Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejprve vybouchla mina v marocké poušti. Pak se mu po letech strefila do hlavy zbloudilá střela…Bazil prostě nemá na zbraně štěstí. Ta první zkušenost z něj udělala sirotka, druhá ho drží na pokraji náhlé a rychlé smrti. Tenhle optimistický snílek se však nedá ničím zastrašit a společně se svým „jedinečným“ týmem zoufalců se rozhodne pomstít celému zbrojnímu průmyslu. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (200)

Payushka 

všechny recenze uživatele

Fanoušci Amélie si pravděpodobně vzpomínají na její výtečnou typicky francouzskou hudbu. Skvělý Yann Tiersen zde byl ovšem nahrazen zatím neznámým Raphaëlem Beauem, pro něhož byl Galimatyáš prvotinou. A tak je hudební linka celkem příjemná, ne ale nějak zapamatovatelná nebo výjimečná. Naopak scenárista zůstal stejný jako u Amélie z Montmartru, a přitom je tento snímek natolik předimenzovaný. Jednou z možností je, že za tu dobu, co byl Jeunet v ústraní, se v něm nahromadilo tolik nápadů, že je prostě musel nacpat do jediného filmu. V hudbě tohle bývá velkým plusem, u Galimatyáše ale vznikl doslova galimatyáš – hodně zmatený mix. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Kulka v hlavě žádná sranda. CITÁT - Při průchodu detektorem mu bude pískat hlava.......... Když okolo 14 minuty jede Bazil (Dany Boon) a Placard (Jean Pierre Marielle) na motorce podél věží na elektřinu je možné v levém rohu vidět bilboard z poutačem na tento film s přesně stejným obrázkem, který právě divák sleduje. Scéna okolo 25 minuty mě dostala. Fotbalový zápas a dva komentátoři. Jeden z nich říká, že musí opět diváky upozornit na nové pravidlo. Na fotbalovém hřišti je totiž neznámo kde umístěna jedna nášlapná mina:-) Tak tento příběh je víc propracovaný než Delikatesy. Osoby ze skládka jsou zde věrohodnější a přirozenější než řezníkova "rodina". Jíst lidi je jiné, než je zabíjet. Osobně se mi moc líbila Julie Ferrier v roli Hadí ženy. Milá a velmi příjemná. CITÁT - Chtěl si válku? Bude to blesková válka!!........ Později je to celkem dramatické, ale stále veselé. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Galimatyáš je naprosto dokonalý název pro tento mix scén zavánějících genialitou, okamžiků neobratně se potácejících na hraně trapnosti a v podstatě čehokoli dalšího. Bez nutnosti každodenního humánního mučení na Guantánamu se přiznávám k tomu, že ty tři hvězdy jsou výrazem mé hodnotící bezradnosti. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Ha :) tak Jean-Pierre Jeunet když má točit "obyčejné" lidi v "obyčejné" Paříži, tak s každým dalším filmem je to víc a víc na hlavu a zatím největší zásek se mu podařil právě tadyhle s příběhem smolaře Bazila, který se poflakuje ve videopujčovně, dokud z něj ale nešťastná náhoda neudělá bezďáka. Od začátku tam sype jeden fórek za druhým a všechny úplně střelené, protože Bazil sám je hrozně komická postava v úplně absurdních situacích, které ale řeší úplně nečekaně vtipně, jako třeba když si potřebuje přivydělat pár drobáků v metru. Jenže Bazil na to není nakonec sám, protože se seznámí s celou partou takových podobných vtipných existencí a s nimi jednoho dne začnou realizovat Bazilův plán jak se pomstít zlotřilým společnostem, které Bazila dohnaly do sirotčince a vůbec jejich vinou se celý tenhle kolotoč odstartoval. V tomhle filmu jsou ty nejulítlejší Jeunetovy vtipy vůbec a hlavně celé je to v pro Jeuneta úplně novém stylu špionážní komedie s Bazilem a jeho partou, která vymýšlí takový triky, že to by člověk fakt nečekal :). K tomu jsou vybraní správní herci a hlavně jejich postavy a vtipy jsou výborně napsané a navíc takovou směsku cirkusáků ve stylu "Hodněkrát jsem seděl v base, tak mi říkají Basák" člověk jinde neuvidí. K tomu všemu ještě taková ta tradiční hudba a Jeunetovské obrazové filtry s výraznou žlutou, hnědou a zelenou, že všechno vypadá hrozně jetě až by to mohlo fungovat jako prequel k Delikatesám. Tenhle film má prostě všechno včetně úplně geniálního plánu v pravém špionském stylu a dokonce to má i takový maličko prvoplánový ale zas ne úplně násilně nastrčený přesah, ve kterém závěr působí jako silná rozsekávka, ale zároveň to prostě mělo předpoklady k tomu, abych u toho brečela smíchy, což se nestalo a smála jsem se jen normálně, takže tomu pro jistotu zatím dám jen čtyřku. :) Každopádně je to super. :) ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemná francouzská krimikomedie. Ač francouzskou kinematografii moc nemusím, Galimatyáš mi přišel poměrně fajn a vtipný. Jeunet vizuálně exceluje a někdy předvádí skutečně zajímavé kousky, u kterých jsem se nestačil divit. Na druhou stranu je to dost překomplikované a hlavně mi u některých herců vadí to šílené přehrávání. Vím, že to byl záměr, ale mně to tam nějak nesedlo. Francouzská variace na Dannyho parťáky je fajn a uběhne rychle. Dobře naladí a hezky se na ní kouká, protože Jeunet si je dost jistý a pomáhají mu i příjemní představitelé. A mimochodem, český název je trefný, někdy to byl skutečně Galimatyáš. Dávám sice čtyři, ale nejsou úplně čisté, dal bych spíš tři a půl, vyjádřeno procenty 70%. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (6)

  • Jeana-Pierra Jeuneta inspirovala ke vzniku filmu návštěva restaurace, kde mezi stálé štamgasty patřili známí obchodníci se zbraněmi. Jeuneta zaujaly zejména jejich příjemné tváře. (Avalon820)
  • „Galimatyáš“ znamená zmatenina, zmatená směs či slátanina. (melipa)
  • Ve filmu si měl původně zahrát i Jamel Debbouze, ale po třech týdnech z natáčení odešel s odvoláním na umělecké a finanční neshody. Vzápětí jej tedy nahradil Dany Boon (Bazil). (Avalon820)

Reklama

Reklama