Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý Pierre Brosnan v roli pro něho mírně netypické, leč ve které byl velmi obstojný. Tři roky po americké válce a on, plukovník, se v ní nechtěně dopustil přehmatu s fatálním následky, při které zemřela mladá žena se svými dvěma dětmi. Zbyl muž, který nezapomíná. Ten muž, v podání Liama Neesona, ten se chce pomstít. Rozpoutá hon na plukovníka, v němž nehledí napravo nalevo. Děj filmu nás přivítá v zasněžených, tvrdých horách, aby vyvrcholil v nehostinné poušti.Je to drama o vzteku, lítosti, výčitkách, ale i o možném odpuštění, když není cesty zpět. Nádherná kamera s obstojnou hudbou, pro mně tohle takřka komorní drama za čtyři hvězdy zaslouženě. ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Zaujimavý film vo viacerých pohľadoch, situovaný najmä v prvej polovici do peknej drsnej prírody. Najviac ma však zaujal mystický záver a rozchod hercov vlastnou cestou - a to mi tak trochu pripomenulo lynchovinu. Nejde teda o klasický happyend, je to krok vedľa (nehovorím že zlý) k všeobecnej spokojnosti aj fanúšikov Brosnana. Je to teda niečo, o čom človek po filme popremýšľa, a preto som sa priklonil k 4*. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Konfederační kapitán Ahab na stezce pomsty za Yankee Moby Dickem.. Westerny, kde mají všichni vybělený chrup, tvář jak z reklamy na Gillette, čerstvě vyprané a nažehlené šaty a už z dálky voní levandulovou pěnou z horké koupele, mají u mě vždycky ztíženou pozici, takže v tomto ohledu Seraphim Falls rychle získalo na kreditu. Banální revenge historka sice trošku bojuje se scénářem, ale špinavá surovost s železitou pachutí krve v ústech, ikonické záběry otevřené krajiny či hudba H.Gregsona-Williamse (fajnšmekři najdou i Goldsmithův motiv z Pattona) vás s přehledem dovedou až k alegorickému, ne ke všem divákům vstřícnému solnému jezeru, kde úřadují indiánský převozník, pekelná šmejdice s všelékem a poznání, že válka jednou skončí i těm, co nejsou mrtví. Tržbami i divákem neprávem opomíjený kousek z westernové vlny 21.století, v níž se dbá na realismus, nejednoznačnost postav a existenciální prvky. Apropo, kapitán Brosnan umí s vnitřnostmi opravdu veliké věci.. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý a hlavně situovaný western je silný hlavně na začátku. Scény s vyndaváním kulky, šplhu po kládě, ohříváním rukou ve vnitřnostech stojí skutečně za to. Brosnan do role sedne úplně přesně a jeho pronásledovatel Liam Neeson je společně se svými kumpány taky perfektní. Navíc je tu velmi dobrá atmosféra podpořená zasněženou krajinou. Jak se film přesune do tepla, ztrácí trošku tempo, přesto dva hlavní představitelé film drží nad průměrem. Film má tu výhodu, že dlouho nevíme, kdo stojí na jaké straně a pouze si vše domýšlíme. Škoda konce, protože ty dvě deus ex machina postavy tam byly příliš násilně naroubovány a já osobně jsem třeba postavu Anjelicy Huston vůbec nepobral. Přesto se jedná o kvalitní a zajímavý western, který drží jeho hlavní představitelé, poměrně jistá režie a dobrý scénář. Určitě stojí za vidění. 70% ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Zajímavě obsazený a do krásných přírodních scenérií zasazený western, na který se příjemně kouká, ale u něhož se člověk může občas pozastavit nad nelogičností některých momentů. Diskutabilní je i tak trochu mystický závěr. Nicméně i tak dávám čtyři hvězdičky, protože jsem se díval opravdu se zájmem a byl to docela osvěžující zážitek. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Liam Neeson a Pierce Brosnan povedali, že pri tvorbe tohto filmu si užili najväčšiu zábavu vo svojej kariére. Ako deti milovali westerny a boli nadšení, že si konečne v jednom môžu zahrať. (m.a.t.o.)
  • Pierce Brosnan povie prvé slovo až po trinástich minútach. Dovtedy len chrčí, stoná a kričí od bolesti. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama