Reklama

Reklama

VOD (1)

Berlín roku 1936. Původem ruský malíř Salmon Sorwitsch je králem padělatelů a ve světě hazardu, sázek a lehkých žen se cítí jako ryba ve vodě. Sám si vyrábí bankovky, které pak otáčí v kasínech. Život mu ale nastaví tu horší tvář, to když je při vlně represí vůči židům zatčen a transportován do Mauthausenu. Když je po pěti letech přesunut do Sachsenhausenu, čeká už jen na to nejhorší, na svůj definitivní konec. Život má pro něho ale ještě jedno překvapení. Společně se speciálně vyškolenou skupinou vězňů je vybrán na supertajný projekt – padělání bankovek nepřátel říše. V přísně střeženém místě pracují na výrobě stovek miliónů falešných liber a dolarů, kterými chtějí nacisti zavalit zahraniční trhy a způsobit tak zhroucení ekonomiky. Pro těch pár vyvolených se stává padělatelská dílna jakousi zlatou klecí, ve které je o ně sice dobře postaráno, ale cesta odtud vede zase jen do plynové komory. Není v zájmu, aby se o tajném projektu dozvěděl svět.

Film je natočen podle vzpomínek Adolfa Burgera, který byl jedním z vězňů nasazených na tajný program a shodou velkých náhod se mu podařilo přežít. Jeho kniha ĎÁBLOVA DÍLNA nyní přichází ve filmové podobě do kin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (292)

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Příběh o jedné šílené volbě, natočený podle vzpomínek jednoho z hrdinů, prozkoumaný ze všech stran a taky zatraceně působivě... ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film nás kdysi upozornil školitel na školení rozpoznávání pravosti cenin a identifikaci padělků, slovutný pan Boris P. Tak jsem se na to podíval tak nějak spíš ze zvědavosti. Jo, viděl jsem, můžu si odškrtnout, o tom, že to byla obrovská padělatelská dílna, která vyráběla libry s původním záměrem s nimi zaplavit Británii a vpodstatě tak zničit její ekonomiku, jsem věděl. Válečné filmy obecně nějak moc nemusím a ani tento nezpůsobil, že bych si vykloubil čelist směrem dolů. Viděl jsem, odškrtnuto, netřeba vidět znovu. A popravdě řečeno, místy mi to přišlo docela ujetý. Pingpongový stůl, masopustní "veselice" v koncentráku..... hmmm. ()

keane 

všechny recenze uživatele

4/10 Režisér by zasloužil dostat do držky, protože natočit podle tak zajímavého námětu takhle bezkrevný film se jen tak nevidí (schválně si najděte na hrdinove.cz Burgerovi vzpomínky...povídá to stejné, co je ve filmu, ale je to 10x zajímavější). I přes neuvěřitelně silné téma se vám tenhle film vykouří z hlavy hodně rychle. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

Syrový film pojednává o zajímavé kapitole druhé světové, která alespoň mě zůstávala dokonale utajena. Štokingr mě překvapil také svým přesvědčivým herectvím, které jak vidno sahá mnohem dál než k housce se salámem. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Četl jsem tu několik vzdechů, že se tenhle film táhne, nemá patřičný počet davových scén, chybí mu akce. Nechci se takových hodnotitelů dotknout, ale poněkud jim uniklo, KDE a CO se ve filmu odehrává. Ona Ďáblova dílna byl skutečně svět sám pro sebe. Proto nelze čekat dramatické pokusy o útěk a nervně drásavé scény. Já naopak oceňuji přirozenost a civilnost filmu a ukázku onoho těžkého rozhodování, zda se pokusit přežít i za cenu výčitek (ač nikdo z bloku 18. a 19. nevěděl, jestli vůbec bude mít příležitost si něco vyčítat) nebo zda statečně zemřít hrdinskou smrtí. Poválečná generace tohle nikdy nemůže posoudit. Pro mě je to jeden z nejpřirozenějších filmů právě proto, že neplýtvá efekty, nepřekrucuje děj do nepřirozenosti, ale nechá ho plynout právě i s těmi zdánlivě nicsenedějícími plochami. Jak tu bylo řečeno - Oscar je ve správných rukou. A neodpustím si jeden rýpanec - podstatná část autorů zámořské produkce válečných filmů by si měla tenhle film pouštět jako povinnou instruktáž. ()

Chamyl 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak vypadá beznaděj. A i když jsou měkké postele, není nouze o jídlo a nikdo Vám nestojí u hlavy se samopalem, tak stejně víte, že vaše vyhlídky jsou černé. Morální dilema nucené kolaborace je před dveřmi plynové komory příliš velkým balvanem na jednoduché a hlavně jednoznačné odvalení. Velmi dobře natočený film o atmosféře v koncentračním táboře a byť se jedná o jeho "přívětivější" část, přesto je strach, hrůza a ponižování cítit na každém kroku. Film o cestě ze které není návratu, protože i ti co přišli zpět, jsou vlastně už úplně jiní než před svým odchodem. Hrdinství, zbabělost, strach, odvaha... Vše má zde konkrétní obsah na rozdíl od prázdné bezobsažnosti našich denních životů. Příběh, ve kterém se nevyhrává. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Na filmy z pracovních táborů bych tohle řadil někam do středu (i když sem se na něj díval v čtvrtek :)) No, ale ono taky podle čeho takový typ filmu hodnotit? Podle míry zobrazující násilí na židech anebo podle příběhu, či případně to skloubit dohromady. Je to těžké. Můj osobní názor je tak 60%. Ale rozhodně zdařileji se své role zde chopil Karl Markovics (inspektor Šlochinger) než v již zmiňovaném inspektoru Stockingerovi anebo vlčákosaru Rexovi. Bravo Karle a šlo to i bez housky se salámem :) ()

Steiny 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý snímok s dobrými hereckými výkonmi, ktorý osloví určite každého kto si rád pozrie film z obdobia druhej svetovej vojny. Film natočený podľa skutočného príbehu o neľahkom živote väzňov v koncentračných táboroch, ktorý majú šancu prežiť, len ak urobia to čo od nich nemci chcú, bol pre mňa nezabudnuteľný filmový zážitok. ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Jako když tam něco chybělo. ......jen aby to bylo. Ty postavy vedle byly jakoby navíc. Víc bych se jim asi věnoval. Nácek se mi zdál moc moc moc přehrávanej. Jak na divadle. Myslím ten popravčí. Rozhodně si ten film už nepustím, ale herec Markovics mě velice zaujal. ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Zajímavá podívaná, ne tak jako Schindler's List, ale stejně je to poutavý film. A navíc hlavní téma padělatelství, taky není k zahození. Většina filmu je vyplněna klasickým dramatem (koncentrák), je myslím každému jasné, co se tam dělo :( ... ()

MarkHoppus 

všechny recenze uživatele

Samotný film je přitažlivý svým tématem a řekl bych, že i splnil očekávání. Markovics dokázal zahrát výborný výkon a ukázalo se, že i poměrně nesympatický herec dokáže získat přízeň publika. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

tento film se mi nelíbíl z toho důvodu, že nemám ráda filmy z nacistické doby, hrozné utrpení, zrůda hitler, padělání peněz, prostě tato doba ve filmu byla hrozná, moc nedoporučuji, bylo to celý divný ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Holocaust zase jinak. Drama bez vyloženě kladných hrdinů, které pokládá spoustu morálních otázek, na které nejsou jednoznačné odpovědi. Velmi zajímavý příspěvek k danému období. 80% ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Nehollywoodský film z netypického koncentráku, na německo.rakouské poměry dosti poutavě natočený, s nezvyklou hudbou a postavami, které rozhodně nejsou černobílé. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Netradiční námět a zpracování. Film zachycuje danou tematiku koncentračních táborů z pohledu lidí, kteří měli více štěstí než ostatní. Oceňuju to, že to natočili Němci. Klobouk dolů. ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Trošku chladne natočený príbeh z koncentračného tábora, avšak možno o to viac mu to pridáva na reálnosti. I keď ja osobne by som tam vložil trošku viac emócii. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Trochu sterilný film, ktorý mať o pár miliónov euro väčší rozpočet, tak by nemusel pôsobiť "len" ako komorná dráma ktorou primárne je, ale ako vojnový opus alá Schindlerov list. Námet na to má, spracovanie už však nie. Zvláštne udelený Oscar. 4*- ()

marabart 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to nebylo špatné, ale z tak zajímavého a nevšedního tématu se dalo vyždímat daleko víc. Závěr filmu je podle mě jeho největší slabinou, moc se mi nelíbila ani kamera. ()

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama