Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rozhodně si tvůrci dali záležet na historické věrnosti i na filmové stránce, takže si tohoto díla cením mnohem více, než značně zidealizované starší verze. Nikdy nezapomenu na scénu, kdy vyčerpaný zarostlý Bligh po 47denní plavbě pouze s pomocí kvadrantu a hodinek bez kompasu a map dopluje se 17 loajálními muži na Timor (přičemž v 7metrovém člunu upluli 6700 kilometů!), vystoupí z člunu, přes svůj vzhled neztrácí nic na důstojnosti velitele a řekne: "Jsem poručík William Bligh, jsem britský námořní důstojník a musím ohlásit pirátský čin." Takoví lidé kdysi žili. Pozn.: Co se týče hodností, u kterých si zde někteří nejsou jistí. Je to trochu oříšek, protože tehdejší hierarchie v britském námořnictvu ne zcela odpovídala dnešní. Lodím nezařazovaným do bojové linie (méně než 50 děl) zpravidla velel důstojník s hodností "master and commander", případně u malých lodí (s počtem děl menším než 20 - taková loď se neoznačovala "ship", ale "vessel" - plavidlo) jako Bounty "commanding lieutenant" (což byl případ Williama Blighe). Je-li užito u takového důstojníka výrazu kapitán, je tak vyjádřena funkce velícího důstojníka, ne vojenská hodnost. Fletcher Christian pak měl původně hodnost "master's mate", což je zástupce navigátora (samotný titul "master" označoval navigátora). Bligh jej během plavby povýšil do hodnosti "acting lieutenant", tedy v zásadě první důstojník. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Loď Bounty vyplouvá, osazenstvo je skvostné včetně několika oscarových herců, výprava velkorysá, Vangelis přidává příjemnou hudbu, ovšem dnes už to příliš nefunguje. Vizuálně je to vyčpělé, dramaticky mdlé. Loď míří na Tahiti, dlouhý pobyt mezi spoře oděnými ostrovankami ovšem už tak vznětlivou posádku zbaví disciplíny a začínají potíže. A ve druhé polovině už tak dlouhého snímku se to celé tak nějak rozpadá mezi prsty, tvůrci nedokáží překvapit, zaujmout. 60% ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pár záběrů a hudba Vangelise, občas dává vzpomenout na "1492" Ridleyho Scotta, (ačkoliv vzniklo až 8 let po tomto snímku) ale kvalitativně už je výsledná podoba slabší i přes přítomnost Hopkinse a Gibsona (v dobách, kdy ještě ani jeden z nich nebyl velkou hvězdou). Film to rozhodně není špatný, ale problém je v samotném příběhu, který nedává mnoho možností, jak snímek natočit poutavěji a zábavněji, než se to povedlo v tomto případě. Přesto si myslím, že verze s Brandonem, je lepší, ačkoliv ani v ní se nedalo hovořit o zábavě v pravém slova smyslu. Problém je jednoduše v tom, že to je docela nuda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak to je skvelá reklama na Tahiti. Predpokladám, že stále sa tam oplatí stroskotať. Hopkins ešte pred nadobudnutím super slávy s mimoriadnym výkonom, sympatický mladý Gibson a exotické dievčatá, to všetko je určite lákavé. Škoda, že tam dali i tú vzburu na lodi ktorá je hlavným pilierom filmu. Mohli to všetko nechať na tom ostrove. Za nešťastné považujem, že kapitán je vlastne záporákom, hoci mal v skutočnosti pravdu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A zase je za vším ženská... Otvírat si hubu na bandu nadržených námořníků není zrovna nejchytřejší počinání kapitána. I když se tu objevuje několik názorů, že tahle verze je zdařilejší než původní, jsem rád, že v konečném zúčtování vítězí zdravý rozum, tedy partička kolem Marlona Branda. Copak akce, ta mi nechyběla. Kdybych chtěl akci, pustím si Gibsona s Neesonem bez Hopkinse. Ale napětí jakoby se ztrácelo v lanoví. Přeci jen je to vcelku pompézní melodramatický příběh jednoho důstojníka, ovšem především hudba se mi neustále snažila namlouvat, že jsem si nakonec doopravdy pustil Gibsona s Neesonem bez Hopkinse. Z toho vyplývá, že jsem tady asi jediný, kdo by přes palubu hodil Vangelise. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Na začiatku jedla dôstojníci pripijú na kráľa, no robia to posediačky. Britskí dôstojníci musia pri pripíjaní na panovníka vždy stáť. (Arsenal83)
  • Bounty byla britská fregata, trojstěžník. Původně se jmenovala Bertha. Těsně před plavbou ji přejmenovali na H.M.S Bounty. Posádku lodi tvořilo 45 mužů. Bounty byla konstruována jako obchodní, přesto byla vyzbrojena deseti pozičními děly a 4 těžkymi děly na lafetách. Děla sloužila pouze pro obranu. (blackrain)
  • Tesne pred dosiahnutím Tahiti v jednej zo scén vidíme kapitána Bligha, ako ukazuje sextantom na slnko, zatiaľ čo Christian si robí poznámky. Ak sa pozrieme pozorne, uvidíme, že to robí s modernou ceruzkou, s kovovým pásom a gumičkou navrchu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama