Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V r.1972 natočil během jednoho týdne legendární hongkongský herec a mistr bojových umění Bruce Lee tři akční scény ke svému nově připravovanému filmu Game of Death. V tomto snímku chtěl Bruce představit svůj vlastní bojový styl Jeet Kune Do a měl ztvárnit titulní roli bojovníka, který se musí dostat na vrchol pětipatrové pagody, přičemž každé patro hlídá strážce, jenž je mistrem jiného bojového umění. Natáčení však bylo záhy přerušeno, neboť Bruce dostal nabídku natočit svůj první film v Hollywoodu(Enter the Dragon, 1973). Po jeho dokončení se k projektu Game of Death vrátil,ale pouhý měsíc nato předčasně umírá a nedokončený materiál je na pět let uložen do trezoru.

V r.1978 se rozdělané látky chopil režisér filmu Enter the Dragon - Robert Clouse a Brucovi blízcí přátelé a spolupracovníci Sammo Hung, Robert Wall či Dan Inosanto a očekávaný snímek se konečně dočkal uvedení do kin.

Příběh byl lehce pozměněn. Hlavním hrdinou je herec a šampión v kung-fu Billy Lo, který se dostane do sporu s mafiánskou organizací, jenž se rozhodne nepohodlného soupeře odstranit. Billy Lo atentát jako zázrakem přežije a využije situace k předstírání vlastní smrti,aby se následně mohl vrátit a pomstít. Film je částečně sestřihem scén z Brucových starších snímků, zbývající sekvence byly natočeny pomocí dvojníka, kterého hráli přeborník v taekwondo Tai Chung Kim a herec a kaskadér Biao Yuen. Vyvrcholením příběhu jsou pak zmiňované tři scény uvnitř pagody se skutečným Brucem Lee. Nejvíce pozornosti jednoznačně poutá finálový souboj Davida s Goliášem, respektive Bruce s Hakimem v podání Kareem Abdul-Jabbara, v té době nejvyššího basketbalisty na světě. Klub NBA Los Angeles Lakers,za který Jabbar hrál, kvůli natáčení údajně pojistil jeho nohy na milion amerických dolarů! (Vojcl)

(více)

Recenze (120)

castor 

všechny recenze uživatele

Zbožňovaný akční herec Billy je atakován jistou organizací, která jej chce zastupovat, při nesouhlasu riskuje život svůj i své milé. Nakonec se ho přece jen pokusí odstranit, a tak se Billyho nejlepší možností stane předstírat vlastní smrt a splétat nitky pomsty. Další prostý snímek má zajímavou cestu vzniku. Vysoce produktivní Bruce Lee na něm začal pracovat v roce 1972, ale záhy dostává první celovečerní nabídku z Hollywoodu (Drak přichází) a práci na Hře smrti pozastavuje (natočil pouhé tři bojové sekvence). Na vrcholu slávy, která mohla být závratně vyšší, ale náhle umírá. Další mladý talent nenávratně odchází. Až v roce 1978 splácali zřejmě nenasytní producenti béčko Hra smrti, zkomponované z výše uvedených scén a nového materiálu, sesmoleném z odkoukaných gest slavného průkopníka. Maskovaní (vousy či černými brýlemi) dubléři se tak ocitají ve světě slizkých padouchů a triviálních dialogů („Napíchli jste mi telefon. Moc chytré.“), ve kterém několik vybroušených kaskadérských kousků bohužel vedle té vaty ztrácí na lesku. ()

Jurkodak1 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za část od Bruce Lee. Když už točíte film, tak aby navazoval na existující materiál, tak ho natočte aspoň tak ať dodržuje nějaký filmový základy, jako třeba expozici postav, než se tam objeví, nebo třeba nenahrazování mrtvýho herce tím, že tam posadíte jinýho herce, kterej má přes obličej papír s fotkou toho mrtvého herce. Edit: Po závěrečných titulcích ubírám ještě jednu. ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Je nesmierna škoda obmedzovať reflexiu posledného Leeovho filmu na nudné, dojmologické reči o vate a bojových scénách. Štýl a podmienky vzniku filmu ďaleko presahujú tieto floskuly. Brucov štýl boja nie je len o kopačkách s výskokom a rýchlych pästiach. Jeho dramaturgia a štýl záznamu je v prvom rade dokumentáciou Leeho hviezdneho narcisizmu a ega, k čomu prispieva bezmála romantická (a naivnučká) fabula o boji mladej, morálnej hviezdy so zákerným gangom. Tá navyše krásne sumarizuje a doťahuje auru predošlých filmov s Leem v hlavnej úlohe __ Nemožno opomenúť fakt, že film vznikol dodatočnými nakrúcaniami s dablérom až po Leeovej smrti, ktorý po sebe zanechal (pre štýl filmu kľúčové) tri bojové scény. To z neho robí nielen Leeov idealizovaný, samoľúby autoportrét (zanechané bojové scény), ale aj posmrtný tribute v nadživotnej (a pritom výborne padnúcej) veľkosti. Odhliadnuc od ekonomických záujmov: Lepší nekrológ si Lee ani nemohol zaslúžiť. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Hra smrti se musela dle smlouvy dotočit a splnit tak termín pro japonské potřeby. Film tam měl veliký úspěch a mezinárodně byl rovněž kladně přijat i díky své západní struktůře. Tohle jen bokem pro lokální jazyky zlé. DVD bonus obsahuje kantonskou verzi úvodního songu Josepha Koo (zpěv Roman Tam), dále vystřižené scény s Danem Inosantem, Jamesem Tienem, Ching-Ying Lamem a Ji Jae Hanem. Dále pak skvělý souboj taekwondistů Tai Chung Kima (Billy Lo) a Casanovy Wonga ve skleníku, který režíroval Sammo Hung. Tento vystřižený souboj byl použit až v pokračování Hra Smrti 2 (1981). Bonus také obsahuje alternativní konec, kdy je Billy Lo zatknut HK Královskou policií, či rozhovory s Taky Kimurou, Georgem Lazenbym a Danem Inosantem. Basketbalista Jabbar se ve snímku objeví jen ve scénách v pagodě točené roku v roce 1972. Ostatní záběry s Jabbarem z roku 1978 má na starost jeho dablér. Jediný Dan Inosanto (Pascal) z původní verze ´72 se přidal k natáčení v roce ´78. Natáčení roku ´78 rád přijal karatista Bob Wall, který je znám jako záporák z bruceových filmů. Zvučné jména jsou i v komparzu. Kaskadér Mars se mihne jako gorila magnáta Langa a má prsty i v akční režii. Zahlédnout jde společně s Lau Kar Wingem v bitce, když vousatý Billy Lo škrtí Dr.Langa. Roy Chiao, který hrál starého mnicha v metafyzickém úvodu Enter the Dragon (1973), zde hraje strýce z maskérny. Jim James hraje doktora postřeleného hrdiny, který měl mimochodem malou roli v hitu Way the Dragon (1972) ve scéně, kdy Tang Lung málem nakopne turisty vcházející do jejich restaurace. Původní koncept scénaře, kdy Bruce Lee se svými společníky přijede na ostrov, kde je zákaz zbraní a musí se probojovat skrz patra pagody ve kterých číhají bojovníci různých stylů, stihl po jeho skonu vykradnout subžánr bruceploitation. Režisér Clouse proto musel přijít s jiným originálním příběhem a zakomponovat nedotočený materiál z trezoru. Reálné záběry z pohřbu Bruce Lee příjdou mnoha fandům netaktní a ještě temnější podtón získala scéna při střelení Leeho do hlavy, kdy podobný tragický akt naneštěstí potkal jeho syna Brandona ve snímku Vrána (1994). Taekwondista Tai Chung Kim není akrobat, proto jeho mrštné čísla a veškeré salta dabloval zkušenější mistr svého oboru Biao Yuen. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Kňučící Bruce Lee ve svém oblíbeném žlutém pyžamu (vzor sršeň), to je prostě pecka. Nejvíc mi utkvěl souboj s Abdulem Jabbarem, kterýho do role obsadili očividně jen proto, že je vysokej, ale když bojuje, vypadá jako rozčilenej orangutan. A celou dobu má na držce sluneční brejle (i když dostává po tlamě), což je fakt síla. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • Herec a tehdejší basketbalista Kareem Abdul-Jabbar si kvůli natáčení filmu nechal své nohy pojistit na milion amerických dolarů. (jurama525)
  • Bruce Lee stačil natočit před svou smrtí pouhých 11 minut a 7 vteřin. Hlavní postava je proto často otočená zády k divákovi, nebo má zastíněnou tvář. Ve scéně před zrcadlem byla použita dokonce papírová maska Bruce Leeho, jiné scény byly zastoupeny záběry z jeho předchozích filmů. (hynous)

Reklama

Reklama