Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství. (TV Nova)

(více)

Recenze (867)

x_silver 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek magie a zábavních hospodských triků pro pobavení musím hodnotit na maximum. Hřebejk zase ukazuje, že dokáže natočit dobrý film. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Po letech opět Šabach-Jarkovský-Hřebejk, teď ovšem poměrně překvapivý úspěch. Samozřejmě, bez geniálně zahrané role důvěřivého bonvivána Bolka Polívky by U mě dobrý zapadlo mezi další nudné Hřebejkovy tlachačky, ale je až s podivem jak moc dokáže jeden herec tak mocně zvednout celý film. Fakt jsem tu žral každej jeho proslov i pohyb, jednoduše paráda. Z dalších herců mě mile překvapil pro mě jindy nepříliš oblíbený Miroslav Vladyka, jehož nevinný a jakoby nepřítomný pohled fakt stojí zato. První polovinu, kde jde spíš o klasické hřebejkovské vykreslování doby a seznamování s problematikou přijde zběsilá druhá polovina, kde právě exceluje Polívka, rozhodně jeden z lepších Hřebejkových filmů. ()

kaktusacek13 

všechny recenze uživatele

U mě teda moc dobrý ne, ale nepatří to k odpadu čeké kinematografie posledních let. Asi nejlepší postavu hraje Bolek Polívka. Sem tam nějaký vtípek. Film mě docela pobavil a v pohodě ho zkouknu znova. ()

makakus 

všechny recenze uživatele

Ten film obsahuje celou řadu tak závažných chyb, že je napováženou jeho celkem solidní hodnocení. Především - tvůrce si ani nestanovil jeho základní žánr. Zatímco první polovina se snaží působit v duchu sladkobolné sentimentální pohodovky evidentně inspirované Menzelem, druhá je úplně odlišná, jakýsi nepříliš podařený český pokus o Podraz. První část kulhá víc. Pokus napodobit především Slavnosti sněženek postrádá vše, co Menzel s Hrabalem tak bravurně zvládli. Především jakýkoliv hlubší lidský rozměr. Soucítění s filmovými postavami. Moudrost. Sebemenší náznak příběhu. Hřebejk prostě není Menzel v jeho nejlepších letech (která bohužel zmizela spolu s koncem socialismu) a Šabach s Jarchovským nejsou ani náhodou Hrabal v tandemu s Menzelem. Žádná z postav nás příliš nezaujme, nedojme, neosloví. Žádná nemá vývoj. Ani stopa po Pelíšcích. Druhá a ve vztahu k první naprosto nesourodá podrazácká část je narozdíl od podrazové inspirace prosta jakéhokoliv překvapení. Hodný lump očekávaně přelstí zlého lumpa. Ale to není jediná zásadní chyba. Další je v tom, že Hřebejk vůbec nevystihnul čerstvě porevoluční dobu. Hrdinové jakoby se pohybovali mimo prostor a čas. Jejich "oáza" na Libeňském ostrově je umělá a těžko uvěřitená, prostě to není a nemůže být Kersko. Ten rádoby anarchistický mladík je jen trapným pokusem děj alespoň trochu časově zakotvit. Shrnuto - jen přísný kritik může našim režisérům vyčítat, že po šedesátce už nic skvělého nenatočili. Menzel, Chytilová, Jasný, Jakubisko, dokonce ani Forman, který se světovou extraligou skončil kdysi dávno u Amadea. Smutné ovšem je, když je první, velký a zasloužený úspěch zároveň posledním (Pelíšky) - a to už ve dvaatřiceti! Tedy o třicet let dřív, kdy má mít tvůrce to nejlepší před sebou.... Od té doby to jde s panem Hřebejkem z kopce a jeho narůstající pocit velikosti typu "víte, kdo já jsem?", absence tvůrčí pokory a snahy o zdokonalování, ho může brzy připravit o slušné místo v tabulce dobrých českých režisérů. Jeden výborný film prostě nestačí. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Podle mého soudu tento snímek patří do Topky 3 filmů, které byly natočeny na motivy knih Petra Šabacha v režii Jana Hřebejka. Předtím jsou pochopitelně snímky Pelíšky a Pupendo. Výborné herecké obsazení, odpovídající a autentické nastínění období "divokých" 90. let a samozřejmě celá řada perfektních hlášek a situací, které stejně jako i ty další jedním slovem zlidověly. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

U mě dobrý jsem zpočátku vnímal na úrovni zdejšího průměrného hodnocení, ale s přibývajícími léty a zvyšujícím se počtem repríz vzrostla i moje obliba filmu, takže u mě skvělý. 82%. ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Start byl slabý, ale díky bohu za skořápky. Pak už jsem se skvěle bavil a ta finální akce byla šupa. Trik s tangáčema - prostě petelice a všichni fetišisti musí brečet závistí... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale já tyhle typy komedií miluju. Jsou to totiž na jednu stranu fakt komedie, kdy se člověk poctivě od srdce zasměje. Třeba, když Lenka Vlasáková přesvědčuje výčepního, že je kur.a. A spoustu dalších vtípků. Jednak jsou to ale filmy trochu smutné. Osud Bolka Polívky, který nakonec zůstává sám a stejně si s ním nikdo nechce zahrát, nebo především Miroslava Vladyky, jsou trochu tragikomické. A to mám právě rád. Všechny postavy jsou docela obyčejní lidé s neobyčejnými příběhy a přitom svým způsobem sympatičtí. A pak je tady ta poetická část. Když například Petr Forman sedí a říká: "Podívejte na ten krásný západ slunce." Film je protkán dobrou hudbou a povedeným scénářem. Hlavní ale je, že si mě získal. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Jako po x letech se to dá zase vidět, ale jinak je to celkem bída, je to dobře obsazený, ale mizerně zahraný film. Přijde mi to jako že Jarchovský+Hřebejk byli na vrcholu, tak se to rozhodli nějak udělat, herci to nějak zahráli, ale výsledky nebyly dobré. 5/10 ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je film poměrně slabě hodnocen, já jsem se královsky bavil. Je to skvělá oddychovka, příběh má spád, geniální nápad a spoustu humorných situací. Připomínalo mi to balkánské komedie od Kusturici. Herecky excelovali všichni, ovšem javorský a Polívka zvedli film na pět zasloužených hvězdiček. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Na vlastní oči jsem na nadchodě mezi Hlavákem a Zvonařkou viděl, jak borec prohrál hodinky, protože se je rozhodl vsadit a jak si je sundával, tak skořápkář přehodil kuličku jinam. Pro ty, kteří jako já prožili v devadesátkách konec dětství a začátek mládí, může být tenhle film srdcovka (Amway, Mekáč, Antifa, maty, burzy, rozmach fenoménu bezdomovectví nebo živoření někde na náplavce, svoboda!!!). Ale i pro ostatní není bez kladů. Jistá až hrabalovsko-nerudovská lyričnost bytí a lidského pinožení, fungující gagy, fůra hlášek, skvěle čitelná Babčáková, která tady vypadá dokonce i k světu (až na xicht, samozřejmě - sorry, Simono), tradičně dobrý Vladyka, Somr, Vlasáková a fakt fajnoví Schmitzer a Polívka. Pohodový film. Vlastně skoro pohádka. ()

Rayen1 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmu, co na první shlédnutí úplně nepochodil, ale pak jsem si začal všímat drobnejch komedialnich drobností a hlášek a musel jsem upravit hodnocení že třech na čtyři. Není to nelepší Sabachova adaptace, ale rozhodně je dobrá. Povídky znám a jak je Hřebejk dokázal propojit v Dannyho parťáky pocesku v epickej heist z devadesatek je vlastně supr. Jen ten Vladyka je na pěst, ale podle mě nebyl nikdy úplně dobrej herec... ()

FosaCZ 

všechny recenze uživatele

Podobný podraz, který mají ve filmu na svědomí skořápkáři z Vysočanské tržnice Hřebejk připravil i pro diváky. Na první pohled je sice láká na dobrodružnou jízdu z rodícího se pražského podsvětí, té ale předchází hodina líného klábosení u prosluněného břehu Vltavy. U mě dobrý navíc na rozdíl od Pelíšků či Pupenda neodkazuje na období, které by mohla kinematografie se stejným odstupem reflektovat. Vždyť i ta nemožná námořnická trika se ještě dnes najdou v šatníku nejednoho umělce… http://chromy.blog.idnes.cz/c/35787/U-koho-to-ma-Hrebejk-dobry.html ()

Cannabis 

všechny recenze uživatele

Pelíšky už nejde překonat, tak nějaké srovnání není vůbec na místě... ale je to komedie, která neurazí a pár dobrých scén tam je... takže krásné 3 hvězdičky *** ()

Bratr 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, hned jak film skončil, vyplula mi myšlenka, že jsou to takoví Dannyho parťáči po česku. Bolek je stejně šarmantní jako George, ačkoliv českého barda maskéři dostatečně zohyzdili! Zbytek party je takovej správně trhlej, ale jinak nevýraznej. Jinak to bylo ale takový jakýsi nedomrlý a cosi mi scházelo. Prostě z devadesátek od každýho trošku, ale ne dostatečně. A propo... nikdy jsem nevěděl, že je Vladyka takovej dobrej herec! ()

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama