Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 1

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (525)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Geniální hororový závěr a fantastický výkon Sissy Spacek, nicméně největší hrůza na mě šla z fanaticky náboženské matky. Mohlo to být drama terorizované dívky s lehkým dotekem nadpřirozena, ale určité pasáže a ke konci i spousta krve pro mě tuhle zajímavou a pečlivě budovanou atmosféru značně zabily. Je to škoda, protože takovéhle horory už se dneska netočí a přitom stačilo udělat jen pár změn ve scénáři a slintala bych hororovým blahem. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Klasická perla nejen horrorového žánru, ale kinematografie jako takové. Brian De Palma natočil podle mě nejlepší adaptaci Kingovy knihy. A to beru v úvahu i takový Kubrickův Shining, Cronenbergovu Mrtvou zónu, Misery, Zelenou míli nebo Vykoupení z věznice Shawshank - všechno dobré až vynikající kousky, ale Carrie byla první a pro mě je pořád nej. [Tenhle film navíc zpětně hodně pomohl ke slávě i samotnému autorovi předlohy. King měl vůbec hned na začátku velké štěstí, že se jeho knih chopili mistři typu Kubricka a De Palmy, a udělali mu svými snímky tu nejlepší možnou reklamu.] ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak Carrie si i přes svoje stáří dokáže udržet pozornost i dnes,narozdíl od svých konkurentů. Brian de Palma vyvolal ve mně při sledování pocit strachu a úzkosti. Performance od Sissy Spacek byl kouzelný a zaslouženě odměněný a závěrečné peklo na bále mělo štávu.Nic mě neiritovalo,nenutilo převracet oči,takže jsem spokojen. 70% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Hvězdičku přidávám za poslední scénu, protože při ní jsem se málem udusila žvýkačkou. Jinak mám s celým filmem problém hlavně proto, že si tak nějak nemůže vybrat, jestli té Carrie fandí nebo ne. Rovněž mi vadila přílišná béčkovost nebo jakási neumělost některých záběrů (hlavně z Whiteovic domácnosti) - rejžovi zkrátka jde lépe vyprávět zaslouženou šikanu na školním hřišti než dlouhodobý psychický teror pod taktovkou fanatické matky - každá taková scéna skončí přehlušujícím se řvaním a krkem už vám potom leze jak matka, tak dcera. Ale svatý Sebastian je se zářícíma očima proklatě sexy. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zrejme sa už nikomu nepodarí natočiť lepšie filmové spracovanie prvého románu Stephena Kinga. Režisér Brian De Palma to zvládol v roku 1974 na veľmi vysokej úrovni. Je to strhujúce a silné ako "Vyháňač diabla" s prudkými zvratmi ako v "Rosemary má dieťa." Šťastnú ruku mal i pri výbere herečky Sissy Spacek, ktorá doslova exceluje pri stvárnení hlavnej hrdinky - Carrie White. Mimochodom scénu, kde Carrie tancuje na plese s Tommym a kamera sa točí okolo nich, považujem za najlepší filmový tanec v dejinách horrorového filmu. Taktiež nemožno zabudnúť na Carrie zaliatú prasačou krvou a jej následný vražedný záchvat. Nie je zlá, nie je ani posadnutá pomstou, ale zachová sa ako niekto komu dlho a veľmi ubližovali. ***** ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Film bol natočený podľa predlohy Stephena Kinga, no v traileri je jeho meno napísané zle, Steven King. (ShortyIC)
  • „Chtěla jsem, aby Carrie byla pro diváka pochopitelná. Aby s ní nejprve soucítil a chápal její pohnutky, proč se nakonec mstila úplně všem, i těm, kdo za její šikanu nemohli. Do té role jsem se tak položila, že jsem vůbec nejedla, zhubla jsem snad sedm kilo, což při mé postavě bylo vidět. A nemohla jsem spát, protože jsem měla děsivé sny. Pořád jsem myslela jen na Carrie, na její život s bigotně věřící matkou, na šikanu ze strany spolužáků. Na tu její samotu. Musím říct, že Carrie mám pod kůží dodnes,“ pronesla Sissy Spacek v rozhovoru pro americký magazín Vogue. [Zdroj: Lifee.cz] (Duoscop)
  • Ve scéně, kdy Carrie (Sissy Spacek) rozbije ve svém pokoji zrcadlo, je jasně vidět, že se vysype celé. Když k němu ale o okamžik později přistoupí, střepy v levém dolním rohu jsou na svém místě. (Geriel)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama