Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Opravdová "infuze hrůzy", jejíž atmosféra je stejně těžká, temná a mrazivá jako bahno močálu, jenž skrývá cosi bez tváře, cosi, co číhá uprostřed slatin, uvnitř sklepení a saun či na březích řek, aby si vás to odvedlo... Skvělá práce s kamerou i se zvukem, dokonalé lokace a výborné herecké výkony, zejména ten Virtanenův, mají lví podíl na vzniku snímku skrznaskrz ponurého, který zůstane vězet v hlavě ještě dlouho potom, co dozní řev poslední oběti. Nechá za sebou pocit úzkosti a beznaděje... (Poznámka gjjm o Tarkovském je zde zcela na místě - při sledování "Sauny" jsem si několikrát vzpoměl nejen na "Stalkera", ale i na "Andreje Rubleva"). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak konečne aspoň Fíni pochopili, že zamieňaním námetov typu 'The Ring', 'The Eye' a im podobných, sa u zainteresovaných divákov uznania nedočkajú. Zaujímavý temný horrorček, ktorého atmosféru vytvára ponuré prostredie chladných severských krajín a hlavne príbeh zasadený do špinavého konca stredoveku. Priamočiaru dejovú líniu tu divák nenájde a nechcem hovoriť ani o originalite, pretože tú tvorí film ako celok. Popri tom ako je príbeh navysvetliteľne nevysvetliteľný, je zároveň dokonale ucelený, postavy sú mimoriadne presvedčivo napísané i zahrané a kamera bola zverená do tých najlepších rúk v rámci žánru. Keby sa tvorcovia trošku viac povenovali hudobným motívom a možno trošku zjednodušili vyobrazenie celej pointy, tak by som bol dokonale spokojný. 80%. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Atmosférický horor jako stvořený pro mě - plný podivností. Problém je v tom, že tu moc nefungují, což celý filmový zážitek kazí a ani atmosféra tu moc není, což je obrovská škoda. Jako jo, musím říct, že tohle by byl skvělý horor, chopit se toho někdo, kdo to zvládne po celý film a ne jenom v několika částech. Silné 2* ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Výborná práca s kamerou, perfektný zvukový doprovod, skvelo vykreslené postavy, skoro bezkonkurenčná atmosféra. Na druhej strane film, ktorý neviem o čom akože mal byť. Príbeh sa prakticky nedá ani popísať. Ak sa ma niekto spýta, že o čom bola Sauna, tak moja odpoveď bude znieť, že nemám tušenia. 70% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Úžasná atmosféra, prostředí, kamera, příroda a její kamerové záběry dělají samy o sobě z filmu to, co někteří přívrženci zejména "eurohorroru" nazávají "pocitový horror". I to by mi stačilo v pohodě na pěkné 3*. Ovšem obsah filmu je dokonale nastaven tak, aby neznalý a nehledající divák se pouze "kochal přírodou" a lehkým mrazením a divák znalejší filosofie obecně, psychologie a historie našel ve filmu ještě o něco více... Ten film může plnit oba úkoly, pouze mrazit, nebo diváka hluboko vtáhnout do spyrály temné filosofie a podstaty lidské bytosti, lidských sociálních spolků ve svých počátcích a tak jej přenesl i na dnešek. myslím, že řada zdejších komentátorů pochopila dobře, podobně jako já ... Každopádně pravdu o tomto filmu ví na 100% jen tvůrcové sami (a takové filmy jsou nejlepší ...). ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Praze - Řeporyjích, ve středověkém skanzenu Řepora. (Kolyas)
  • Slovo ''Poika'' ve finštině znamená chlapec, ve skutečnosti postavu ''Poiky'' hrála herečka Sonja Petäjäjärvi. (MadBigMax)

Reklama

Reklama