Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Českou filmovou komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský podle původního námětu a scénáře Vratislava Blažka. Je to bujný a současně i trochu nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, jejichž snem bylo prožít alespoň jednu noc ve víru velkoměsta. Na splnění tohoto snu věnovali nejen velké finanční prostředky, ale ve snaze, aby na nich nikdo nepoznal jejich zcela nesvětácké povolání a prostý venkovský původ, vyvinuli nesmírné úsilí k získání aspoň povrchního nátěru vybraného chování a vzdělanosti. Tento pygmalionovský motiv autoři filmu rozvedli ve zcela nezvyklé šíři a nechali vyústit v mumraj vtipných nápadů, slovní i situační komiky. Trojice světáků (J. Sovák, V. Brodský, J. Libíček), které společenské výchově vyučuje kustod Dvorský (O. Nový), doplněná trojicí lehkých slečen (J. Jirásková, J. Bohdalová, I. Janžurová), z nichž se stará kuplířka (J. Šejbalová) snaží udělat opravdové dámy, dovolila naplno rozvinout bohatou škálu komediálního umění, které ani po letech neztratilo nic ze své účinnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (631)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Světáci určitě patří mezi to nejlepší co český / slovenský / československý film může nabídnout. Plejáda několika z těch nejlepších českých herců, klasický motiv maloměšťáka mezi smetánkou, i dnes chytlavé písničky a hlavně český filmový humor, to vše ze Světáků jen září. Trojka Sovák, Libíček, Brodský k sobě pasují snad ještě lépe, než Laurel k Hardymu a Sovákovo přirovnaní k dlouhému, širokému a bystrozrakému sedí přesně. Ovšem nejlepší výstup zde měl pan Vladimír Menšík, stačilo aby se objevil jen na pár minut a na film to mělo nemalý dopad (Paní, nemáte dceru Boženu? Ale upřímně, ne? No tak dobře.). A to taková Marie Sklodowská Kurí... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Naprosto nezapomenutelná česká komedie, které dominují herecké výkony ústřední šestici. Závěrečná večeře, krom toho, že je vtipná je i veliíce okouzlující a musím přiznat, že jsem se u ní tlemil celou dobu. V českých komediích je u mě hodně vysoko. Na závěr bych chtěl ještě vyzdvychnout roli Oldřicha Nového, který ji zahrál s noblesou jemu vlastní. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Malarkey tenkrát zkazil Enšpíglovi radost ze Světáků, protože s ním řešil na icq téma obsahující sex, malarkey, enšpígl, Eva Braunová a Adolf Hitler. Debata to byla tak urputná, že naprosto zapomněl Světáky si pustit. Grúpn sex to totiž byl zajímavý a v tu chvíli Světáci holt museli jít stranou. Samozřejmě se k nim vrátil a při pohledu na to, jak pod stolem nejluxusnější restaurace bouchnou flašku slívovice mu rozeskočilo srdce. Nedivím se. Rok na to jsem ten film viděl i já a popravdě jsem si na tu debatu vzpomněl. Hlavní je ale to, že já ty chlapy chápal. Nejsem sice z vesnice, ale taky se dokážu chovat jako správný Světák. Možná tím občas někomu zkazím náladu, ale sranda musí být a díky patáliím zdejších Světáků rozhodně byla, no ne? Jen bych snad dodal, že Enšpígl sledováním Světáků na icq debatu o nejžůžovějším grúpnsexu zapomněl, já jsem si na ní bohůžel vzpomněl...chlapy občas řešej divný věci. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kterak trio zedníků zatoužilo po lepší (hlavně tedy dámské) společnosti a tak se burani začali sebezdokonalovat - drahé obleky, jedno perfektně zvládnuté "lepší" téma k hovoru, vybrané chování k tomu. Protipólem jim jsou obdobně psychicky vybavené dámy, hledající přivýdělek v peněženkách nametených sexuchtivých ženáčů. Skvostné herecké obsazení, dobré hlášky, fungující humor... jen ta složka muzikálová mě docela iritovala. 75% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Již úvodní sekvence složená ze záběrů na neonové nápisy s nesvítícími písmeny symbolicky předznamenává vyznění celého snímku: podstatné není pozlátko na povrchu, ale to, jaký je člověk uvnitř. Stačí, aby v neonovém nápisu coby zprofanovaném symbolu "nočního života" vypadlo jedno písmeno, a celý efekt je v tahu - ze symbolu se stává obyčejná nefunkční reklamní trubice. Snímek tak usvědčuje snobskou společnost z její povrchnosti, falše a hraní na dojem, kdy šaty dělaj člověka a podstatné není to, jaký je člověk "uvnitř", ale zda si osvojil nějaká pravidla hry a zda disponuje dostatečným příjmem. U Světáků jsem si musel bezděčně vzpomenout na známý citát J. B. Watsona: "Give me a dozen healthy infants, well-formed, and my own specified world to bring them up in and I'll guarantee to take any one at random and train him to become any type of specialist I might select – doctor, lawyer, artist, merchant-chief and, yes, even beggar-man and thief, regardless of his talents, penchants, tendencies, abilities, vocations, and race of his ancestors." Jakoby se Světáci k tomuto behavioristickému optimismu hlásili, a to v době, kdy komunismus všechny navlékl do montérek a zničil prvorepublikovou tradici intelektuálních kaváren, vysoké gastronomie i pravidel etikety (což je ve filmu relativně otevřeně kritizováno postavou knihovníka). Přes všechny kvality, kterému tomu filmu nejde upřít, musím bohužel napsat, že Světáci jsou komedií, která mě nedokázala rozesmát, která zestárla (obzvláště otravná hudební čísla), a ve které mě nejvíce zaujaly dobové záběry na noční Prahu na konci 60. let, kdy ještě jezdily po Václaváku tramvaje. Obávám se, že Podskalského filmům už asi nikdy na chuť nepřijdu. UPDATE 2.4.2022 - Když jsem viděl Světáky podruhé, trefily se mi do chuti mnohem víc. Přišlo mi to opravdu vtipné a dobře jsem se u toho pobavil. Ta hudební čísla mi sice stále přišla otravná, ale to skvostné obsazení a dialogy prostě přebijí vše. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • Scénku, ve které si páni fasádníci vzali do luxusního podniku slivovici a pod stolem ji rozlili, napsal scenárista Vratislav Blažek na základě vlastního zážitku. (raininface)
  • Jiřina Jirásková se kvůli zákazu natáčení objevila v další větší filmové roli až po 13 letech. (mchnk)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama