Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Ichabod 

všechny recenze uživatele

"In this household, the family is everything... ". Krásné to motto tohoto filmu. Tatínek rád pracující s kladivem a ejakulující do flákoty masa, maminka s jemným hláskem vyžívající se v penetracích a s pozitivním přístupem k mladým dívkám to jsou členové jedné takové typicky britské rodinky™. Protože jsem včera viděl Martyrs, tak tenhle film je pro mne jak pohádka o Sněhurce, jen teda tahle Sněhurka je z Polska a šla přespat na asi nejblbější místo, které se poblíž Heathrow nabízelo. Celkem v pohodě film, pro pokročilejší díváky exploitation. Osobně bych po tomhle filmu si dal od explotation filmů na chvilku oraz, začínínám být otupělý vůči filmovému spermatu ve vepřovém podávaném k obědu za projekce pornofilmu před celou rodinou. Ve filmu absentuje hudba a vlastně film není ani tak brutální a atmosféra není nijak uměle zdrsňována, prostě se to vše tak nějak děje... Jak jsem psal.... Raději zpět k mainstreamu :-) ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Sadisti a zvrhlíci byli, jsou a budou... A očividně je to asi i nakažlivé, obzvlášť pokud někdo v takovém prostředí vyrůstá. Přestože pro mě představují horor i večerní zprávy a celkově se hororům vyhýbám obloukem, tak tenhle film na mě silně zapůsobil. Rozhodně to není samoúčelně natočená úchylárna, ale herecky i filmařsky skvěle zvládnuté psychologické drama o jedné silně zvrácené rodince ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pokud si někdo z bližního svého udělá lampičku, pak nemá všech pět pohromadě. Na rovinu je třeba říci, že se jedná o pěknou čuňárnu, a já si nejsem zcela jist, zda mělo jít o sociální sondu do soukromí zvrácené rodiny, či o exhibici úchylných tvůrců snímku. Poněkud mě v úvodu zaskočilo, že na produkci se podílela BBC... Pravda je, že horrorová je tak poslední čtvrtina, jinak jde s nadsázkou o drama postav, z nichž není ani jedna zcela normální ( a ta, co možná je, nebude dlouho). Absolutní beznaděj hlavní hrdinky se změní na poslední chvíli, kdy začne zoufalý boj o život. Jako výpověď o společnosti snímek příliš nepůsobí, snad i proto se neobjevila oblíbená věta: podle skutečné události... Herecké výkony obstojné, přínos filmu diskutabilní. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo peklo. Atmosferické peklo. Takové napětí a navození pocitu bezmocnosti jsem už dlouho ve filmu neviděl. Herci to odehráli naprosto přesvědčivě. Násilí je zde celkem dost, ale nepůsobilo to nějak divně a nenarušuje to dusnou atmosféru. Film prostě ukazuje život v jedné hodně netradiční zvrhlé rodině. Napětí by se ke konci dalo krájet, vánoční výzdoba neměla chybu a ten konec, ten konec se nadmíru povedl. Pro mě jednoznačně lepší než podobný film Martyrs. 75% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jako bych se díval na české amatérské péčko, přesněji ty hrané pasáže co mají mít nějaký děj. --- Ne, tak samozřejmě herci jsou patřičně odpudiví (chápej dobří), násilí tu je spíš mimoděk a erotika se nekoná. Hlavně jde o to vykreslení hnusné zvrácenosti lidí .. tak trochu v duchu britkomů. No funguje to a víc to, jako nefanoušek subžánru, pitvat nebudu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)

Reklama

Reklama