Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr v jiu-jitsu Mike Terry (Chiwetel Ejiofor) vyučuje bojová umění, ale sám nehodlá zápasit kvůli penězům. Přesto se kvůli záchraně své školy ocitne ve světě promotérů, a protože musí splatit dluhy a získat zpět svou čest, poprvé v životě vstoupí do ringu.
Učitel bojového umění Mike Terry (Chiwetel Ejiofor), který s manželkou Sondrou (Alice Braga) provozuje vlastní školu jiu-jitsu, učí své žáky základům boje, jemuž věnoval celý život. Škola však nevydělává a další ránu mu zasadí nervózní právnička, která v afektu vystřelí z pistole jednoho ze studentů. Mike je posléze nucen požádat o půjčku, aby školu udržel, ale zaplete se v baru do rvačky mezi filmovou hvězdou Chetem Frankem (Tim Allen) a několika místními. Vděčný herec ho pak pozve domů na večeři, nabídne Mikeovi práci na filmu a také Sondra se domluví s Chetovou manželkou na spolupráci v módní firmě. Mike však netuší, že toto setkání ho přiměje změnit pohled na svět, v němž žije, a že nahlédne do světa, jehož součástí nechtěl nikdy být. Jeho ideály o bojovém umění a učení však musejí jít částečně stranou, aby zachránil, co mu zůstalo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (205)

castor 

všechny recenze uživatele

Pilířem vyprávění tu není bojové umění ani onen zmanipulovaný turnaj. Děj se trefuje do současné společnosti, která stojí na základech plných podvodníků a mafiánů. Co ale Mamet rozehraje, prostě nedotáhne. Nepotřebuju prošlapané cestičky, ale jeho svět je prostě až zbytečně neproniknutelný a nepřístupný. Rozehrávka prostě skončí někde na půlicí čáře a k útoku se tahle skvadra vlastně ani nedostane. Což je přinejmenším škoda s ohledem na velmi slušné herce v čele se soustředěným Chiwetelem Ejioforem. I když musím ještě připomenout, že jsem se těšil na Tima Allena, ale jeho angažování je krokem vedle – nepřesvědčivá, mizerně napsaná i zahraná postava. Vše se řeší penězi (možný SPOILER: manželka podlehne a zradí, kamarád si raději prostřelí hlavu), hlavní hrdina vydrží, ale otázkou zůstává, zda to divákovi stačí!! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavá a překvapivě velice kvalitní podívaná. Příběh je poměrně jednoduchý ale o to působivější. Ve své podstatě jde o to, že učitel bojových umění, pro kterého je nejdůležitější čest a nikdy by nezápasil v ringu, prochází finanční krizí. Poté co zachrání filmovou hvězdu to vypadá, že by se mu mohlo dařit lépe ale nakonec propadne tak hluboko, že se boje v ringu účastnit musí. Může to vypadat jako akčňák ale jedná se o propracované drama s výbornými herci, kde exceluje Chiwetel Ejifor. ()

Reklama

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Mikeova poctivost už se dnes asi nenosí, za vším jsou prachy, což je ovšem škoda. Snímek se rozprostírá mezi hloubáním a zápasem, vše je perfektně vyváženo a ničeho nepřebývá. Jiu-Jitsu je zde uděláno o poznání poutavější než je, protože mě osobně příjde jako jedno z nejnudnějších bojových umění. Chiwetel Ejiofor nám předvedl, že žádná situace není bezvýchodná a můžeme z ní vyjít s čistým srdcem bez podvodů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Člověk může být dobrák od kosti, ale musí znát své meze. Problém je, že když už ty meze přežene, tak to většinou s prominutím vodsere. To je případ neskutečně fajnového hlavního hrdiny tohoto filmu, kolem kterého se problémy točí jeden přes druhý a on pochopí, že život není tak hezký a dobrý, jak by si sám představoval. Já, řekl bych, s jeho názory dosti souhlasím. Hlavně tu jde o to, že umět bojové umění už není taková pocta jako tomu bylo dříve. Každý za tím vidí akorát vidinu peněz, velkých peněz a tak se to snaží chápat, ale jsou tu výjimky, a o tom právě tento příběh je. Jenže dobří lidé dostají od života největší ránu a podobně to bude i zde. Redbelt je, ale alespoň, malá pocta právě bojovému umění, když to nedokáže nikdo jiný, tak alespoň tak. Možná je to dost dobře nejlepší film o bojovém umění vůbec, protože v sobě skrývá neskutečnou pravdu, kterou si není schopný přiznat v dnešní době takřka nikdo. Bylo hezké tento film vidět, stejně tak jako žít s tím, co cítí hlavní hrdina Chiwetel Ejiofor, který svojí roli bojovníka zvládnul dokonale. Ani bojová stránka filmu nebyla špatná. Celé to do sebe zapadlo opravdu suprově. Chvílemi jsem přemýšlel, zdali tomuto filmu vrazit pětihvězdičkovou dardu, ale nakonec jsem usměrnil na hodně solidní čtyři a musím říct, že tak hluboký film jsem opravdu dlouho neviděl. Nemá na krku diváka jen pobavit, ale taky mu dokázat něco, co si nebyl schopný přiznat i ten největší bojovník, sám Mistr bojových umění. --- Ten, kdo pochopí podmínky boje najde rovnováhu. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Není to bojový či akční film, ale překvapivě civilní film o bojovém umění. Hlavní hrdina provozuje školu bojových umění a shodou náhod, ale také díky svému vnímání cti, svým zásadám, filosofii i určité naivitě se dostane do situace, kdy potřebuje sehnat peníze a zdá se, že jediná cesta je ta po které se nikdy nechtěl vydat. Těch pár soubojů které ve filmu jsou, nejsou podle mě, z choreografického ani filmařského hlediska, natočeny moc zajímavě, ale o soubojích tenhle film není, stejně tak scénář rozhodně není dokonalý, ale zde je podstatné, jaký ten film zanechá dojem. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • Červený pás (Red Belt) je nejvyšším pásem, který je možné v Brazilian Jiu-Jitsu získat. Zaslouží si jej pouze někdo, jehož sláva a vliv ho vynesla na vrchol tohoto bojového umění a podle všeobecných pravidel je možné ho získat až ve vysokém věku. (JardaBauer)
  • Davida Mameta čiastočne inšpiroval k napísaniu scenára aj Ed O'Neill, ktorého videl cvičiť brazílske Ju-Jitsu. (m.a.t.o.)
  • Populárny tréner MMA Pat Militech bol konzultantom filmu. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama