Reklama

Reklama

Příběh z pera Richarda Harrise mapuje čtyři dny v životě Flukea Kelsa, trochu zpustlého bývalého oxfordského profesora historie, který se ocitne v Moskvě na konferenci k nově otevřeným sovětským archivům. Jedné noci jej v hotelu navštíví bývalý důstojník NKVD a osobní strážce šéfa tajné policie Lavrentija Beriji. Tento starý muž tvrdí, že byl v době Stalinovy smrti na jeho dače a pomáhal Berijovi ukrást diktátorovy tajné spisy. Kelso se rozhodne, že své poslední ráno v Moskvě využije k tomu, aby prověřil mužovo vyprávění. Ale z neškodné otázky v Leninově knihovně se brzy stává smrtící hon noční Moskvou až do severního Ruska a do pustých lesů poblíž přístavu Archangelsk u Bílého moře, kde se téměř po půl století ukrývalo poslední Stalinovo tajemství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Ravi 

všechny recenze uživatele

Hypotetický snímek, který líčí Rusko jako zemi plnou bývalých komunistů a sněhu, což, jak víme z letních 36 stpňových veder, není vždycky pravda. Zajímavý nápad o návratu do dob, kdy třesoucí se ruka se srpem vládla lidem ku chatrnému pořádku, se celkem povedl, ale je neúměrně dlouhý. Hudba nevýrazná, přechodová, Craig odvedl lehce nadprůměr. Celkově tento snímek je koukatelný, ale nejen výše uvedené nedostatky ho sráží dolu. 70% = 3+/5 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tady jsem s hodnocením opravdu na rozpacích. Viděl jsem DVD verzi se čtyřmi díly a rovnou říkám, že ty první dva opravdu stály za to. Rusko dnešní doby je jiné, vládne mu nový car Putin. Mladé bohaté Rusy minulost nezajímá a nic o ní nechtějí vědět, naopak je to věc, která je podvědomě irituje. Počemů sivodňa stále chóčetě gavariť o Sajůzu a Stalinovi ? Spíše než značka Stalin je zajímá BMW, Armani, Hugo Boss... Přesto je ještě spousta těch, kteří na báťušku vzpomínají s bezbřehou úctou a údajům o milionech mrtvých nevěří... Profesor Fluke Kelsa (Craig) přednáší v Moskvě o Stalinovi, jeho době, obětech... Po přednášce jej vyhledá stařík, který tvrdí, že byl u Stalina doma když umíral. Dále tvrdí, že z příkazu Beriji musel zakopat u Berii na zahradě za domem Stalinovy osobní dokumenty... Craig zprvu nevěří - už je to, že by Berija svědka nezlikvidoval je podivné.., ale kolotoč událostí mu začne naznačovat, že jeho pátrání po dokumentech sleduje spousta vlivných lidí včetně tajné služby... Nebudu spoilerovat. Ty druhé dva díly jsem sledoval s pozvednutým obočím a niterně cítil, že i sami tvůrci filmu se zalekli džina, kterého pustili z láhve... Konec je oproti velmi volnému a příjemnému rozjezdu vyloženě uspěchaný, odbytý až bych řekl, že useknutý... Velká škoda, mohl to být slušný thriller už jen díky povedeným flasbackům do roku 1953... Dvě rudé hvězdy. * * ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a na televizní tvorbu poměrně povedený film. Celý snímek má přesně tu atmosféru, kterou bych si u filmu s touto tématikou představoval. Ač by se příběh dal použít jako bondovka, Craig je po celou dobu značně nebondovský a hodně civilní, i když jeho muskulatura příliš nevypadala jako od vědátora, co jen sedí a hloubá v historických pramenech. Jekatěrina Rednikova mu byla dobrou partnerkou a tvůrci se vyvarovali všudypřítomných milostných scén, které tu skutečně nebyly zapotřebí. I přes pomalejší začátek chytne film později tempo a ke konci je strhující. Jen je škoda, jak už se tu píše, že tvůrci nechali na DVD titulky všech epizod a shrnutí, co bylo v minulých částech, to mohli trošku prostřihat. Plusové body dávám taky za věrné a nestranné zachycení Ruska, kde je pořád Stalin uznáván jako tvůrce národa a klidně by se mohlo stát to, co tento film naznačuje. Příjemný zážitek, určitě stojí za vidění. 70% ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Az na druhe pozretie som sa nenechala opantat mojou fascinovanostou ruskou historiou a mohla som si vsimnut par zadrhelov. Resp celkom dost ich tam bolo, napriek tomu je to po kazdej stranke zaujimavy a celkom autenticky film. Koniec trosku sflaknuty a groteskny, zasa ta vecna zapojenost Americanov do veci, do ktorych ich fakt nic nie je, a pritom Rusi si svoje tajomstva fakt strazia a v skutocnom zivote by sme uz Danielovi Craigovi nosili kvety na hrob niekde za Moskvou. Kazdopadne vsak ponukol zaujimavu, a vobec nie nepravdepodobnu teoriu. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Dneska už sa zdá - a ktovie, do akej miery je to určené tým, že poznáme budúcnosť - že snáď každá druhá staršia Craigova úloha ho predurčovala k úlohe Bonda. Tu ešte viac než inokedy. On proste rozpráva, tvári sa, vyzerá ako tajný agent zo starej školy aj keď hrá profesora histórie, ktorého zmastia kdejakí sídliskoví lumpovia. A paradoxne mi tu pripomínal starého dobrého Jamesa Bonda viac, než keď sa ním napokon stal v podobe neústupnej vymakanej mašiny s ohromným srdcom za nepriestrelným kamenným zovňajškom... Čo sa filmu týka, na televíznu minisériu fajn, ako historika ma téma potešila, ale z Harrisových kníh sa dá vytrieskať rozhodne viac. Svedčia o tom aj adaptácie Otčiny či Enigmy, ale možno je aj predloha slabšia, akoby trochu pozabudol na svoju originalitu a príliš sa inšpiroval štýlom Clancyho či Forsytha. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rize v Lotyšsku a v ruské Moskvě. (Terva)
  • Stalin měl ve skutečnosti dva syny, a to Jakova, který zemřel v německém zajetí, a Vasilije, kterému se stal osudným alkoholismus. Současně měl také dceru Světlanu. (vesper001)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno