Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdo mě zná nebo třeba jen sleduje tady na databázi, tak moc dobře ví, že komedie je žánr, jemuž se věnuju jen zřídka. A těmi výjimkami bývají zejména staré české komedie, na něž nedám dopustit už jen pro starou školu našich úžasných hereckých umělců, ke kterým by měli všichni současní bezmezně vzhlížet. Semtam ale bohužel nechtěně narazím na komedii s nepříliš poutavým tématem, a tak se stane, že je největším a mnohdy bohužel i jediným pozitivem jen další odškrtnutá klasika. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ivo Nováku a Karle Heřmánku, doživotní díky ! Kdo tu na Žižkově vyrůstal, tak na takový frajery narážel v místních hospodách dnes a denně a hodně a hodně ho ovlivňovali...."Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz"....... Néé to může bejt jak chce, ale žižkovskejm klukům nesahá nikdo ani po kotníky. Tohle je prostě oda na frajerství i dřívější žižkováctví, chlap co má v katích nasráno a sebevědomí v minusu zkrátka nepatří na Žižkov. Kolegyně Faidra, luxusní koment. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Kladem jsou slušná kamera, dobře chycená atmosféra a relativně fungující scénář. Minimálně hvězdičku ovšem Fešák Hubert ztrácí nepřesvědčivým herectvím, především mnohdy až neuvěřitelně amatérsky působícími, mechanicky odříkávanými dialogy, špatně padnoucími postsynchrony a obecně mdlou, bezvýraznou režií. Navíc se nemohu ubránit dojmu, že film do jisté míry vykrádá Sequensovy detektivní filmy (především Pěnička a paraplíčko) a v něčem také Kachyňovy filmové opusy (Láska mezi kapkami deště). Určité podobnosti lze ovšem trochu překvapivě najít i se Smoljakovým filmem "Rozpuštěný a vypuštěný", který byl uveden v témže roce. Fešák Hubert jakoby si z každého bral něco. Ze Sequense atmosféru a téma, z Kachyni civilnost a kulisy Žižkova, ze Smoljaka nadsázku a parodičnost. Novák z těchto podnětů vaří podivný kompromis, který není horký ani studený. Příliš málo bláznivý a prošpikovaný nadsázkou a přitom krajně nepravděpodobný. Vtipný jen občas a jenom poněkud... Škoda. A přitom to mohl být tak dobrý film... 70% ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie navozující atmosféru žižkovské spodiny za první republiky. Nezapomenutelný Heřmánek v roli Huberta Hraběte, pražského floutka, který se živí pokoutými způsoby a drobnými podrazy. Výraznou postavou - byť v menší roli - je i Laďka Kozderková v roli masérky, stejně tak i Pavel Zedníček v roli funebráka. Vtipná komedie, která v podstatě nemá zásadních hluchých míst. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Film vycházející z prostředí žižkovských bardů s reálným předobrazem Franty Sauera, Matěje Kuděje, Jaroslava Haška apod. umístěný trochu do pozdějších let třicátých. Dobře vystihnutá atmosféra a rázovité postavičky, sice trochu celé zidealizované, ale což... Obecně dobré, ale k dokonalosti cosi chybí. Jinak jedna z mála tuzemských větších rolí Zory Ully Keslerové, která se později v Itálii proslavila svým rolemi v horrorových filmech. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Eva Hudečková propůjčila svůj hlas kolegyni Zoře Ulle Keslerové. (pávek)
  • Když Fešák Hubert (Karel Heřmánek) sedí v restauraci s Růžou (Zora Ulla Keslerová), tak jim vrchní přinese dvě piva. Oba se napijí a Hubert vypije více jak polovinu půllitru. Sklenici položí na stůl a v dalším záběru jde vidět, že piva ze skla jen lehce ubylo a půllitr je téměř plný. (Jimmy15)
  • Zora Ulla Keslerová (Růža Nejedlová) bola v čase natáčania tejto snímky manželkou autora hudby k filmu Petra Hapku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama