Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Adaptace oceňované novely Thomase Hardyho popisuje životní cestu dívky Tess (Gemma Arterton), která se narodila do chudé rodiny Durbeyfieldů, a jejího boje za osudovou lásku se synem kazatele Angelem Clarem (Eddie Redmayne). Jejich vztah ale fatálně ovlivní Tessina minulost, v níž účinkuje zlotřilý potomek šlechtické rodiny Alec d'Urberville (Hans Matheson) a jeho nenasytná touha po ní. Angel i Tess oba musí najít schopnost odpouštět, ale i tak jejich příběh spěje k tragickému konci... (Morien)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Lokace, kde se natáčely jednotlivé scény: Farma Shaw poblíž Marlborough, Wiltshire (farma Flintcomb Ash); Golden Ball Hill, Wiltshire (údolí velkých mlékáren); velké panství Chalfield, Wiltshire (staré panské sídlo D'Urbervillů a farma D'Urbervillů); Soudleyovské rybníky, jižní Gloucestershire (mlýnský rybník); St. Michael a kostel Všech andělů, Kington St. Michael, Wiltshire (Tessin místní kostel) ; kostel Owlpen, Uley, jižní Gloucestershire (místní kostel Angela Clarea); Corsham, Wiltshire (ulice Casterbridge); Marshfield, jižní Gloucestershire (ulice vesnice); dům Hamswell , jižní Gloucestershire (fara Emminster); dům Chevenage , jižní Gloucestershire (ložnice Angela a Tess); farma Upper Fernley, Ozleworth, Gloucestershire (mlékárna Talbothays, údolí Great Daires); Newark Park , Ozleworth, Gloucestershire (interiéry penzionu Sandbourne ); Stonehenge, Wiltshire (Stonehenge); panství Brampton, Gloucestershire (interiéry domu D'Urbervillů); Clifton, Bristol (ulice a domy Sandbourne ); železnice Bluebell, Sussex (železniční stanice Sandbourne); poloostrov Purbeck, Dancing Ledge, Dorset (květnová denní přehlídka); hrad Corfe, Dorset (exteriéry rodinného domu Durbeyfieldů); park Dyrham, Somerset (různé exteriéry). (Lynette)
  • Požár kamionu s kostýmy způsobeným místními žháři se stal u Tog Hill poblíž Bathu (Somerset). Škoda byla vyčíslená na 150 000,- liber. (Lynette)
  • Většinu času se tato minisérie natáčela venku, asi tak z 80%. (Lynette)
  • Filmový štáb během natáčení zažíval doslova extrémy v počasí - často se stávalo, že v rozmezí pouhých několika minut svítilo slunce, pak silně pršelo nebo dokonce přišla i bouře. (Lynette)
  • Někteří z herců se museli učit jízdě na koni. (Lynette)
  • Všichni herci museli projít před začátkem natáčení povinným školením, což se týkalo směru, jak správně zacházet se zvířaty. (Lynette)
  • Podle kritiků se tato adaptace nejvíce podobá originální předloze románu Tess of the D'Urbervilles. (Lynette)
  • Tato minisérie byla při svém premiérovém odvysílání v UK velmi úspěšná, vysílala jí stanice BBC1 od 14.9 do 5.10.2008 každou neděli v hlavním vysílacím čase. Její divácká sledovanost byla ze všech pořadů, které se vysílali souběžně, vždy nejvyšší. (Lynette)
  • Asi po měsíci natáčení došlo k velmi nepříjemnému incidentu - jednoho dne kolem půl třetí ráno podpálil místní gang kamion s historickými kostýmy, kde mimo nákladných kostýmů byly i pravé rekvizity pocházející z 19. století, tedy z viktoriánské doby. Škody byly statisícové. Pachatelé byli následujícího dne dopadeni a jako trest jim bylo uloženo vězení a peněžní náhrada škody. (Lynette)
  • Natáčení bylo velmi náročné - jednak filmařům po celou dobu natáčení nepřálo počasí, velmi komplikované bylo také natáčení a práce se zvířaty. (Lynette)
  • Natáčelo se v měsících březnu až červnu 2008 na lokacích v Somersetu, Wiltshiru, Gloucestershire a Dorsetu v západní Anglii. (Lynette)
  • Toto je již sedmá adaptace románu Tess of the D'Urbervilles britského spisovatele Thomase Hardyho (1840 - 1928). (Lynette)

Reklama

Reklama