Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá rodina s dvěma dětmi obývá miniaturní jednopokojový byt na sídlišti, bez naděje na cokoliv lepšího. Do velkého vedlejšího bytu se přistěhuje nový nájemník, který vypadá velmi distingovaně, tajemně a intelektuálsky (Milan Lasica). Po večerech navíc velmi volnomyšlenkářsky. Nešťastní Syslovi, kteří nemohou najít ani chvíli, ani prostor pro své soukromí, jen bezmocně naslouchají zvukům odvedle. Jednoho dne však otec (Marián Zednikovič) nešťastnou náhodou udělá do zdi díru, díky níž může procházet do sousedova bytu. On a postupně i celá rodina začnou objevovat nový svět – zdánlivě svět všeho, na co se Syslovi neodvážili pomyslet ani v nejsmělejších snech. Z prolínání obou prostorů i napětí z odhalení, mizení lidí v jednopokojovém bytě atd. vznikají komické situace vycházející z postřehů z nejvšednějšího rodinného života. Pod kůži se však zadírá i úvaha o lidské svobodě a prostých lidských touhách. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Asi nie je veľa dospelákov (minimálne teda narodených zhruba neďaleko roku, kedy sa tento film točil), ktorí by tento snímok nepoznali. Toto je stará-známa klasika, ktorá nenúteným a odviazaným inteligentným humorom poukazuje na dobové sociálne pomery a v zásade to hrá na akúsi jednoduchú rodinnú komédiu, ktorá neunaví ani po rokoch. Rapoš to zvládol dobre a Lasica so Satinským boli len bonus. Škoda len, že ten celkový námet sa nepodarilo pretaviť do ešte výživnejšieho záveru a zaujímavejšej pointy. 65 % ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Čo dobrá, vynikajúca komédia s mnohými nezabudnuteľnými momentami a hláškami. Fantastické trio Zednikovič, Bydžovská a Lasica v kolotoči vtipných šľahov od chorého hada, kačičky vo vani, cez rómske péro uprostred sídliska až po sitárovú hudbu a melanchóliu každodenného života. Bodaj by ju niekedy zopakovali v televízii, hneď si ju nahrám - v časoch keď bola v TV doma, sme ešte nevedeli, že neskôr bude táto perla slovenskej kinematografie taká vzácna. ()

Reklama

Něrpa 

všechny recenze uživatele

No to byla ale bžunda. Jako námět na bakalářskou povídku, která má tak 15 minut by to ušlo. Ale vyblít celý film? Když si tak zapátrám v hlavě, tak asi neznám dobrou slovenskou komedii. Líbila se mi jedna s Lasicou a Satinským, která byla ale dětská. No, ještě mi zbývá vyzkoušet Raz, dva, tri a jestli ani to nepomůže, tak to vyzkouším sledovat po flašce borovičky. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Našel jsem si, protože zde byl presentován, jako dost možná jediný stravitelný filmového Pata a Mata v jednom Dušana Rapoše……no a asi na tom něco bude. Sice mi asi chybí slovenská mentalita (ať chceme nebo ne, jsme v mnohém jiní), abych se dostal úplně do hry, ale minimálně cením samotný nápad a vlastně i provedení. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tento film musel byť na sklonku socializmu veľmi populárny už len preto, ako znamenito riešil bytovú otázku. Stačí trošku karate a problém je vyriešený po všetkých stránkach. Rapoš vymyslel skvelú zápletku, Lasica so Satinským jej dali šmrnc, absurdné situácie a exotické rekvizity. Ako deti sme to radi pozerali, asi aj pre tých pár neprístupných scén, ktoré sa tam objavia ako blesk z jasného neba. Dnes vidím, že film je oveľa náročnejší na pochopenie, ako by sa zdalo, tie ukryté obrazy vtedajšieho sveta, rozdelenia spoločnosti a rodinných problémov sú viac ako len komédiou. –––– Vážení súdruhovia obyvatelia... –––– Pán doktor, ale ja sa ho bojím. Nebojte sa, dal som mu vytrhať zuby. –––– Jáj, Zuzky! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (29)

  • Milan Lasica (Dr.Mahm) sa po rokoch v jednom rozhovore priznal, že podobne ako jeho všetky filmy, ani tento nikdy nevidel. (Raccoon.city)
  • Scenár filmu bol takmer sedem rokov v trezore, lebo ideológom sa nezdal celkom v poriadku. Videli v ňom akési utajené náznaky túžby po slobode a kadečo iné, čo vlastne ani nevedeli pomenovať. A tak si pre istotu objednávali zlé posudky u ľudí, ktorí tieto negatívne veci dokázali pomenovať. (Raccoon.city)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Semináru slovenského filmu, Nitra

Semináru slovenského filmu, Nitra

24.10.2009

5. - 8. 11. 2009 sa v Nitre (Aula UKF v Nitre) uskutoční II. ročník Semináru slovenského filmu. Seminár slovenského filmu bude tento rok pri príležitosti dvadsiateho výročia novembrovej revolúcie… (více)

Reklama

Reklama