To by mohlo být i zajímavé. Ovšem tady se to i přes přítomnost studentů psychologie a teologie omezí na pouhou třídní diskuzi, jaká proběhla snad na všech základkách. Jako sraz po letech dejme tomu, jako věc hodná celovečerního dokumentu nikoli. Pak je tu druhá část, která je nesporně zajímavá, ale nepochopitelná z hlediska pátrání. Kdyby jeden hledal odpověď na otázku "já a Bůh" tak jí nebude hledat na čtyřdenním srazu náboženské sekty (nebo i tam, ale rozhodně i jinde). Navíc takové, která funguje naprosto stejně jako jisté firmy založené na "osobním přístupu". Akorát výkřiky Amway/hrnce zaměnila za slůvko Ježíš. Vyjdete to na stejno, za pultem jeden nadaný herec vemlouvá konglomeraci díru do hlavy, zatímco ve vedlejší místnosti se zpracovává budoucí generace. Nakonec se předvedou úžasné schopnosti čistícího prostředku, kvalita nerezu či uzdravovací síly dobrého pána Ježíše. A to je vše. Nvotová své resumé nesdělí. Logicky ani nemůže, jelikož za celou dobu nepadl žádný argument, a zcela upřímně se nepohnula ani o píď, jelikož "sešla z cesty" a po ničem vlastně ve výsledku nepátrá. Příště se to chce zaměřit na jedno téma a neskákat od jednoho k druhému. Buď sekty a vzít to pěkně zostra a z více pohledů. A nebo na tu vnitřní otázku, ale pak to chce poněkud přemýšlivější přístup, který dá podnět k zamyšlení. Tady za takřka sedmdesát minut nepadne ani jeden. A dokument, který o nic neobohatí a ani nedonutí se zamyslet, je dokument zbytečný. Aspoň pro mě. ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Haleluja to je fakt v hajzlu totok. Nic proti nikomu, nic proti všemožným deviacím, názorům či víře, ovšem jen do doby kdy do toho aktivisté nezatahují proti své vůli jiné. A děti? Jakou sakra můžou mít nějakou vlastní vůli? Jako upřímně, při některých scénách jsem měl vážně chuť přijít a dát některým lidem pořádné dělo. Nejvíce mě ovšem iritovala kráva, co valila klíny do hlavy těm dětem...! PÍČO DEMENTNÍ! Samozřejmě že nehodnotím podle obsahu, o čem dokument byl, to by pak bylo na jistý odpad!. Hodnotím spíše přístup Nvotové, která i když hlásá, že je to s odstupem a bez soudu, tak normální divák může reagovat jen jedním způsobem. Proto je škoda, že se skončilo u hloupého rejpání do jenoho profesora, místo aby někdo něco řekl oněm nebezpečným fanatikům. Přesto volba zajímá a záběry docela beroucí. Jen v tomhle případě nejsem pro nezávislý přístup... Navíc kompaktnost taky kulhá. Přesto teda jsem si jistý názor udělal, dokument mi něco ukázal a neberu ho tak nějak výrazné negativně. Tři hvězdy halelujah Aštan Šeran sleduje tvé probuzení ve Strážní Věži. Halelujah ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Z hromady poznámek vyberu jen podstatné: Dokument, který řekl bych nevnucoval ani nevyvracel konkrétní názory (ikdyž částečně negativně to naladili ve střižně). Jako křesťan jsem sice né se vším zcela souhlasil, ale jak je to správně, na to už se zeptám "Táty"... Z pohledu křesťana ukázka živé církve, pro ateisty ukázka "šílenství". V případě že se při filmu sejdou oba tábory, je sqělý pro rozhoření diskuze... K OVLIVŇOVÁNÍ DĚTÍ: Myslím, že každý milující rodič chce pro své děti jen to nejlepší. Pokud uzná, že je to PC, dá mu PC. Fotbalový táta učí dítě fotbalu. A kdo uzná za to nej Ježíše, dá mu poznat Ježíše. A že malé dítě nemá svobodu volby, když tomu ještě nerozumí? Pak to chce dítě zavřít do klece, aby nebylo ovlivněno ničím, dokud se samo nebude moci rozhodnout. Co třeba takoví čerti v pohádkách? Má dítě svobodu volby? A když se může seznamovat s čerty, proč né s Ježíšem? Jednoho dne doroste do věku, kdy se samo bude moc rozhodnout, jestli bude nebo nebude akceptovat dosud nabyté informace... Samozřejmě - jisté extrémy existují, ty ale přisuzuji selhání jedinců, viz můj komentář u filmu Zbav nás všeho zlého TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Tento dokument natočila slečna, která je o čtyři roky mladší nežli já, z tohoto pohledu považuji tento snímek za její velký úspěch. Co k obsahu - víra je mocná čarodějka a dle mého existuje tolik typů víry, kolik existuje lidí. Ale jen těch lidí, kteří jsou schopni vlastního názoru. Triumfální centrum víry je pouze další výstavní skříní, která láká ostatní lidi na pozlátka, ostatní, kteří nejsou schopni kráčet tímto životem sami. S dětmi je to naprostá manipulace a sezení dospělých se hodně podobá drogovým večírkům, v tom má víra stejnou sílu. To dokládá i závěrečný smích a poznámky typu, že my, diváci, to nechápeme. Ale já to chápu a jejich víru jim brát nebudu, jen je poprosím, pokud jste schopni léčby, neuzdravujte věřící důchodce na svých konferencích, ale zavítejte někdy na dětskou onkologii, děkuji. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama