Reklama

Reklama

VOD (1)

Berlín roku 1936. Původem ruský malíř Salmon Sorwitsch je králem padělatelů a ve světě hazardu, sázek a lehkých žen se cítí jako ryba ve vodě. Sám si vyrábí bankovky, které pak otáčí v kasínech. Život mu ale nastaví tu horší tvář, to když je při vlně represí vůči židům zatčen a transportován do Mauthausenu. Když je po pěti letech přesunut do Sachsenhausenu, čeká už jen na to nejhorší, na svůj definitivní konec. Život má pro něho ale ještě jedno překvapení. Společně se speciálně vyškolenou skupinou vězňů je vybrán na supertajný projekt – padělání bankovek nepřátel říše. V přísně střeženém místě pracují na výrobě stovek miliónů falešných liber a dolarů, kterými chtějí nacisti zavalit zahraniční trhy a způsobit tak zhroucení ekonomiky. Pro těch pár vyvolených se stává padělatelská dílna jakousi zlatou klecí, ve které je o ně sice dobře postaráno, ale cesta odtud vede zase jen do plynové komory. Není v zájmu, aby se o tajném projektu dozvěděl svět.

Film je natočen podle vzpomínek Adolfa Burgera, který byl jedním z vězňů nasazených na tajný program a shodou velkých náhod se mu podařilo přežít. Jeho kniha ĎÁBLOVA DÍLNA nyní přichází ve filmové podobě do kin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (292)

bloodline 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet, slabšie spracovanie. Z hľadiska vojnovej tematiky rozhodne nadštandard, ktorému chýba výraznejšie mučenie na city. Viac ako dej pohltí skľučujúca atmosféra a jednoducho komorná výprava. Profilovanie postáv nedovoľuje zotrvanie ani na jednej strane brehu a o zážitok budú mať postarané skôr apatické živočíšne druhy než sentimentálny rojkovia. ()

barlow 

všechny recenze uživatele

Slušně provedený film, kterému ale chyběl hlubší obsah. V podstatě se to jen odvyprávělo, aniž by v tom člověk mohl něco najít. Chyběla mi tam výstavba napětí nebo alespoň atmosféra strachu, která musela být všudypřítomná. Přesto na mě film zanechal dojem, který neumím vysvětlit. A myslím si, že to ani tak v Sachsenhausenu nebyl takový hotel... ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

nepříliš rozvinutá dějová linka.Ale v podstatě je divák obeznámen s příběhem ,kdy člověk udělá cokoliv aby přežil. Aby vyhrál.Jako sázka v ruletě.Buď, anebo.Nikdo neví kam kulička dosedne. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Docela solidní film z koncentráku. Solidně zahráno, hlavní hrdina možná působí nesympaticky a chladně, ale přecejenom je to zločinec, tak by tak i měl vypadat. Příběh je docela jasný a srozumitelný. Jediná vada byla, že mě to tolik nevtahlo a nešokovalo jak by mělo, proto jedna * dolů. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Taký TV film, nič excelentné, skôr povrchné, príliš zo široka, chýbajúce gradujúce scény, nepodarená kamera, väčšina hercov v novom oblečení (!). Plus za farebnú štylizáciu. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Zase jsem netušila, do čeho lezu a o to víc popadala dech. Těžké téma. Morálko, teď se ukaž. Přežít peklo, myslet na svůj holý krk, nebo nasadit nejen svůj, ale i desítky, možná stovky dalších, ve prospěch - kdoví - tisíců? Co dodat....co jsem byla na poznávačce v Osvětimi, koukám na tyhle filmy docela jinak - víc je vnímám, víc žasnů nad hrdinstvím mnohých, nebo jen ohromnou silou a vůlí žít. A těžce tenhle žánr snáším...Film je opravdu dobrý, žádný patos, Karl Markovics je takový rakouský Tim Roth. A obsah - pro mě opět novinka, i když jsem už o tom slyšela. Takže rozhodně mohu jen doporučit. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Filmová rekonstrukce Operace Bernhard dle vzpomínek československého typografa Adolfa Burgera, kdy Němci vytvořili v koncentráku skupinu odborníků z řad vězňů, aby falšovali bankovky nepřátel říše. Karl Markovics jako profesionální padělatel Sorwitch v hlavní roli. Zajímavý námět, dobře odvyprávěné i zahrané. První ze dvou Oscarových filmů z Rakouska, kde se člověk musí zamyslet, nad stavem naší kinematografie - tenhle film za ty peníze v produkčních možnostech by se dal natočit i tady, ale jak je možný, že za posledních deset let získaly Oscara země kolem nás Rakousko, Polsko, Maďarsko a my nic ( ani nominace mezi pětkou ) ()

bidja 

všechny recenze uživatele

I to se může stát v koncentračním táboře. Film pracuje s dvěma póly nálad, snaží se odřít lidské svědomí až na kost,staví proti sobě odpovědnost a touhu žít a docela se mu to daří. ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Je vždycky zajímavé se dozvědět, že válka se rozhodovala i na jiných polích, než jen na těch bitevních. Ďáblova dílna je přesně o tom. Je fakt, že nás režisér Ruzowitzky šetřil s děsivou koncentrační atmosférou (někteří dozorci mi připomínali spíš příbuzné vojáka Švejka než bezcitné příslušníky SS) a nebýt úplného závěru, skoro by vás ani nenapadlo, že vězni jsou opravdu ve vyhlazovacím táboře. Ale jak jsem řekl, tenhle film chtěl ukázat především to, že válka se vyhrávala i jinde. A to se mu povedlo. ()

scajo 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl, už jsem těmi novodobými evropskými válečnými dílky kapku přejedený, a i když má Ďáblova dílna v rámci tohoto subžánru poměrně originální příběh, je natočená natolik nezajímavě (stylem spíš do televize) a natolik postrádá napětí nebo jakýkoliv moment překvapení, že se prostě výš než na 3 hvězdičky nevyšplhá. Navíc mi moc nesedl představitel hlavní role a místy bylo vyprávění až extrémně zkratkovité, což filmu v mých očích také nepřidalo. Za zhlédnutí to určitě stojí, ale Oscar za cizojazyčný film - nevím, nevím. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Tohle na Oscara rozhodně nebylo. Chybělo jakékoliv větší napětí, scénář měl spoustu hluchých míst, děj se posunoval dopředu přískoky a díky tomu nechybělo pár zaškobrtnutí. Obsazení herců bylo velmi špatné, nesympatické, vlastně mi nebyla sympatická žádná postava a bohužel ani ta hlavní.. Na to že se jednalo o skutečnou událost, mohla být podána s mnohem větší grácií, důrazem, hloubkou a emocemi. Takhle Ďábova dílna na mne působila jako narychlo spíchnutá plytká televizní hra České televize, která se musela vlízt do velmi útlého rozpočtu a musela být natočena dříve než dojdou štábu párky. ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Působivý film, který ukazuje WWII z trochu jiného pohledu, než na jaký jsme zvyklí. Postavy tady skutečně nejsou jen jednorozměrné a dá se říct, že byť mi ta hlavní nepřišla moc reálná (v koncentráku by si asi každý chtěl hlavně zachránit vlastní krk), tak jsem jí musel fandit a scénu z konce, kdy (pozor spoiler) vynáší mrtvolu kamaráda přes koncentrák, asi jen tak z hlavy nedostanu, i když je to trochu natočeno jako klišé, ale i tak je velice působivá. ()

El Loco 

všechny recenze uživatele

Tento rakúsko-nemecký laureát Cien Akadémie v kategórií Best Foreign Language Film v roku 2007 sa odohráva počas 2.sv. vojny a opisuje najväčšiu falšovateľskú akciu v dejinách ľudstva, operáciu Bernhard, počas ktorej nacisti vytvorili skupinku zo židovských zajatcov v tábore Sachsenhausen (neskôr Auschwitz), ktorá mala navrhnúť a vytlačiť tie najdokonalejšie kópie britských libier a amerických dolárov. V čele tejto skupinky bol geniálny falšovateľ Salomon Sorowitsch (v zvláštnom podaní Karla „Stockingera“ Markovicsa), ktorému sa podarilo vytvoriť falošné libry takej kvality, že ich od tých pravých nerozlíšila ani samotná The Bank of England...Až po tadiaľto je všetko v poriadku a vyzerá to na skvelý film s úžasným námetom, no po jeho pozretí mi to nadšenie zhorklo v ústach a zostal som úprimne sklamaný, pretože je natočený tak nezaujímavým a nudným spôsobom, až je to na neuverenie. Príliš moderná kamera a ťažkopádna charakterizácia postáv prispeli k tomu, že ma Die Fälscher nedokázali strhnúť tak, ako by ma asi, vďaka silnému námetu, mali... ()

M.E.K.Y 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený snímek z prostředí druhé světové války, ale trošku z jiného pohledu. Válka se dala vyhrát také jinak, než prolitím krve a nekonečnými boji. Skutečný příběh o skupince Židů, kteří sice unikli smrti, číhající v koncentračních táborech, ale svým způsobem se upsali ďáblu = nacistům, pro které se stali důležitým článkem ve vývoji války. Prostředí a autentičnost se drží na výborné úrovni a i když to vypadá, že nacisti hýčkají Židy jako v bavlnce, tak opak je pravdou. Vždy, když je potřeba srazit je zpátky na zem, tak to udělají a to mnohdy brutálním způsobem. Trošku mi ve snímku chybělo takové to psychologické rozpoložení Židů, kteří měli prakticky svět ve svých rukou a mohli se rozhodnout. Určitě mohlo být více konfliktů a nakonci vzpoura a třeba i drastické zakončení... ale to byly jen moje domněnky, protože fakta jsem opravdu neznal. Takhle mi přišla Ďáblova dílna trošku ochuzená. Líbily se mi herecké výkony všech zúčastněných, v čele s výborným Karlem Markovicsem. Závěr? Po všech těch válečných vřavách, trošku jiný pohled na válku a její krutou tvář. Více dramatičtější spád by snímku jenom prospěl, ale i tak to není špatná podívaná... ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Trochu mi připomínal Schindlerův seznam. Dojemný, stejné období, podobný rozporuplný hrdina. Před válkou byl bezcharakterní padělatel a v dílně dělá vše pro to, aby zachránil životy svých spoluvězňů. ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

rozhdone to nejsou ciste dve..ale tri s cistym svedomim sem nemohu dat..opet se projevuje nedostatecna skala hodnoceni na csfd:)..misty zajimave ale ohraniceno nudnym uvodem a zaverem..coz je opravdu varujici..zvlaste u zaveru kdy mohl tento film nakrocit mnohem vyse:) ()

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama