Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo peklo. Atmosferické peklo. Takové napětí a navození pocitu bezmocnosti jsem už dlouho ve filmu neviděl. Herci to odehráli naprosto přesvědčivě. Násilí je zde celkem dost, ale nepůsobilo to nějak divně a nenarušuje to dusnou atmosféru. Film prostě ukazuje život v jedné hodně netradiční zvrhlé rodině. Napětí by se ke konci dalo krájet, vánoční výzdoba neměla chybu a ten konec, ten konec se nadmíru povedl. Pro mě jednoznačně lepší než podobný film Martyrs. 75% ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Já mám velice rád exploitation. Myslím, že to ví takřka každý. Nemám ale rád, když je film uvalený. I tento (pro někoho pokleslý) žánr by měl mít nějaké odsud potud. Jestli mě děj zavede mezi fakt idiotskou rodinku, musím si připomenout film "Oběť zla", ke kterému jsem byl ve svém hodnocení také nemilosrdný. Možná je chyba ve mně a prostě nemám rád filmy, kde jsou představeni fakt takřka nereální tupouni. Nemám totiž rád, když je někdo takový idiot, že pro uskutečnění svého myšlenkového konceptu omezí svobodu člověka pro mne vrcholně neskutečným, drastickým způsobem. Přitom ani trochu necítím reálný základ. A znovu opakuji, i takovýto film by reálný psychologický základ mít měl a mohl. U takovéhoto typu filmu spíš přemýšlím nad tím, jaký trest by byl dostatečný k tomu, aby to ti zmrdi cítili až na morku kosti. Jenom pobodání to určitě nebude. Film to rozhodně není špatný. Na jedno podívání určitě doporučuji, ale mně tato psychologie neuchvacuje. Jinak jsme si mohli ve filmu všimnout různých nářečí anglického jazyka. Zvláštní angličtinu měla např. Ainsley Howard. Její herecký výkon se mi v tomto filmu líbil nejvíc. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Huh... tak tohle jestli vážně pustili v telce Anglánům na Vánoce, musel spoustě z nich v krku zaskočit ten jejich krocan nebo pudding nebo co... A nám Čecháčkům zase nezbývá než závidět, jak jsou jinde pokrokoví - to my se o Štědrém dnu dočkáme leda Mrazíka nebo Pyšné princezny nebo čeho vlastně. A Mum & Dad se u nás vydává málem za film pro devianty. A přitom je to tak krásný příběh o rodinných hodnotách a tradicích, zakončený hřejivou vánoční oslavou v kruhu nejbližších. Mamka, dcera i syn typově vhodní a dobře zahraní, jen ten taťka mi nějak moc nesedl, byl spíš směšný než děsivý, tvůrci mohli myslím vybrat vhodnějšího chlápka, který by víc vypadal jako nevyzpytatelné a sadistické hovado, než tenhle pupkatý dýchavičný bačkora... Velmi blízce příbuzný film: http://www.csfd.cz/film/267507-loved-ones-the/komentare/ / A ostatně soudím, že plánované cenzurování "sprostých" slov v komentářích musí být KURVA zničeno! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tak takovou maminku s tatínkem, jací jsou k vidění v tomto filmu, byste asi za rodiče nechtěli. Horor je o čtyřech pomatených zvrhlících, kteří dohromady tvoří jakousi rodinu s převrácenými rodinnými hodnotami. Kdo jim sedne na lep, tak to má spočítané. Rodinné řady nedobrovolně rozšířila i mladá dívka Lena, která si o členství v pošahané "famílii" nevědomky řekla na letišti, kde se v práci skamarádila se sympatickou vábničkou, od které přijala přespání na noc poté, co jí ujel poslední autobus. Pozvání do domu, z kterého není úniku, dívka záhy velmi lituje, ale když bude zvrhlíkům dobře sloužit, třeba si za svou poctivou službu vyslouží kuřátko a možná i telátko, ale jako připoutaná panenka k posteli bude těžce v komoře plakat a vytrpí si své. Považuji se celkem za otrlého diváka, ale tohle chtělo být tak moc zvrhlé a humusácké, až to vlastně bylo takové sterilní a bez pořádné napínavé atmosféry. Tím však nechci tvrdit, že by se to obešlo bez nechutností, ale úplně ne všechny dobře fungovaly a režisérova chorá mysl v domnění, že tohle diváka dostane na lopatky, si vůbec neuvědomila, že dneska už pár rozřezaných obětí už zase tolik nešokuje. Pravda, šokující scény se zde také hojně hlásí o slovo, ale je jich jen pár. Divák, který se přes ty šokantní scény dostane, pak vlastně hlavně vyhlíží, jak to s dívkou nakonec dopadne, a jestli přemůže ty nechutné bastardy a z domu hrůzy se jí podaří utéct, Konec byl velmi slabý a působil dojmem bezradnosti, jak příběh zakončit. A v podstatě ani nevím, jestli se mně film líbil, nebo ne. Z britských ostrovů opět zavál zvrhlý exploitation vítr, ale přes své poměrně realistické vyobrazení, moc se mnou nezamával. Příště ubrat absurdních scén a přidat více napětí. Perry Benson byl odporný tatínek. 60% ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

"In this household, the family is everything... ". Krásné to motto tohoto filmu. Tatínek rád pracující s kladivem a ejakulující do flákoty masa, maminka s jemným hláskem vyžívající se v penetracích a s pozitivním přístupem k mladým dívkám to jsou členové jedné takové typicky britské rodinky™. Protože jsem včera viděl Martyrs, tak tenhle film je pro mne jak pohádka o Sněhurce, jen teda tahle Sněhurka je z Polska a šla přespat na asi nejblbější místo, které se poblíž Heathrow nabízelo. Celkem v pohodě film, pro pokročilejší díváky exploitation. Osobně bych po tomhle filmu si dal od explotation filmů na chvilku oraz, začínínám být otupělý vůči filmovému spermatu ve vepřovém podávaném k obědu za projekce pornofilmu před celou rodinou. Ve filmu absentuje hudba a vlastně film není ani tak brutální a atmosféra není nijak uměle zdrsňována, prostě se to vše tak nějak děje... Jak jsem psal.... Raději zpět k mainstreamu :-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)
  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama