Reklama

Reklama

Lidé opustili Zemi před 700 lety a přesunuli se flotilu obřích plně automatizovaných hvězdoletů. Ze Země se stalo jedno velké smetiště a uklízecí roboti, kteří ji měli dát znovu do pořádku, přestali dávno fungovat. Zůstal jen poslední z nich, VALL-I. Ten každý den ráno navlékne housenkové pásy, nabije si sluneční články a se svým kamarádem švábem se vydává do práce. Osamělost, sbírání všemožných lidských předmětů, a hlavně koukání na videokazetu s muzikálem Hello Dolly! ho postupně proměnily v citově uvažujícího tvora, který touží po lásce. VALL-I jednoho dne objeví mezi smetím výhonek rašící zelené rostliny. Tentýž den zažije i další nečekanou událost, setkává se s robotkou Evou, která byla vyslána z hvězdoletu Axiom zjistit, zda je planeta obyvatelná. VALL-I pozve Evu do svého příbytku a ukáže jí všechny své poklady, včetně zelené rostlinky. K jeho úžasu mu Eva rostlinu sebere a vypne se. Čeká pouze, až bude přepravena zpět na Axiom. Když pro ni dorazí raketa, zamilovaný VALL-I ji odmítá opustit. (TV Nova)

(více)

Diskuze

dolin1

dolin1 (hodnocení, recenze)

Niktorius: 100% souhlasím. Němi: Jde přeci o to, že Tě nezaujal právě zřejmě obsah toho filmu. Že tě nezaujalo to zpracování, tomu se mi snad nechce ani věřit. To zpracování je právě věc, která povyšuje Bašíra na ultimátní zážitek, v žádnym jinym animovanym filmu ještě nebyl kladen takovej důraz právě na formu a detail ruční animace (nebo aspoň ne v ničem, co jsem až dosud viděl), na harmonickou symbiózu obrazu a zvuku...Prostě na onom estetičnu, o kterém mluví Niktorius. Wall-e je proti tomu prostě jen blábol v líbivym kabátku. Ale máš pravdu, už je stejně rozhodnuto a Oscary pro mě beztak nejsou měřítkem kvality, jsou to spíš takový "lidový" ceny...

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

Nechci nadhodnocovat film jen proto, ze ma silne tema. To ze si nekdo vybere za tema napr holokaust jeste neznamena, ze si z filmu sednu na zadek, pokud ho nalezite nezpracuje. Me Basir svym filmovym pojetim nezaujal, coz se o Wall-E rict neda. Asi jen malo lidi by dokazalo zpracovat film o nemluvicich postavach tak zabavne a (pro me) poutave. Ale budiz... Vse uz je davno rozhodnuto.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

(IMHO) Bašír TROCHU drhne co se vyprávění týče, ale jinak jde o naprosto vynikající snímek, který je zcela unikátní tím, jak formátu animovaného filmu využívá, o jeho odzbrojující estetice a perfektní animaci ani nemluvě.  WALL-E je oproti němu uhlazenější, ale to bohužel nejen v tom pozitivním smyslu slova. V kontextu hollywoodských animáčů je to sice kvalitní film a snad i relativně dospělý (aktuální a závažné téma, absence různých třeštidel atd.), ale žádný zvláštní posun od hafa jiných Pixarovek (a vůbec amerických CGI pohádek) nepředstavuje a výtvarně to taky není žádné terno (lokace maximálně realistické, jeden robůtek s vizáží Čísla 5, druhý s vizáží nové verze i-Podu, otřele stylizovaní lidé....)

Kajuna

Kajuna (hodnocení, recenze)

Jeden z nejlepších animáků, který skutečně ukázal Američany v pravém světle a jak dopadnou.

dolin1

dolin1 (hodnocení, recenze)

Němi: Já si myslím, že animace a silné téma by prostě mělo být to hlavní, co hodnotit na animovaném filmu. A fakt si myslím, že letos nikde nic lepšího než Bašír nevzniklo. Wall-e je prostě jen úplně obyčejná pohádka,která naprosto NIČIM nevyniká, je totálně srovnatelná se všemi těmi Nemy, Ratatouilly, Pandami... Bašír je oproti tomu naprosto unikátní film.

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

Animace je v Basiru skvela, ale o to by snad nemelo jit. Take bych ho v nominovane trojce videl radsi nez Pandu, porad si ale myslim, ze pokud odhlednu od zalezitosti kterou se Basir zabiva, na to jak je zpracovan jako film, tak me misty dost otravoval. Bez animace a silneho tematu, na ktery by se nemel brat ohled, mi prijde slabsi. Wall-E je pohadka, ale ne detska a kvalitou FILMU ji Basir nestiha... (A co je spatneho na te agitce, ktera slouzi jako vychozi napad pro pribeh?? Nekde nasilne nacpali nejake moralizovani? Nevsiml jsem si :( )

dolin1

dolin1 (hodnocení, recenze)

Němi: Tak to je pak už asi o individuálním názoru. Když tě osloví víc dětský pohádky s nijak neoriginální myšlenkou, pojetím a dnes už ani provedením (zelená lobby ve Wall-em bijí do očí!!), tak jsi asi spokojenej. Bašír ale není jen obyčejný kreslený film - ta animace v něm je famózní, řek bych, že přímo převratná (počítačový už 100x viděný hi-tech animace v ostatních jmenovaných se mohou jít klouzat), příběh řeší palčivý, kontroverzní a hlavně aktuální téma a narozdíl od tebe si myslím, že zpracovaný špatně rozhodně není. Právě naopak. Tuhle tvojí argumentaci bych bral, kdyby ho bývali aspoň zařadili do kategorie animovaného filmu,kam patřil. Jenže pak by výhra Wall-eho zřejmě moc bila do očí...

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

A neni to tim, ze je Basir za Wall-E, Boltem a Pandou proste nejslabsi? Kdyz si odmyslim animaci, tak zustane jen spatne zpracovany pribeh, ktery mel velky potencial... (Ano, videl jsem vsechny 4 jmenovane filmy, a kvalitou je radim tak jak jsou psane)

dolin1

dolin1 (hodnocení, recenze)

Smejki: Film,aby získal Oscara a to v jakýkoliv kategorii americký být nemusí. Platí samozřejmě i v kategorii kresleného filmu, viz. například vítězství Miyazakiho Cesty do fantazie (Sen to Chihiro no kamikakushi) v r. 2001, což evidentně má s americkým filmem společnýho možná jen to, že animátoři při kreslení kouřili Marlbora. Že někdo nechtěl, aby se Bašír střetl s Wall-em, je sice možná konspirační teorie, ale ne tak úplně out - v kategorii Foreign language film je evidentně tak trošku mimo mísu, že?

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

Smejki: No chceme-li být přesní, tak kategorie "Zahraniční film" se ve skutečnosti jmenuje "Foreign language film" a Faun je samozřejmě namluvený ve španělštině...a jeho výrobu měli převážně na starost Španělé a Mexičani ....

Smejki

Smejki (hodnocení, recenze)

u technické kategorie asi nezáleží na původu. Pravidla taky nastudovaný nemám, ale mě konspirační teorie páně dolinovo nezajímají, takže pokud mě chce šokovat, ať se pravidly prohrabe on, já to dělat nebudu. EDIT - a ehm: Pan's Labyrinth Mexiko / USA / Španělsko, 2006, 112 min :-)

trumpeta

trumpeta (hodnocení, recenze)

Perfektni grafika, milý příběh. Škoda jen, že se pointa dá předpokládat minimálně od poloviny filmu.

Niktorius

Niktorius (hodnocení, recenze)

WALL-E (resp. celý Pixar) je obalený do mamutí PR a reklamní kampaně, což o Bašírovi až tak neplatí. Toho vytáhly na výsluní nadšené ohlasy z Cannes, které odstartovaly malou mediální lavinu...

btw. pro Smejkiho:  Pravidla nastudovaná nemám, ale pokud vím, na Oscara (tedy do všech kategorií mimo Zahraniční film) se může přihlásit každý film, který má víc jak 40 min a na standartizovaném formátu se v určitém období promítá sedm dní po sobě v Los Angeles.....Nebo jak si vysvětluješ Oscary za výpravu, kameru atd. pro mexický Faunův labyrint? :-)

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Jasně, bylo to jedno velké spiknutí a důvody, proč byl Valčík s Bašírem přesunut do podřadné kategorie Zahraniční film jsou naprosto očividné.

Smejki

Smejki (hodnocení, recenze)

odkdy je film v produkci Izrael / Německo / Francie filmem americkým a u tudíž NEzahraničním? Že se někdo o něco zasadil bych spíš řekl, pokud by byl do vaší kategorie nominován, dolline.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

To těžko, protože Wall-E neměl jednoduše žádnou konkurenci. Pokud teda neposuzujete animované filmy kolenem.

dolin1

dolin1 (hodnocení, recenze)

Ověnčení tohoto filmu by mohlo sloužit jako modelovej příklad neobjektivnosti a zprofanovanosti těchto amerických cen. Ale čemu se divím. Jsou americké. Těžko pak můžou být zároveň objektivní...

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

JJ den si zajisté užila, ale noc (seč) patří skutečným vítězům potažmo kvalitě! Z trojice nominovaných byla Panda jednoznačně nejhorší. _ Děkuji všem naivům, co zde "fandili" druhořadým.

Ellesime

Ellesime (hodnocení, recenze)

Už dnes v noci!! držím pěsti, doufám, že všichni fanoušci taky :))

SLOTH

SLOTH (hodnocení, recenze)

já se přiznám že se mi nelíbil mmoc ani jeden wall-e me zklamal a panda mě místy nudila. kde jsou ty doby kdy se dělali 2D filmy lví král nebude asi nikdy už překonán

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

Já Vám do toho nechci kecat, pánové, ale ukažte mi animák od Pixaru, Disneyho, či Dreamworks, který není plný morálních ponaučení. Je to přeci stále jen pohádka, která děti k něčemu vychovává. Bohužel Wall-Eho problém (nebo přednost jak na to kdo kouká) je ekologický podtext. Díky tomu vyhrálo Happy Feet (kvůli ničemu jinému ne), a věřím, že díky tomu vyhraje i letos Wall- E. Naštěstí mi to tak vadit nebude. Protože narozdíl od trapného Happy Feet byl Wall- E aspoň roztomilý a občas zábavný, i když přiznávám, že u Pandy jsem se pobavil víc.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Wall-E mi v tomhle přijde spíš lehce cynický než morálně naučný, už jen ta skvělá úvodní scéna s písní z "Hello, Dolly!". Panda je oproti tomu doslova našlapaná morálními klišé.

Smejki

Smejki (hodnocení, recenze)

Fallout je morálně naučný (nemluvím o zprasené trojce). Jenže morální podtext musí být přirozený, ne násilný a okatý, jak se to často děje. Pandu jsem sice neviděl, ale dreamworks jsou v dřevním podání moralitek mistři

Související novinky

Tom Cruise – poslední muž na Zemi?

Tom Cruise – poslední muž na Zemi?

25.05.2011

Kdybyste z nějakého bizarního důvodu zkombinovali Já, legenda a Vall-I, dostali byste Oblivion. Ve vzdálené budoucnosti je Země zdevastovaná a lidstvo žije v oblacích. Na povrchu už pracují jen… (více)

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

Shyamalan, Smith, Smith a výpravná sci-fi?

06.04.2011

Manojovu kariéru může spasit jedině zázrak. Na jeho poslední filmy už se téměř nedá koukat, a když to náhodou někdo udělá, tak spíš pro tu srandu, jak moc špatné jsou. Poslední vládce větru na sebe… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama