Reklama

Reklama

Příběh z pera Richarda Harrise mapuje čtyři dny v životě Flukea Kelsa, trochu zpustlého bývalého oxfordského profesora historie, který se ocitne v Moskvě na konferenci k nově otevřeným sovětským archivům. Jedné noci jej v hotelu navštíví bývalý důstojník NKVD a osobní strážce šéfa tajné policie Lavrentija Beriji. Tento starý muž tvrdí, že byl v době Stalinovy smrti na jeho dače a pomáhal Berijovi ukrást diktátorovy tajné spisy. Kelso se rozhodne, že své poslední ráno v Moskvě využije k tomu, aby prověřil mužovo vyprávění. Ale z neškodné otázky v Leninově knihovně se brzy stává smrtící hon noční Moskvou až do severního Ruska a do pustých lesů poblíž přístavu Archangelsk u Bílého moře, kde se téměř po půl století ukrývalo poslední Stalinovo tajemství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

BathoryMan 

všechny recenze uživatele

Výborný TV film,ktorý sa len tak často nevidí z produkcie BBC,ktorý je omnoho zaujímavejší a napínavejší než mnoho súčastných Hollywoodských somarín.Daniel Craig dokazuje že dobre hral už pred Bondom a pomery v súčastnom Rusku su tú tak reálne zobrazené až ma chvílami mrazilo!Aj ked v druhej polke som uz začal tušit pointu,dej sa chválabohu ani vtedy moc nezabrzdil a mixoval správnu akciu a napetie až dokonca.Škoda len toho rýchle odbitého konca po ktorom nasledovali záverečné titulky. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Brown, to se nedá srovnat! Otravuje mě donekonečna poslouchat vtipné glosy na téma Craigova vizuálního příbuzenství s Putinem, ale musím uznat, že prostředí sibiřské tajgy mu sedne jako ulité. Když Tom Hanks běhal s příčeskem a Audrey Tautou po památkách, bylo to k uzívání, to šifra mistra Daniela je přece jen jiné kafe. Příběh je zajímavý, dobře obsazený (mimo Craiga se mi líbila i Jekatěrina Rednikova v roli Zinaidy), místy je to napínavé a dojde i na nepříjemné zvraty. V první polovině plyne děj příjemně pomalu, skoro jak v klasické detektivce, pak se ale ochladí, atmosféra zhoustne a scénáristům selžou brzdy – zničehonic je tu akční finále a pak prudký smyk do zkratkovitého závěru. Naštěstí pro tvůrce mám ale mírně otevřené konce ráda, a dovedu se smířit i s tím, že ne na všechny otázky dostanu jasnou odpověď. Včetně té, proč český distributor udělal z města Archangelsk archanděla. ()

Reklama

dee-key 

všechny recenze uživatele

Dobrá fikce. O tom jak se objeví syn Stalina, který převrátí Rusko. Koukal jsem na to s tátou a po 40 minutách najednou konec a titulky. "To byl bylbej film." A ono nic. Ono to mělo další dvě částí o 40 minutách! Celkem funny, ocko by to už vypnul. Co se filmu týče, je to typická honba za zajemstvím a velkým odhalením. Nemít to tak blbě ustřihnutej konec, bylo by to lepšíl. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Na víc to asi nemá. Chvilkama docela hloupost, nejlegračnejší je střídání počasí, chvilkama pravá ruská zima, pak už zase prší, a Craig chudák v tom pořád běhá v saku a kravatě. Myslím, že kdyby to bylo doopravdy, tak by nejmíň 63x zmrznul. Ale zase kvůli němu se to celý dalo dokoukat, téma docela zajímavý, Rusko je přitažlivý, akce nebylo moc a spíše staromódní, což mně nevadilo. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Předloha od Roberta Harrise, autora oceňované Otčiny je podstatně temnější a atmosféričtější. Filmová adaptace od ní uhnula v jednom podstatném a v jednom vedlejším bodě. Jak se dalo čekat, nebyla to změna k lepšímu. Důsledkem toho není příběh tak úderný, ani tak paranoidní. Robert Harris psal knihu v devadesátém osmém roce, tedy v době kdy na tom bylo Rusko nejhůř od Bitvy u Moskvy v roce 1941. Po pěti letech Putinova vládnutí za sebou mělo pět let impozantního ekonomického růstu, a volební výsledky komunistů spadly na polovinu, což atmosféře také neprospívá. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rize v Lotyšsku a v ruské Moskvě. (Terva)
  • Při rozhovoru profesora Kelsa (Daniel Craig) a prostitutky Zinaidy (Yekaterina Rednikova) krátce po jejich seznámení je v záběru vidět zaparkované Audi se značkou obsahující kód 007. (vesper001)

Reklama

Reklama