Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Výborná práca s kamerou, perfektný zvukový doprovod, skvelo vykreslené postavy, skoro bezkonkurenčná atmosféra. Na druhej strane film, ktorý neviem o čom akože mal byť. Príbeh sa prakticky nedá ani popísať. Ak sa ma niekto spýta, že o čom bola Sauna, tak moja odpoveď bude znieť, že nemám tušenia. 70% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, jak popsat svoje pocity. Jsou mrazivé, děsivé a nádherné zároveň, ostatně jako celý tenhle film. Dotkl se mojí duše nesmazatelným způsobem. Naprosto přesně, bez varování mě zasáhl v celé své kráse. Možná jsem tak trošku tušil, že se mi bude líbit, ale výsledek daleko předčil moje očekávání. Ten je bezchybný a dokonalý zároveň, víc snad ani nemá cenu psát. Jen jednu věc vím skoro jistě. Už se na něj nikdy nepodívám znovu. Nemohl bych pak v klidu pohlédnout do zrcadla. Nebo snad někdy ano, ale až za hodně dlouho. Až bude ten správný okamžik...... ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

To jediné, z čoho môže tento snímok ťažiť je vynikajúca atmosféra tajomna a všeobecného pocitu nebezpečenstva. Veľkou mierou k tomu samozrejme prispelo výborné prostredie (husté lesy, samota... to je moje) a zaujímavý náboženský nápad. To ostatné...no, vážne neviem. Na to, ako bola kostra príbehu vo výsledku jednoduchá to bolo zbytočne mätúce, možno to chcelo aj lepšie zapracovať na mytologickej stránke príbehu, trošku viac pointu rozviesť. Avšak aj napriek chybám som celkom spokojný, tá atmosféra mnohé zachránila. 65/100 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prostředí syrové finské krajiny, z níž doslova čpí bláto a beznaděj, dokázal Annila zúročit bezvadně, byť vizuál filmu nenabízí žádné svébytné vidění či obrazové básnění. Kamera je celkem strohá, ale celková stylizace mi svou uměřeností velice lahodila. Stejně tak projev dua Virtanen a Eronen v hlavních rolí – o moc úsporněji a přitom účelněji to zahrát nešlo. Problém je tak, podobně jako ve Valhalla Rising, složka dějová. Ta se sice opírá o zajímavě nedoslovné dialogy a otevřené symboly, problém je, že tahle ambivalence je dokonale zaměnitelná s absolutním chaosem a neuceleností. Je mi líto, ale ten film dává smysl jen pokud nabízený děj bereme jako prostředek pro vizuální gradaci – ta se skutečně daří, ale zdaleka ne natolik, aby Sauna nabídla něco víc než pár hezkých žánrových obrázků a solidních lekaček. Tenhle horor chce být zjevně víc než jen další zkazka o strašidelném místě uprostřed nicoty, ale nerozhodnost a nedomyšlenost maskuje pseudo-intelektuálními třemi tečkami za téměř vším, co se odehraje. Nejsou to však tři tečky dráždivé, ale tři tečky bezradné. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Takový zvláštní pokus protknutí brakového horroru (myšleno bez nějakých negativismů, já brak, obzvláště dobový, tuze rád) s filmovým artem. Je velká otázka, jestli je tohle spojení výsledkem prvního plánu, nebo spíše znouzectnost plynoucí z mrzkého rozpočtu (film se v podstatě odehrává v lese, na bahnité louce, třech domech natočenejch z jinech úhlů a znovu v lese), každopádně je to řemeslně natočeno velmi dobře a kameraman by si zasloužil nasnímat i nějakou větší produkci, scénárista, bohužel, by takovou výsadu mět asi neměl, prvotní námět je sice super, herci se snaží, ale překonat nudné a nepříliš zajímavé dialogy a nedobře prokleslené postavy se jim prostě nedaří. Je potěšující vidět film, který je zároveň atmosfericky temný a přitom chce být přemýšlivý, přesto by si zasloužil lepší péči, nebo alespoň nějaké sedmihlavé monstrum z bažin, co ve volném čase luští křížovky pro důchodce s tajenkou o ujgurských příslovích. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Slovo ''Poika'' ve finštině znamená chlapec, ve skutečnosti postavu ''Poiky'' hrála herečka Sonja Petäjäjärvi. (MadBigMax)
  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Praze - Řeporyjích, ve středověkém skanzenu Řepora. (Kolyas)

Reklama

Reklama