Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller The Ghost Writer z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (886)

H34D 

všechny recenze uživatele

Rozhodně bych netvrdil, že Ghost Writer je strhující thriller pohybující se v neustálem napětí, ponurá atmosféra zde sice má své kouzlo, ale k napětí má i svá prázdnější místa. Ghost Writer není ani rozmáchlé politické drama epických rozměrů, přesto všechno je třeba poznamenat, že je to inteligentní, noblesní film který v diváku zraje až časem. Ve vzpomínkách krystalizuje jemný příběh anonymního spisovatele, jenž má jasný dramatický oblouk, minimalistickou gradaci, sympatické herce a úžasně natočený poslední záběr. Škoda, že snímek nebyl tak nějak "ještě lepší", ovšem nakonec se k te čtvrté hvězdě přikláním. 7/10 ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu jsem čekala, kdy se příběh posune kupředu, a v druhé polovině jsem se ve všech těch zápletkách začala ztrácet. A byť si momentálně věřím, že jsem pointu pobrala, několik scén mi svým druhotným významem vzhledem ke konci stále úplně nesedí. Nechme ale příběh příběhem. Forma by z mého pohledu nadšence do filmu noir mohla zakrýt všechny nedostatky příběhu, i tady mám ale výhrady. Nějak bych se vůbec nezlobila, kdyby Polanski tentokrát atmosféricky ještě přitlačil. Sledovat přes prosklenou stěnu domu dopadající dešťové kapky je sice mega cool, po traileru jsem čekala mnohem znepokojivější a pochmurnější atmosféru. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Aneb jak málo stačí pro budování atmosféry, když se to umí. Není třeba vrhat na diváka tuny oceli, spektakulární výbuchy a jiné propriety, které nedovolují užít mozek. A přitom stačí jedno auto schované ve stínu a nějaké ty ponuré tóny, trochu deště a mlhy a máme tu thriller jak má být. S politicko kritickými tématy se poslední dobou roztrhl pytel, stejně jako Green Zone se The Ghost (Writer) nepokrytě trefuje do dua B&B, tentokrát především do jeho ostrovní polovičky. Až si říkám, kdy to přestane být vyjádřením skutečného politického názoru a stane se to módou... ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Polanski strikes back (from prison). Dvě hodiny čistého napětí pod taktovkou mistra, který se opět vrací do první ligy a uštědřuje políček všem rádoby politickým thrillerům posledních let. Podobně jako Syriana čerpá Ghost Writer z uvěřitelnosti postav, hereckých výkonů (Obi-Wan Kenobi a James Bond si svůj talent snad šetřili až na tenhle film) a nečekané, byť úderné pointy, kterou ještě teď nedokáži dostat z hlavy. A odhalení skrytého nepřítele v pamětech britského ex-premiéra to není. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Není to vlastně žádná věda, jak se na konci dozvíme, ale Polanski tahá diváka celou dobu za nos velmi zručně. Ta chladná a odtažitá atmosféra, kterou vytváří uplakané počasí a jeden architektonicky vyšperkovaný dům, funguje. Není to klasická ‚schíza‘, ale McGregorova paranoia s přibývajícími minutami narůstá do netušených rozměrů, zvláště když se kolem něj pohybuje neméně výtečný herecký ansábl, a já čekal na vyvrcholení s nedočkavostí malého děcka. Podávání lístku je jedna z nejintenzivnějších scén roku. 4 a ½. [Filmová noc 2010] ()

Galerie (61)

Zajímavosti (59)

  • Vydané v Spojenom kráľovstve pod názvom The Ghost v súlade s názvom knihy, ktorú napísal Robert Harris, ktorý je tiež spoluautorom scenára. (Pat.Ko)
  • Robert Harris – bývalý televízny reportér BBC a politický publicista – aktívne podporoval Tonyho Blaira až do vojny v Iraku, čo Harris považoval za chybu. Blair rezignoval 26. júna 2007, čím podnietil Harrisa, aby upustil od svojej ďalšej práce a napísal „The Ghost“. Román, na ktorom je tento film založený, vyšiel len o 3 mesiace neskôr, 26. septembra 2007. Podobnosti medzi Blairom a Adamom Langom (Pierce Brosnan), Cherie Blair a Ruth Lang (Olivia Williams), Hatherton a Halliburton atď. sú jednoznačne zámerné. Mo Asumang sa nakrátko objaví na fotení s Langom ako sekretárka zahraničia Condoleezza Rice. (Pat.Ko)
  • Hokejový zápas z NHL, ktorý je vysielaný v televízii, bol stretnutím medzi Vancouverom Canucks a St. Louis Blues z 23. januára 2008. Komentátorom bol hokejovým fanúšikom dobre známy Jim Hughson, ktorý menoval švédskych hráčov, a to Markusa Näslunda, Mattiasa Öhlunda či dvojičky Henrika a Daniela Sedinovcov. (MikaelSVK)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Polanski loví hvězdy

Polanski loví hvězdy

27.09.2010

Je zase na svobodě a chystá nový film. Proč ne? Muž ve stínu je pro mnohé jedním z filmů roku a důkazem, že Roman Polanski je pořád prvotřídní režisér. Drama God Of Carnage je adaptací divadelní hry,… (více)

Do vězení, z vězení

Do vězení, z vězení

01.10.2009

Tento týden se roztrhl pytel se zprávami kolem vězení a vězňů – těch filmových i těch skutečných. Jak už určitě víte, ve Švýcarsku byl za své 30 let staré hříchy zatčen Roman Polanski a bude to mít… (více)

Nicolas Cage a mor

Nicolas Cage a mor

23.09.2008

Všimněte si, prosím, že jsme se zachovali taktně a nenapsali jsme „Nicolas Cage JE mor“. A že bychom si to vzhledem k jeho momentální aktivitě a celkové kvalitě jeho filmů z poslední doby mohli… (více)

Reklama

Reklama