Reklama

Reklama

Jmenuji se Khan

  • Indie My Name Is Khan (více)
Trailer

Muslim a muž trpící Aspergerovým syndromem se zamiluje do indické emigrantky. Usadí se společně v San Franciscu a založí rodinu. Jenže po tragických událostech 11. září se rodina stává terčem anti-muslimského násilí. Rizvan Khan, muslim z Indie, se přestěhoval za bratrem do San Francisca a žije spolu s ním a jeho manželkou. Rizvan trpí Aspergerovým syndromem. Ve městě potkává Mandiru a zamiluje se do ní. Přes protesty rodiny se s ní ožení a společně si založí malý rodinný byznys. Žijí šťastně a spokojeně, ovšem pouze do té doby, než přijde 11. září a s ním teroristický útok na newyorská dvojčata – muslimové se z rázu stanou veřejnou hrozbou. Mandira je zděšená a svého manžela opouští. Rizvan je zmatený a nechápe, proč ho láska jeho života opustila. Ve snaze získat svou manželku zpět, se vydává na dojemnou a inspirující cestu napříč Amerikou. Toto je triumfální příběh o netradičním hrdinovi, jež se snaží překonat nesnadné překážky ve jménu lásky. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (239)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Jmenuji si Khan, a na to h poriadne zatlačte". (asi ako cigánka z osady.) "A nie som terorista", mimochodom. Keď vám to pripomína staré známe "Jmenuji se Forrest, Forrest Gump", tak tieto dva filmy majú naozaj veľa spoločného. Khan je síce autista, Forest magor, ale životné múdra rozdávajú na každom rohu. Tiež je tu najlepší priateľ, tučná čierna mama s dobrým srdcom i okolie, ktoré nemá pochopenie. Khan je moslim a tvorcovia namiesto toho, aby ukázali autistu v jeho jednoduchej a ľudskej polohe, sa z filmu s priblížujúcim záverom snažili urobiť politickú prednášku o zmierení medzi moslimami a Američanmi, medzi moslimami a hinduistami i medzi moslimami samotnými. Do toho primiešali Irák, Afganistan i Baraka Obamu. Prvé dve hodiny boli za päť hviezd a film v istých momentoch je rovnakým pohladením, ako kedysi Forest. Posledná polhodina je ale dosť rozpačitá a možno by bolo zaujímavejšie vidieť kratšiu verziu. Rovnako treba prehliadnúť zopár nelogických vecí ako napr. keď brat nechá autistu ponúkať po meste kozmetické výrobky i jeho cestovanie po Amerike je dosť nepresvedčivé. Film je však často tak milý a dojímavý, že mu to hravo odpustíte. Z filmoch o autistoch Khan nezhodil z trónu kórejský Malaton, ale je o niečo lepší ako Rain man. Silné štyri hviezdičky. 80%. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Filmové vyprávění o tom, jak po 11. září 2001 jistá část amerického národa šmahem odsoudila paušálně všechny muslimy a také i o tom, že není každý muslim terorista. Poněkud delší stopáž může potenciálního diváka odrazovat, děj je však trvale poutavý a čas uběhne jako voda. UPOZORNĚNÍ: nevhodné pro cynické rasisty!! :-) ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Vykradený Rain Man a Forrest Gump, kýčovina a bollywoodština - nezbytné tanečky a tklivé hudební motivy, citové vydírání a přeslazená romantika, ale zároveň jednoduché a přímočaré poselství bez manipulace, že muslim je dobrák, amík žebrák, hind hlupák a křesťan ..rák. Ano Obama je vykreslenej jako naděje, kterou se možná nestal, ale svět jej tak vnímal, proč taky ne, změnou na trůnu samozvaných vládců světa rozhodně byl. Jmenuji se Khan je typický mainstream, formou srdceryvné pohádky vypráví velký příběh zdánlivě malého člověka, který změnil svět, což je samosebou a samozřejmě hloupost pro hloupé davy...nebo možná není, já nevím, ač se považuju za cynika, asi mě pořád neopustily ideály, nikoliv však tak nadnárodní, nadnáboženské a nadobyčejné, ty jsem asi nikdy neměl, ale ty prosté, o štěstí a smyslu života. Navíc mě Khanův příběh nabil nadějí i z jiných důvodů, proto nadějné čtyři. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Po delší filmové pauze způsobené nedostatkem času jsem kupodivu nezabrousil do hororových vod. Do rukou se mi dostal film " My Name Is Khan " s " hrozivou " stopáží 165 minut. Risk je ale zisk a potvrdilo se to i v tomto případě. Psychologický, Drama, Thriller, Romantický - no prostě odevšeho trochu. Určitě je to ale hodně citlivej film, kterej snad nikoho nemůže nechat chladným. Kamera je luxusní a hudební složka skvěle doplňuje dění na plátně. Audiovizuální stránka je kulervoucí. O tom není pochyb. Dalším plusem je ožehávý téma okolo kterýho se film točí. No a v neposlední řadě nesmím opomenout bezchybnej výkon Shahrukh(a) Khan(a). To co předvádí na plátně je dechberoucí. Pro mě se jednoznačně jedná o jeden z nejlepších mužských hereckých výkonů jaké jsem kdy viděl. To se může jít DiCaprijo se svým Revenant(em) vysrat za keř a tím svým vymodleným Oskarem si může tak akorát vytřít prdel a tiše závidět. Všechny tyhle aspekty přispěly k tomu, že těchto 165 minut uplynulo jako voda. Ač to není zrovna šálek mé kávy tak se mi tenhle film neskutečně trefil do noty. Buď je to tím že jsem měl slabší chvilku nebo že jsem byl posilňenej flaškou Jacka. Nevím. Ať je to tak či tak každopádně se jedná o povedenej film, kterej za sebe můžu jen doporučit. Ale abych na tenhle kousek neházel jen samý superlativa, tak bych tu jednu výtku měl. Na můj vkus mi přišel konec filmu docela odfláklej. Ale to je jen názor jednoho tupce. Výslednej obrázek o filmu si musí stejně udělat každej sám. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Nějak se mi ty pětihvězdičkové filmy množí a mám z toho velkou radost. Jmenuji se Khan pro mě byla opravdu veliká podívaná. Je sice pravda, že film je chvílemi trošku přehnaný, klíše se mu taky nevyhne a všudypřítomná indická hudba nemusí každému uchu ladit, nicméně nejdůležitější stránkou filmu je jeho hluboký odkaz. Ten je v těchto dnech i celkem aktuální a byl jsem velice překvapený vývojem děje a nedalo se dát nic jiného než 5 hvězd. Silně romanticky založený příběh o neúnavné vytrvalosti obyčejného člověka, musí zasáhnout každého citlivé místečko v srdci, každopádně ho mohu doporučit všem svým nej uživatelům, film stojí za shlédnutí a té velké stopáže si nakonec ani nevšimnete. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Na scénu s povodněmi v Georgii bylo použito 20 tankerů vody denně po dobu 10 dní. (MJackie)
  • Při natáčení měl Shah Rukh Khan silné bolesti krku a hlavy, což bylo způsobeno výrazy jeho obličeje a držením těla, které jeho role,  trpící Aspergrovým syndromem, obnášela. (MJackie)
  • Sameer ve filmu před 11. září 2001 hraje Sony Playstation Portable, ale Sony vydalo PSP v Japonsku 12. prosince 2004 a v USA dokonce až 24. března 2005. (MJackie)

Reklama

Reklama