Reklama

Reklama

Příběhem rodiny, kterou čeká tragédie, bolest a ostrý souboj dvou bratrů. Starší z bratrů Sam (Tobey Maguire), je sestřelen při misi v Afgánistánu. Jeho okouzlující žena (Natalie Portman) najde oporu v manželovu bratrovi (Jake Gyllenhaal). Nečekané idyle udělá konec návrat Sama, který sice přežil, ale změnil se k nepoznání... Z kliďase a slušňáka udělalo mučení v zajetí, agresivního uzavřeného podivína, trpícího záchvaty paranoie a děsícího vlastní děti. Bratrský střet je nevyhnutelný. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (867)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Tobey Maguire na Oscara, Jake Gyllenhaal do záporných rolí a Natalie Portman nechť nahradí Megan Fox v žebříčku nejvíce sexy žen světa. Originální Brødre jsem neviděl, tudíž nemohu srovnávat, i přesto mi tahle "válečná verze Reign Me Over" opravdu sedla. Žádný hloupý doják, ale pouze syrově podaný příběh o důsledcích mezinárodních konfliktů na rodiny bojujících vojáků. Sheridan navíc moc dobře rozumí svému řemeslu, a tak z ústřední trojice dostal vše co se dalo. Maguire v druhé polovině předvádí jeden z nejlepších hereckých výkonů za tento rok. Mrazivý a dokonalý. Prototyp ideálního dramatu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dánský originál a americký stejnojmenný remake mohou sloužit jako vynikající srovnání evropské a americké (míněno studiovou tvorbu, které přezdíváme Hollywood) kinematografie. Ta evropská bývá syrovější, nevyhýbá se kontroverzním tématům a je schopna je taky kontroverzním způsobem natočit. Ta americká totéž natáčí líbivěji a ulamuje hroty. Oba dva filmy jsou o vyrovnávání se s postválečným traumatem, ale zatímco ta dánská verze je ke svému hrdinovi nemilosrdná a ten nešťastník postupně ztrácí úplně všechno včetně naděje, americká verze je, jak já říkám, připosraná a nemá odvahu své postavy vmanévrovat do nesmiřitelného konfliktu. Rodinná krize je vyvolaná vlastně nedorozuměním a řešena chápavým způsobem směřujícím k odpuštění. Přesto bych tu Sheridanovu verzi nezatracoval, protože Dány sráží jejich lpění na Dogmatu 95. Jako každé dogma i tohle omezuje, zplošťuje a otravuje. Americká verze je prostě filmovější, barvitější a obsazená mezinárodně uznávanými hvězdami. Jakkoliv i tady i mám výtku, protože Tobey Maguire i Natalie Portman jsou tady příliš, jak to jen říct, sladcí a mladí na postavy, které mají hrát. Jako by chtěl producent tohle vážné téma prodat i americkým teenagerům. Natalie tady vypadá, že své děti měla ještě na střední, a Tobeymu, který má hrát staršího vyzrálejšího z obou bratrů, by slušela spíš role mladšího nezralého grázlíka. A ještě poslední věc, to, co Sheridanově filmu vyčítám v tomhle případě je možná způsobeno špatnou prací překladatele, ale jakkoliv dokážou být malé děti ve své lásce sobecké, to, čím eskalovaly rodinný konflikt, by v reálném světě nejspíš s největší pravděpodobností z úst nevypustily a ve svém věku určitě takhle neuvažovaly. Celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Jim Sheridan má na kontě pár vydařených snímků, z nichž těmi nejlepšími jednoznačně jsou ty s Danielem Day-Lewisem. Mám za to, že Sheridan není až zase tak moc dobrý režisér. Spíše si umí vybrat zajímavé scénáře a hlavně obsadit do svých filmů zdatné herce, na jejichž umu pak film stojí. To platí i v Bratrech. Gylenhall, Maguirre i Portmanová podávají v rámci svých rolí přesvědčivé výkony a film je tak hlavně o nich. Jen mi uniká smysl tohom proč se tyto filmy, navíc ještě za čerstva točí znovu. Původní Bratry jsem sice neviděl, ale vůbec nepochybuju o tom, že budou lepší. Kdyby tato americká verze filmu nevznikla, nikomu by nechyběla. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Ta Portmanka si umí vybrat ale depresivní filmy .. ve vedlejší roli mi tolik nevadila, na Gyllenhaala se dobře koukalo, ale kdo podal naprosto brilantní výkon, tak je Maguire. Svoji rolu zahrál naprosto skvěle a natolik přesvědčivě, až mi z něj šel mráz po zádech..Co bych možná vytkla, tak jsou emoce v momentě, kdy se Sam vrací domů a všichni se chovají, jakoby se právě vrátil ze služební cesty. Jakoby nešlo o nic neobvyklého. A dcerka, která při oslavě dělá nashvály mi taky lezla na nervy. Jinak se mi líbily scény z Afgánistánu, zaujalo mě i obsazení Patricka Flugera (Shawn ze 4400!) a hudba. Děj točící se kolem Tommyho a Grace v době, kdy považují Sama za mrtvého, je malinko nudný, ale dá se to přežít. Dost silný film, který mě rozplakal. Až na pár maličkostí není co vytknout, takže bezpochyby 4 hodně dobré hvězdičky :)) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi Sheridanův režijní rukopis a dostatek syrovosti, jímž oplývají některé šikovně stříhané scény. Některé prvky jsou stokrát viděné, některé zajímavé. Určitě nestandartní pohled na válečný syndrom a depku, kterou spousta lidí má. Bez zbytečného moralizování a přehnaných mouder. Dobré herecké výkony a film, který něco řekne. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. Teplota, která zde přesahovala 35°C, dělala všem velké problémy. (Nyck)
  • Severoamerické tržby byly 28,5 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 43,5 mil. (NIRO)

Související novinky

Sheridanova černá mše

Sheridanova černá mše

16.01.2009

Moje levá noha, Ve jménu otce či blížící se americký remake dánských Bratrů. I tento malý vzorek z filmografie Jima Sheridana stačí k tomu, abychom se intenzivně zajímali o jeho plány do budoucna.… (více)

Vydatné herecké posily...

Vydatné herecké posily...

05.10.2007

...dostalo hned několik filmových projektů, o nichž už ČSFD obšírněji informovala. Začněme hrdinskou fantasy na motivy příběhů Conanova otce Roberta E. Howarda Solomon Kane, kterou britský režisér… (více)

Reklama

Reklama