Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (738)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Odpor sice možná není ten nejlepší a nejsilnější válečný film, jaký byl kdy natočen, ale díky výbornému scénáři a zejména excelentnímu ústřednímu triu se pro mě rozhodně řadí mezi zapamatovatelné a kvalitní válečné kousky. Hoši Daniel Craig, Liev Schreiber a také, na trochu vedlejší kolej "odsunutý" Jamie Bell, jsou spolu fenomenální a chemie mezi nimi je patřičná a silně fungující:) Z vedlejších rolí mě opět potěšil Tomas Arana, jehož jsem si zvykla vídat téměř vždy pouze v menších a vedlejších rolích a také Mia Wasikowska. Scéna, kdy se po válečné vřavě oba bratři Tuvia a Zus opět setkají, ve mě spolehlivě dokázala vyvolat slzy. "Vůbec ji neznám." - "Seděl jsi s ní tři dny ve sklepě, jak bys ji chtěl poznat víc?" :) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ked vidim meno rezisera Edward Zwicka, hned si spomeniem na jeden z jeho vojnovych filmov, ktore natocil a tak premyslam, ci aj natocil nieco ine, ako vojnovy film, ale to nie je podstatne. Edward je majster rozpravania dramatickych pribehov podla skutocnosti a stale znovu a znovu nam ukazuje, aka je vojna svinstvo a ze sa dnes mame v podstate dobre v porovnani s ludmi v Bielorusku pocas 2. svetovej vojny, ktori boli stvancami v lese v minusovych teplotach a ani nevedeli, ci sa doziju dalsieho dna. Hudba bola emotivna, James Newton Howard je skuseny a taktiez vyber hercov bol dobry, takze som spokojny, ale nestacilo to na 5*. ________ Daniel Craig - (Tuvia Bielski) +++ Liev Schreiber - (Zuš Bielski) +++ Jamie Bell - (Azael Bielski) +++ Alexa Davalos - (Lilka Ticktin) +++ Allan Corduner - (Šimon Harec) +++ Mark Feuerstein - (Isaac Malbin) +++ Produkcia: Edward Zwick +++ ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $32miliónovTržby USA $28,644,813Tržby Celosvetovo $51,074,698Tržby za predaj DVD v USA $13,301,937 //počet predaných kusov 846,300Edward Zwick potvrdil svoju povesť šikovného filmára a ďalší výber novej lokácie(Bielorusko) a historického obdobia(2.svetová vojna) mu opäť vyšiel v pretavenie silnej utečeneckej drámy. Obsadenie skvelé, každý jeden z hlavných protagonistov pekne povytiahne dej, nechýba dávka napätia, akcie a vygradovaného záveru. /90%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Válečný příběh rozrůstající se skupiny běloruských Židů, kteří před hrozbou smrti a táborů zvolili partyzánský život v lesích. Židy sice hrají američtí a angličtí herci v čele s Danielem Craigem a režíruje oscarový Edward Zwick, ale filmu tato západní produkce spíše prospívá. Větší napínavosti snímku chybí výrazná zápletka, zato námět je dle skutečnosti. Vůdci - bratři Bělští - dokázali vrátit naději na život tisícům Židů, což trochu je řadí mezi velikány jako Oskara Schindlera a Nicolase Wintona. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=n-9eUXSzZNk ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Chm. Jsem na rozpacích, jak tento film hodnotit. Začíná silně a brutálně a nezapomíná (alespoň částečně) na perspektivu nejmladšího bratra, což vždycky cením. A Daniel Craig se doopravdy snaží nějak vyjádřit a postihnout tu hlavní myšlenku různých podob hrdinství, že to může znamenat i "pouze" přežít na místo okázalých gest, a vůbec zkrátka dává najevo, že jeho postava je živoucí a že se v její hlavě odehrává i nějaký vnitřní život. A právě proto působí tak bizarně, že zbylé části filmu a hlavně konec toto vnitřní dilema totálně znehodnocují klasickou hollywoodifikací, kdy si přimýšlejí různé blbosti, dávají tam boj s tankem, který se v reálu nikdy nestal, a postavy nechávají promlouvat v plytkých a hloupě působících dialozích, které všechno shazují o několik úrovní. Liev Schreiber, jeho postava a jeho způsob herectví tohle akční vetřelcovství dokonale zosobňuje. Je až bolestné vidět, jak je vedle Craiga slabý a plochý, a jak prostě jenom chodí před kamerou z bodu A do bodu B. On a ta finální bitva mi velmi ztěžují snahu zapamatovat si z filmu raději to dobré/slibné. A ještě - překvapilo mě, že v dost scénách (respektive ve všech, kdy kdokoliv z ústřední komunity mluvil s outsidery), a to i velmi emocionálně napjatých a důležitých (jako pomsta rodičů), se mluvilo rusky. Sama sebe jsem se v tu chvíli ptala, kdy jsem naposledy viděla nějaký velkorozpočtový film, který by domorodce nechal mezi sebou mluvit domorodsky víc než jenom nějaký pozdrav na úvod před přechodem do angličtiny s přízvukem. Ale pak jsem si zase přečetla, že běloruští kritikové si stěžovali, že film vymazává běloruskou identitu svých postav, tak vlastně nevím, co si o tom myslet, kromě toho, že je to prostě takový nevyvážený, schizofrenní pokus. Určitě filmu také neprospělo, že jsem se nedávno dívala na Idi i smotri a podvědomě tak oba výtvory srovnávala, a to pro Odpor nemohlo vůbec skončit dobře. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • Alternativní úvodní scénou mělo být představení starého Tuvia, kterého hraje Daniel Craig v make-upu, a jeho syna v dnešním New Yorku. Scéna byla natočena, ale režisér Edward Zwick ji vystřihnul. Důvodem byl, pocit, že to bylo "příliš milé" ve srovnání s realismem a brutalitou zbytku filmu. (šerminator)
  • V scéne, kde si Zuse (Liev Schreiber) obije hlavu o strom a Tuvio (Daniel Craig) ho vezme do náručia, je na jeho hlave možné vidieť dve rany, no v ďalšom zábere má už len jednu a následne opäť dve. (Odpocivadlo)
  • Tuvia Bielski (Daniel Craig) nepotkal svou "lesní ženu" Lilku (Alexa Davalos) v lese. Ve skutečnosti ji znal dlouho, jelikož to byla nevlastní neteř jeho druhé manželky a byla téměř 2x mladší než on. (Dr Lizal)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama